JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 10-2001

International Paper lakkauttaa Yhdysvalloissa tuhansia työpaikkoja

Maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper (IP) ilmoitti kesä- ja heinäkuussa henkilökuntansa yhteensä 4 000 hengen supistuksista. Ratkaisut merkitsevät kolmen kartonkikoneen ja yhden päällystettyä paperia valmistavan koneen toiminnan lopettamista. Päätökset pienentävät IP:n tuotantokapasiteettia Yhdysvalloissa lähes 700 000 tonnia.

Ammattiliitto Pacen aluejärjestä 6:n varapuheenjohtaja Lewis Peacock on vedonnut IP:n toimitusjohtajaan John Dillon, että sulkemisen sijaan yhtiö lahjoittaisi Moss Pointin tehtaan sen työntekijöille ja seudun muille yhteisöille.

Viime vuonna Pace ehdotti IP:lle kahden lopetettavan tehtaan myymistä yhteisöille, joiden toimeentulo riippuu tehtaiden toiminnan jatkumisesta, mutta yhtiö ei kiinnostunut esityksestä.

Pace on teetättänyt Center for Labor & Community Researchin tutkijoilla selvityksen Moss Pointin tehtaan sulkemisen taloudellisista kerrannaisvaikutuksista seudulla. Veropohjan kapeneminen ja muut tappiot nousevat kymmeniin miljooniin markkoihin vuodessa. Pace syyttää IP:tä keskittymisestä omistajiensa etujen ajamiseen.

Eniten IP:n viime kuukausien päätösten seurauksena työpaikkoja menettävät jättiyhtiön toimihenkilöt. IP:n palveluksessa on ennen supistuksia 113 000 työntekijää lähes 50 maassa.

Supistusten taustalla on yhtiön tuloksen raju heikkeneminen viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Vahva dollari on vaikeuttanut Yhdysvalloissa valmistettujen tuotteiden vientiä ja lisännyt ulkomaisten tuotteiden kilpailukykyä Yhdysvaltojen markkinoilla.

Viiden viime vuoden aikana IP on laajentanut tuotantokapasiteettiaan Championin lisäksi neljällä muulla merkittävällä yritysostolla. UPM-Kymmene kilpaili IP:n kanssa Championista.

Pappers tyytyväinen
Ruotsin toimintaan EU:n puheenjohtajana

Paperiliiton ruotsalaisen veljesjärjestön Pappersin verkkosivuilla arvioidaan, että EU:n kehittämistyö eteni kesäkuun lopussa päättyneellä Ruotsin puheenjohtajakaudella myönteisesti. Työelämän asioissa edistyminen oli kuitenkin kovin verkkaista, kirjoituksessa todetaan.

Puheenjohtaja Sune Ekbåge patistaa EU:ta painottamaan tähänastista enemmän työelämän kysymyksiä. Hän kehottaa päättäjiä rakentamaan toimivaa markkinataloutta, mutta varoittaa, ettei se saa merkitä markkinavoimien tarpeista johdettua yhteiskuntaa.

"Keskiöön pitää asettaa ihminen. Kun pääoma liikkuu yli rajojen, pitää demokratian ja palkansaajien vaikutusvallan voida kulkea mukana", Ekbåge korostaa.

USA:ssa ammattiliitto Pace voitti kolme vuotta jatkuneen tes-kamppailun

Yhdysvalloissa ammattiliitto Pace voitti Cellu Tissuessa tes-kamppailun, joka alkoi vuonna 1998. Kun yhtiö oli hankkinut omistukseensa kaksi tehdasta Michiganin ja New Yorkin osavaltioissa, se vaati työpaikkojen työehtosopimuksiin raskaita heikennyksiä. Työnantaja esitti, että se saisi oikeuden ulkoistaa haluamansa tehtävät, lakkauttaa työntekijöiden palveluvuosien määrään perustuvat oikeudet sekä yksipuolisesti supistaa palkkoja ja sosiaalietuja.

Pitkän kamppailun aikana Pace vetosi Cellu Tissuen keskeisiin asiakkaisiin ja omistajiin. Sitkeä painostus tehosi niin, että yhtiö luopui työehtosopimuksen huonontamisvaatimuksistaan sekä suostui palkankorotuksiin ja sosiaalietujen parannuksiin.

Sellun hinta
liukuu alaspäin

Toukokuun 22. päivänä sellutonnista maksettiin maailmalla 545 Yhdysvaltojen dollaria. Kaksi kuukautta myöhemmin hinta oli enää 477 dollaria. Useat valmistajat ovat viime kuukausina ilmoittaneet tuotannon rajoituksista, joilla tarjontaa sopeutetaan heikentyneeseen kysyntään.

Pappers aktiivisesti
mukana työolojen kohennushankkeessa

Ruotsi käyttää satoja miljoonia markkoja vähentääkseen pitkiä sairaslomia ja varhaiseläkkeelle siirtymisiä. Sitä tavoitellaan kehittämällä työolosuhteita ja jakamalla runsaasti tietoa kuntoutuksesta ja ongelmien ennaltaehkäisystä. Ay-liike ja työnantajat toimivat hankkeessa yhteistyössä.

Pappersin toimitsija Mikael Jansson luonnehtii hanketta jännittäväksi ja tärkeäksi. Hänen mukaansa Pappers tulee osallistumaan toimintaan aktiivisesti.

Projektia on valmisteltu pilottihankkeilla, joita on toteutettu Stora Enson Skutskärin tuotantolaitoksella ja eräiden muiden suurten yhtiöiden yksiköissä. Työ ulotetaan myös pieniin yrityksiin niin, että mukana olevien yritysten määrä nousee 200 000:een.

Kimberley - Clarkilta suurlahjoitus Unicefin työlle aids-orpojen avuksi

Yhdysvaltalainen pehmopapereiden valmistaja Kimberley - Clark lahjoittaa Unicefin työlle aids-orpojen hyväksi 16 miljoonaa markkaa. Yritys maksaa avustuksen neljän vuoden aikana. Pääkohteena ovat Saharan eteläpuolisen Afrikan aids-orvot, joille järjestetään ruokaa, terveydenhuoltoa, koulutusta, oikeusapua ja henkistä tukea.

Maailman 13 miljoonasta aids-orvosta 95 prosenttia elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viime aikoina alueen ay-liike on yhdessä kansainvälisen ay-liikkeen kanssa voimistanut kampanjaansa aidsia vastaan. Työssä on mukana myös kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestö Paperiliitto on.

Kimberley - Clark antoi heinäkuussa jo toisen tulosvaroituksen tänä vuonna. Yrityksen mukaan tuloksen heikkeneminen johtuu vahvasta dollarista, vaippojen tuotannon kapasiteettiongelmista Euroopassa ja wc-paperin tuotantovaikeuksista Yhdysvalloissa.