JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 11-2001

Pacen vetäjä Young korostaa sopimuksissa
omistajanvaihdospykälän suurta merkitystä

Yhdysvalloissa ammattiliitto Pacen puheenjohtaja Boyd Young arvioi, että paperiteollisuuden keskittyminen jatkuu nopeana. Kymmenen vuoden kuluttua alaa hallitsee viisi tai kuusi suuryritystä, Young visioi liiton PaceSetter-lehden heinä-elokuun numerossa.

Youngin mielestä omistusjärjestelyjen jatkuminen tekee työehtosopimusten omistajanvaihdospykälästä jopa palkkojen suuria yleiskorotuksia tärkeämmän.

Lehden samassa numerossa on julkaistu maailman metsäteollisuuden kärkiyhtiöihin kuuluvan Georgia-Pacificin sopimuksen omistajanvaihdospykälä. Siinä yhtiö sitoutuu velvoittamaan mahdollisen uuden omistajan tai haltijan turvaamaan sopimuksen voimassaolon ajan työntekijöiden palkka- ja muut edut samantasoisina kuin ennen omistajanvaihdosta.

Huhut M-Realin säästöohjelmasta eivät huolestuta ruotsalaisia

Verkkolehti Dagens Arbete (www.dagensarbete.se) raportoi, että M-Realin hiljattain ostamilla tehtailla Ruotsissa huhutaan säästöohjelmasta. Aiheen niihin ovat antaneet M-Realin tuloksen notkahdus ja yhtiön edustajien elokuun puolivälin analyytikkotapaamisessa esittämiin vihjauksiin säästötarpeista.

Husumin ammattiosaston puheenjohtaja Mats Östman toteaa, että huhut eivät ole tehneet työntekijöitä levottomiksi. Vastikään tehdyn suuren sijoituksen alasajo tuntuu hänestä mahdottomalta, eikä tehtaiden myynnistä ole Östmanin mukaan käyty minkäänlaisia neuvotteluja. Myöskään tuotannon henkilökunnan olennainen supistaminen ei ole realistinen vaihtoehto, Östman pohtii haastattelussa. Sen sijaan hän pitää mahdollisena, että kahden suuren organisaation – M-Realin ja entisen Modo Papersin – myyntiorganisaatioita laihdutetaan.

M-Realin uusi hankinta Saksassa Zanders (www.zanders.de) on suhdanteen heiketessä sopeuttanut tuotantoaan alentuneeseen kysyntään. Hienopaperituotannon käyttöaste on laskenut alle 80 prosentin.

 

Lakko saavutettujen etujen puolesta Finch, Pruyn & Co:n tehtaalla USA:ssa

Yhdysvalloissa Finch, Pruyn & Co:n (www.finchpaper.com) 600 työntekijää ovat olleet lakossa 16.6. lähtien. Pelissä ovat ay-järjestöjen kamppailulla saavutetut edut. Työnantaja yrittää heikentää niitä yksipuolisesti. Yhtiö koettaa pienentää loma- ja sunnuntaityön korvauksia sekä laajentaa työläisten maksuosuutta sairasvakuutuksesta. Työnantaja vaatii myös itselleen oikeuden siirtää työntekijöitä eri tehtäviin ammattiluokituksesta piittaamatta sekä huononnuksia alihankintaa ja yrityksen omistajanvaihdosta koskeviin pykäliin.

Ammattiliitto Pacen (www.paceunion.org) mukaan Finch, Pruyn & Co. esiintyi neuvotteluissa ennen työtaistelun alkua "ota tai jätä" –hengessä. Yli 50 neuvottelukierrosta ei joustavoittanut työnantajan asennetta.

Finch, Pruyn & Co. valmistaa New Yorkin osavaltiossa painopapereita. Sen palveluksessa on 800 henkeä. Tuntipalkat ovat 30-40 markkaa pienemmät kuin vertailukohdaksi sopivassa International Paperin Ticonderogan tehtaalla.

Lakkolaiset kuuluvat seitsemään eri ay-järjestöön. Pääosa on järjestäynyt Paceen, rakennusalan työntekijät useaan ammattikuntapohjaiseen järjestöön. Elokuun kolmannella viikolla Finch, Pruyn & Co. rauhoitteli verkkosivuillaan asiakkaitaan vakuuttaen, että myytävää sen varastoissa riittää ja että tuotanto pyörii lakosta huolimatta. Töitä tekevät toimihenkilöt.

IP ei lahjoita suljettavaa
tehdastaan henkilökunnalle

Maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper (IP) ei ole lämmennyt suljettavan Moss Pointin paperitehtaan paikallisen ay-johdon aloitteeseen, jossa IP:tä kehotetaan lahjoittamaan tuotantolaitos henkilökunnalle ja seudun muille yhteisöille. Vastauksessaan IP:n varatoimitusjohtaja David Oskin perustelee kielteistä kantaa markkinoiden hitaalla kasvulla, kilpailijoiden koneiden alhaisemmilla tuotantokustannuksilla ja ulkomaisen tuonnin vahvalla kilpailukyvyllä dollarin kurssin ollessa korkealla.

Yhdysvalloissa Werthan Packaging uhmaa lakia kieltäytymällä neuvotteluista

Yhdysvalloissa ammattiliitto Pace saavutti huhtikuussa 2000 voiton sen asemaa Werthan Packagingillä koskevassa asiassa. Äänestyksessä työntekijöiden enemmistö kannatti esitystä, jonka mukaan Pacella on oikeus edustaa heitä neuvotteluissa työnantajan kanssa.

Yrityksen johto ei ole kuitenkaan tunnustanut Pacea työläisten edustajaksi ja on kieltäytynyt neuvottelemasta sen kanssa. Viranomaisia edustavan Kansallisen työsuhdelautakunnan (NLRB) kanta tukee Pacea.

Ay-oikeuksien kunnioittamisen sijaan Werthan on jatkanut viime kuukausina järjestäytyneiden työläisten painostusta. Keinoina ovat olleet uhkailu, järjestäytyneiden syrjintä ja työntekijöiden eläkekassan maksujen laiminlyönti.

Pacen johtaja kehuu suomalaisten lämpöä ja vieraanvaraisuutta

Yhdysvaltojen paperityöläisten ammattiliiton Pacen johto vieraili toukokuussa Suomessa ja Ruotsissa. Vieraat perehtyivät molempien maiden liittojen tes-toimintaan ja vierailivat tuotantolaitoksissa. Pacen lehden PaceSetterin tuoreessa numerossa on sivunmittainen selostus kierroksen annista ja sisällöstä. Atlantin ylittävän yhteistyön tarve korostuu kaikkien kolmen maan edustajien lausunnoissa.

Jutussa Pacen puheenjohtaja Boyd Young toteaa, että suomalaiset kuuluvat hänen tapaamistaan ihmisistä kaikkein lämpimien ja vieraanvaraisimpien joukkoon.