JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 9-2001

Niemelä kehui UPM-Kymmenen ostaman
Haindlin henkilökuntaa taitavaksi

UPM-Kymmenen toukokuun lopulla ostama Haindl profiloi itseään kiinnostavasti saksan- ja englanninkielisillä web-sivuillaan.

Huhtikuussa yritys kertoi koettaneensa pitkään vakuuttaa Länsi-Kanadassa sijaitsevan Brittiläisen Kolumbian metsäyhtiöitä ja ympäristönsuojelijoita yhteisymmärryksen polttavasta tarpeellisuudesta. Haindlille asia oli tärkeä, koska se hankkii sellua Brittiläisestä Kolumbiasta.

Kun vuosia metsäpolitiikan oikeasta linjasta kiistelleet osapuolet löysivät vihdoin sovun, Haindl kertoi roolistaan verkkojulkaisussaan ja kehui osapuolia neuvottelujen lopputuloksesta. Haindl muistuttaa sivujensa lukijoille myös siitä, että Greenpeace luonnehti Brittiläisen Kolumbian sopimusta historialliseksi.

Tammikuun uutinen oli se, että Haindl teki Augsburgissa Saksassa toimivalla PK3:llaan lwc-paperin ajon uuden nopeusennätyksen. Vuorokauden keskiarvo kohosi silloin 1 723 metriin minuutissa. Koneen rakennenopeus on 2 000 metriä ja kapasiteetti 400 000 tonnia.

Toukokuun lopun suuri uutinen oli yrityksen myynti UPM-Kymmenelle. Haindlin edustaja Clemens Haindl totesi kaupan allekirjoittamisen jälkeen, että työntekijät siirtyvät alalla maailman kilpailukykyisimpiin kuuluvan yhtiön palvelukseen.

UPM-Kymmenen toimitusjohtaja Juha Niemelä puolestaan antoi tunnustusta sekä Haindlin tehtaiden korkealle laadulle että sen henkilökunnan taitavuudelle.

Georgia-Pacifin tehtaalla Michiganissa yli 200 paperinjalostajan lakko

Georgia-Pacifin tehtaalla Parchmentissa Michiganissa 222 paperinjalostajaa aloitti toukokuun puolivälissä lakon. Ammattiliitto PACE:n aluesihteeri Dan Ferson toteaa järjestön tiedotteessa, että työtaistelun taustalla on työläisten vuosia jatkunut tyytymättömyys.

Kun tehdas oli James Riverin omistuksessa, työnantaja vaatii työläisiltä myönnytyksiä työehdoissa ehtona uuden tehtaan rakentamiselle Parchmentiin. Se merkitsi palkkojen ja muiden etujen heikennyksiä.

Myöhemmin solmittu 5-vuotinen työehtosopimus käytännössä jäädytti ansiokehityksen, koska pienet korotusprosentit ylittivät toteutuneet hintojen nousut vain täpärästi.

Viime kuukausien neuvotteluissa Georgia-Pacific on vaatinut huononnuksia sairauksista ja muista syistä johtuvien poissaolojen korvausperusteisiin. Osapuolet ovat eri mieltä myös työntekijöiden osuudesta työterveydenhuollon ylläpitämisessä. Nyt osalla henkilökuntaa maksuosuus on 50 prosenttia. Työläiset vaativat sen pudottamista 25 prosenttiin ja kaikille pääsyä työterveydenhuollon etujen piiriin heti työsuhteen alkaessa.

Parchmentin tehtaalla valmistetaan elintarvikkeiden valmistuksessa ja jakelussa käytettäviä kääreitä ja alustoja.

Fridafors konkurssiin:
Palkkatakuu hoitanee työläisten saatavat

Ruotsissa Fridafors Industri jätti kesäkuussa kruununvoudin tarkastuksen jälkeen konkurssianomuksen. Aiemmin tänä vuonna Paperiliiton veljesjärjestö Pappers teki aloitteen yhtymän toisen yksikön Fridafors Kartongin konkurssimenettelyn aloittamiseksi.

Pappersin toimitsija Bengt Jansson arvioi, että konkurssimenettely takaa työläisille hyvät mahdollisuudet saada valtion palkkatakuujärjestelmältä rästipalkkansa. Niinpä Pappersin ja kolmen muun ammattiliiton julkaisema verkkolehti Dagens Arbete otsikoi juttunsa Fridaforsista toivottamalla konkurssin tervetulleeksi.

Fridaforsin palveluksessa on ollut kymmeniä Pappersin jäseniä. Velkojiin kuuluu myös Klippan, jolta Fridaforsin nykyiset omistajat ostivat tuotantolaitokset pari vuotta sitten.

Kotimaan työpaikkoja lopetetaan: Japanilainen Oji Paper aikoo laajentaa Thaimaassa ja myös muualla kaukoidässä

Japanissa paperiteollisuus on keskittynyt voimakkaasti niin, että kaksi suurta - Oji Paper ja Japan Unipac - hallitsevat markkinoita. Kotimaisen kysynnän taso on vakiintunut, joten laajenemishakuiset yhtiöt suunnittelevat investointejaan muihin maihin.

Oji Paper julkisti kesän alussa aikeensa investoida Aasian muihin maihin seuraavan viiden vuoden aikana yli kahdeksan miljardia markkaa. Verkkojulkaisu Pulp and Paper Onlinen mukaan yhtiö pitää erityisesti Thaimaata kiinnostavana tuotannollisten investointien kohdemaana. Muita ehdokkaita ovat Kiina, Indonesia ja Vietnam.

Investointiohjelmansa rahoittamiseksi Oji Paper aikoo supistaa kotimaassa toimivaa henkilökuntaansa viidessä vuodessa 3 000 työntekijällä.

Ammattiliitto PACE tähtää tulevissa tes-neuvotteluissa eläkkeiden parantamiseen

Yhdysvalloissa presidentti George Bush ajaa vaaliohjelmansa mukaisesti eläkejärjestelmän yksityistämistä. Ideana on siirtää eläkemaksut työläisten yksilöllisille tileille ja velvoittaa niiden haltijat sijoittamaan rahat pörssiosakkeisiin. Paperityöläisten ammattiliitto PACE vastustaa suunnitelmaa yhdessä muun ay-liikkeen ja lukuisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

PACE korostaa muutoinkin tarvetta kamppailla parannuksia paperityöläisten eläketurvaan. Moni tehdaskohtainen työehtosopimus turvaa eläkkeelle jääville varsin matalan tulotason. Eri yritysten tulevissa tes-neuvotteluissa PACE aikoo panna paljon painoa eläkevaatimuksilleen.