JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 12-2001

Pappersin yhteenveto:
Viime vuosina ulkoistettu noin 200 työpaikkaa

Työnantajien kova hinku ”ydintoimintaan kuulumattomien” tehtävien ulkoistamiseen on viime vuosina aiheuttanut lukuisia kiistoja Ruotsin metsäteollisuudessa. Elokuun lopulla ammattiliitto Pappers julkisti yhteenvedon, jonka mukaan noin 200 työpaikkaa on ulkoistettu. Verkkolehti Dagens Arbetessa (www.dagensarbete.se) toimittaja Göran Widerberg toteaa, että pahempaa liitossa pelättiin vyörytyksen lähdettyä liikkeelle. Vaarassa olivat kunnossapidon, kuormien purkamisen ja lastaamisen, rakennustoiminnan sekä voimantuotannon tehtävät. Ennen niitä metsäyhtiöt siirsivät siivous-, vartiointi- ja ruokalatöitä alihankintaan. Pappersin toimitsija Bengt Jansson kertoo, että välillä ulkoistamisinto näytti hiipuneen, mutta nyt se on taas noussut kohdistuen ennen muuta voimaloihin. Hän valittaa sitä, että laki ei anna suojaa ulkoistamiselta. Liitto onkin keskittänyt vaikuttamistaan siihen, että ulkoistettujen tehtävien uusien työnantajien kanssa päästään asiallisiin sopimuksiin. Useimmissa tapauksissa linja on tuottanut tyydyttäviä tuloksia. Ulkoistettujen töiden tekijöiden työehdot eivät Pappersin mukaan ole ainoassakaan tapauksessa huonontuneet. Liitto on ollut valmis osallistumaan toimintojen rationalisointiin, jos työt ovat sen avulla pysyneet metsäyhtiön omassa piirissä. Ongelmista osa on johtunut erimielisyyksistä keskusjärjestö LO:n sisällä. Sähköalojen ammattiliitto ja Pappers eivät ole kaikissa tapauksissa kyenneet sopimaan siitä, miten LO:n periaatteita on sovellettava sähköasennustöihin.

Weyerhauserin metsänhoidolle ympäristöpalkinto

Ympäristöjärjestö Ecological Society of America on antanut ympäristöpalkintonsa liikevaihdoltaan maailman kolmanneksi suurimmalle metsäteollisuusyhtiölle Weyerhauserille. Sen asiantuntijat kehittävät yhtiön metsäpolitiikkaa yhdessä ympäristöjärjestöjen ja puutavarayhtiöiden kanssa. Tekijät etsivät ratkaisuja, joissa puutavaran korjuun uhka elinympäristön monimuotoisuudelle minimoidaan.

Stora Enso koettaa yhtiöittää Norrsundetin kunnossapidon

Stora Enson Norrsundetin sellutehtaalla Gävlen pohjoispuolella kiistellään kunnossapidon järjestelyistä. Dagens Arbeten mukaan työnantajan päämääränä on kunnossapidon yhtiöittäminen niin, että Stora Enso omistaisi tehtäviä tulevaisuudessa hoitavasta yrityksestä 75 prosenttia ja ABB 25 prosenttia. Jutussa todetaan, että esikuvana on Suomeen luodun Fortecin malli. Norrsundetin ammattiosaston puheenjohtaja Örjan Larsson on ollut Kemijärvellä tutustumassa Fortecin toimintaan. ”Kemijärvellä työntekijät eivät pitäneet yhtiöittämistä erityisen onnistuneena ratkaisuna”, Larsson kertoo. Norrsundetissa työntekijät vastustavat yksimielisesti työnantajan haluamaa ratkaisua. Myös työnjohtajat ovat sitä vastaan. Larsson luonnehtii tilannetta tulehtuneeksi. Työläisiä suututtaa työnantajan yritys ohittaa kylmästi henkilökunnan kanta. He ovat pyytäneet liittonsa johtoa puuttumaan kiistaan.

Yhdysvallat määräsi
kovan tullin kanadalaiselle puutavaralle

Äänekkäästi maailmaa vapaakauppaan patisteleva USA määräsi elokuussa kanadalaiselle puutavaralle lähes 20 prosentin tullin. Se vie Kanadassa työpaikan tuhansilta puutavaran korjuun ja kuljetusten työläisiltä. Työnantajat alkoivat ilmoittaa irtisanomisista heti saatuaan tiedon uudesta tullista. Kanadalaiset asiantuntijat arvioivat, että tulli aiheuttaa Kanadalle vjuodessa yli kahdeksan miljardin menetyksen. Yhdysvaltojen päättäjät suojelevat tullipäätöksellään ennen muuta maan eteläisten osavaltioiden tuottajia, Vancouver Sun toteaa. Yhdysvallat perustelee ratkaisuaan esittämällä, että Kanada on dumpannut eli myynyt puutavaraa Yhdysvaltojen markkinoille polkuhinnoilla. Kanadalaiset kiistävät väitteen. Puutavaralle määrätystä tullista tuli välittömästi yksi Yhdysvaltojen ja Kanadan suhteen vakavimmista hankaloittajista.

 

Fuusiolla luotava Meadwestvaco alan kärkikymmenikköön Pohjois-Amerikassa Meadin ja Westvacon fuusio synnyttää yhtiön, joka nousee 8 miljardin dollarin (dollari on noin 6,5 markkaa) liikevaihdollaan maailman metsäteollisuuden kärkikymmenikköön. UPM-Kymmene pysyy täpärästi sen edellä seitsemänneksi suurimpana. Viime vuonna Stora Enso oli lähes kahdentoista miljardin dollarin liikevaihdollaan kärkilistalla viidentenä. Selvä ykkönen oli International Paper yli 28 miljardin dollarin liikevaihdollaan. Fuusiossa syntyvän yhtiön nimeksi tulee Meadwestvaco. Sen palveluksessa on 32 000 työntekijää. Päätuotteita ovat pakkaukset ja päällystetty paperi. Yhdistettävät ytiöt omistavat yli 1,2 miljoonaa hehtaaria metsää, Sen arvo on luottoarviointilaitos DBRS:n mukaan 2,4 miljardia dollaria. Yhtiöt ilmoittavat, että yhdistyminen johtaa fuusion toisen vuoden loppuun mennessä noin kahden miljardin markan synergiaetuun. Taloussanomissa Opstockin metsäanalyytikko Sanna Päiväniemi arvioi, että fuusiouutinen on alaan sijoittaville mieluisa. ”Yksiköiden suureneminen on hyvä asia, koska se lisää markkinakuria Yhdysvalloissa ja pitää markkinan vireänä”, Päiväniemi perustelee.