JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 7-2001

Abitibi Consolidated
vaatii työläisiä alistumaan saneluratkaisuihin Kanadassa

Suuri metsäteollisuusyhtiö Abitibi Consolidated painostaa Kanadassa ankarasti kahden tehtaansa työläisiä alistumaan yrityksen saneluratkaisuihin. Grand Fallsissa Abitibi uhkaa sulkea paperikone 7:n, elleivät työntekijät suostu työehtojensa heikennyksiin.

Ammattiliitto CEP:n aluejärjestön varapuheenjohtaja Max Michaud pitää työnantajan toimintalinjaa puhtaana kiristyksenä. "Näyttää ilmeiseltä, että yritys on jo päättänyt sulkea koneen, mutta se koettaa vierittää syyn työläisten niskoille."

Työnantaja haluaa lakkauttaa Grand Fallsissa 88 työpaikkaa ja huonontaa alihankintaa, palvelusvuosia ja joustoja koskevia sopimuskohtia. "Abitibi haluaa oikeuden siirrellä työntekijöitään kuin sakkinappuloita", Michaud arvostelee.

Ellei paikallinen ay-järjestö alistu painostuksen edessä, Abitibi sanoo irtisanovansa 183 työntekijää, mikä vähentäisi myös metsä- ja satamatyöläisten kysyntää työpaikkojen vähyydestä muutoinkin kärsivällä seudulla.

Michaud muistuttaa, että Grand Fallsin paperikone 7:n kannattavuus on hyvä ja että sen tuotantolinja tuottaa yhtiölle reilusti voittoa.

Iroquois Fallsissa Abitibi on luonut samantapaisen asetelman. Se uhkaa puolittaa tuotantolaitoksen henkilökunnan, elleivät työntekijät suostu jatkamaan vuoteen 2004 voimassa olevaa työehtosopimustaan vuoteen 2010 asti. Myös Iroquois Fallsissa ay-aktiivit arvelevat, että Abitibi aikoo joka tapauksessa supistaa tuotantoaan, vaikka se pyörii tällä hetkellä voitollisena.

Puutavaran kuljetusrataa
Komista Suomeen aiotaan lyhentää

Konsulttiyhtiö Jaakko Pöyry Consulting selvittää pohjoista ratayhteyttä Venäjältä Suomeen. Belkomurin radaksi kutsutun hankkeen on tarkoitus yhdistää luonnonvaroiltaan rikas Komin tasavalta Ouluun ja Pohjois-Suomeen. Rakentamatta on 300 kilometrin rataosuus Arkangelissa ja Karjalan tasavallassa.
Valmistuttuaan rata lyhentää puunkuljetusreittiä Komista Suomeen yli 500 kilometriä. Puutavaran ohella Komi tuottaa runsaasti myös öljyä ja kaasua.

SCA:lla korkea myyntihinta: Nättrabyn tehdasta uhkaa sulkeminen

Ruotsalaisen SCA:n Nättrabyn paperitehtaan kohtalosta on neuvoteltu Vapun molemmin puolin tiiviisti. Laitos joko suljetaan tai myydään. Verkkolehti Dagens Arbete raportoi toukokuun alussa, että ostajaehdokkaalla ja SCA:lla on täysin eri käsitys sopivasta hinnasta. Tarjouksen ja hintapyynnön välillä on kymmenkertainen ero.

Ammattiosaston puheenjohtaja Leif Nilsson on pettynyt SCA:n rooliin ja leimaa hintapyynnön karkeasti ylimitoitetuksi. "Tilanne ei näytä erityisen valoisalta", hän kommentoi. Työpaikan menetys uhkaa 70 työntekijää.

Sellu- ja paperitehdas Alabamassa viisi ja puoli vuotta työtapaturmitta

Boise Cascaden sellu- ja paperitehtaalla Alabamassa juhlittiin huhtikuussa 5,5 vuotta jatkunutta tapaturmatonta jaksoa. Pulp & Paper Onlinen mukaan 7,43 miljoonaa työtuntia ilman onnettomuuksia on alan uusi ennätys Yhdysvalloissa. Päällystämätöntä painopaperia valmistavassa tuotantolaitoksessa työskentelee 602 henkeä. Edellinen ennätys oli vuodelta 1979.

Sellu- ja paperialan työturvayhdistyksen 342 jäsentehtaasta viisi on ylittänyt kolmen miljoonan tapaturmattoman työtunnin rajan.

Onnettomuudet
vähenivät Ruotsin paperiteollisuudessa

Ruotsin puunjalostusteollisuudessa rekisteröitiin viime vuonna 677 vähintään päivän sairaspoissaolon aiheuttanutta työtapaturmaa. Vuotta aiemmin luku oli 782. Pappersin työsuojeluasiamies Mikael Jansson pitää tärkeimpänä saavutuksena tapaturmien määrän kääntymistä laskuun.

"Onnettomuuksia on kuitenkin yhä liikaa. Ennen muuta miehityksen supistaminen on johtanut stressin pahenemiseen", Jansson toteaa. Paraikaa liitto neuvottelee työnantajien Skogsindustrierna-järjestön kanssa työturvallisuuden kehittämisestä.

Jansson perää turvallisuusajattelun kohentamista. "On mietittävä, voidaanko töitä tehdä eri tavalla kuin nyt ja onko riskianalyysejä mahdollista tarkentaa."

Tapaturmalajeista tavallisin oli puristuksiin jääminen. Viime vuonna niitä sattui 157. Esineiden nostamisessa ja siirtämisessä vammoja tuli 116 tapauksessa, mikä merkitsi yli 20 prosentin lisäystä edellisen vuoden määrään.

Ruotsissa Duni lopettaa
yli sata työpaikkaa

Duni-yhtiö lopettaa Skåpaforsissa ja Dals Långedissa ainakin 94 paperityöläisten ja 25 toimihenkilöiden työpaikkaa. Maaliskuussa yritys antoi 120 paperityöläiselle irtisanomisvaroituksen. Neuvottelut irtisanomisten laajuudesta ovat kuitenkin vielä kesken. Vaihtoehtoja tutkiva työryhmä antaa raporttinsa kesäkuussa.

Henkilökuntaa neuvotteluissa edustava työsuojeluvaltuutettu Göran Andreasson luonnehtii verkkolehti Dagens Arbetessa neuvottelujen ilmapiiriä hyväksi.

Klippanin väärä irtisanominen johti kiistaan korvausten suuruudesta

Syksyllä tekaistuin perustein Lessebon tehtaansa pääluottamusmiehen Benny Karlssonin irtisanomisesta päättänyt Klippan on myöntänyt toimineensa väärin. Päätöksensä perunut yhtiö tarjoaa nyt Karlssonille ja ammattiliitto Pappersille 2 000 markan korvausta. Pappers pitää sitä aivan liian pienenä ja vaatii 400 000 korvausta. Neuvottelut korvausten suuruudesta jatkuvat.