JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 8-2001

Iroquois Fallsin
kiistassa syntyi alustava yhteisymmärrys

Kanadassa ammattiliitto CEP ilmoittaa, että osapuolet ovat päässeet alustavasti yhteisymmärrykseen Abitibi Consolidatedin Iroquois Fallsin tehtaan työriidan ratkaisusta. Liiton mukaan neuvottelutulos ehkäisee PK 1:n lakkauttamisuhan. Yhtiö kiristi lakkauttamisuhalla työläisiä hyväksymään vuoteen 2004 asti voimassa olevan työehtosopimuksen ulottamisen vuoteen 2010 asti.

Ennen ratkaisevia neuvotteluja työntekijöiden suuri enemmistö hylkäsi äänestyksessä Abitibin "viimeisen tarjouksen". Yhtenä vaihtoehtona tuotannon jatkumiselle työläiset ehdottivat toukokuun alussa yhtiölle PK 1:n myymistä järjestäytyneiden ja järjestäytymättömien työntekijöiden muodostamalle osakeyhtiölle. Kone tuotti viime vuonna voittoa.

CEP:llä työläisillä on myönteisiä kokemuksia kolmesta tapauksesta, joissa työntekijät ovat ryhtyneet pyörittämään tuotantoa uusina omistajina. Liitto korostaa, että seuduilla, joilla on vähän vaihtoehtoisia työnantajia, työläisille työpaikkojen jatkuvuus on tärkeämpää kuin koko toiminnan voiton maksimointi.

Abitibi Consolidated aikoo lopettaa PK 8:n toiminnan Kanadan Kenorassa

Abitibi Consolidated on ilmoittanut lopettavansa kesäkuun puolivälissä Kenoran tehtaan PK 8:n toiminnan Ontarion osavaltiossa Kanadassa. Puolet ammattiliitto CEP:n sadasta jäsenestä työpaikalla uhkaa menettää työpaikkansa.

CEP:n varapuheenjohtaja Cec Makowski muistuttaa, että Abitibille on myönnetty etuoikeuksia alueen metsävarojen käyttöön, jotta se auttaisi työllisyyden ylläpitämisessä. "Ellei yhtiö pysty täyttämään sitoumuksiaan työläisiä ja heidän yhteisöjään kohtaan, yrityksen oikeus käyttää alueen metsävaroja pitää perua", Makowski toteaa liiton tiedotteessa.

Lähes 1 400 työläistä
lakossa Weyerhaueserilla

Yhdysvalloissa Weyerhaueserin lähes 1 400 sellu- ja paperityöläistä aloitti 8.5. lakon, joka koskee alihankintaa sekä palkkoja ja muita etuja. Työtaistelun piirissä on neljä tuotantolaitosta.

Weyerhaueser kuuluu Yhdysvaltojen suurimpiin metsäteollisuusyhtiöihin. Sen palveluksessa on 47 000 työntekijää Yhdysvalloissa, Kanadassa ja viidessätoista muussa maassa.

Ay-järjestö AWPPW pitää neuvottelujen aloittamisen kynnyskysymyksenä alihankintakiistan ratkaisua. Järjestön mukaan siitä jo sovittiin huhtikuussa, mutta työnantaja vaatii asiasta uusia neuvotteluja muun muassa terveydenhuoltoa ja eläkkeitä koskevien erimielisyyksien ratkomisen yhteydessä.

Yhdysvaltalaiseen tyyliin Weyerhaueser suunnittelee lakonalaisen tuotannon aloittamista uudelleen. Miehityksen yhtiö aikoo hoitaa toimihenkilöillä ja lakon ulkopuolisten tuotantolaitosten työläisillä.

Kiina rakentaa sellutehdasta Burmaan
kansainvälisestä boikotista piittaamatta

Kansainvälistä boikottia uhmaten Kiina rakentaa Burmaan sellutehdasta. Sen raaka-aineeksi tulee bambu, jota tullaan hankkimaan myös lähiseudun ulkopuolelta. Hankkeeseen on värvätty tienoon kyläläisiä raivaamaan metsää, siirtämään kiviä ja istuttamaan taimia. Free Burma Coalitionin mukaan viranomaiset pakottavat kyläläiset tekemään työtä armottomissa olosuhteissa.

Ruotsissa yhä useampi työtön törmää ansiosidonnaisen päivärahan ylärajaan

Ruotsin ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan lähtökohtana on 80 prosentin korvaus palkasta. Yhä harvempi on kuitenkaan siihen viime aikoina yltänyt, koska korvaukselle asetettua päiväkohtaista 390 markan ylärajaa ei ole nostettu palkkakehityksen tahdissa. Helmikuussa 800 ammattiliitto Pappersin työtöntä jäsentä jäi alle 80 prosentin tason.

Ay-liike ajaa ylärajan nostamista 65 markkaa päivässä. Sen toteutuessa noin 400 Pappersin jäsentä pysyy yhä 80 prosentin korvaustason alapuolella.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestön SO:n tuoreen tilaston mukaan kaikkien alojen työttömistä kassan jäsenistä alle puolet yltää 80 prosentin korvauksiin. Vaikka ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ylärajaa korotettaisiin 130 markkaa, kymmenesosa kassojen työttömistä jäsenistä jäisi alle 80 prosentin korvauksille.

SO:n puheenjohtaja Orvar Johansson perustelee ylärajan korottamista työntekijöiden ja heidän perheidensä tarpeiden lisäksi sillä, että reilu työttömyyskorvaus helpottaa yrityksissä nykyistä joustavammin rakenneuudistusten toimeenpanon.

USA:n kongressi kaatoi yrityksen velvoittaa
työnantajat huolehtimaan työpaikkojen ergonomiasta

Yhdysvaltojen kongressin enemmistö on hylännyt vuosia valmistellun uudistuksen, joka olisi velvoittanut työantajat huolehtimaan työpaikkojen ergonomiasta. Aloite kaatui presidentti George Bushin republikaanisten puoluetovereiden äänillä.

Paperiteollisuudessa väärät ergonomiset ratkaisut aiheuttavat selkä-, jänne- ja lihasvammoja vuosittain sadoille työntekijöille.

Työsuojeluviranomaisten laskelman perusteella lakiesityksen torjuminen on paitsi inhimillisesti myös taloudellisesti järjetön ratkaisu. Ergonomiaa koskevan velvoitteen toimeenpano olisi maksanut eri toimialojen yrityksille yhteensä 27 miljardia markkaa, mutta ergonomian laiminlyönnin kustannukset ovat kaksi kertaa suuremmat.