JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 5-2001

Norske Skog
laajentaa yritysostolla Pohjois-Amerikassa

Norske Skog Canada, jonka osakkeista Norske Skog omistaa 50,8 prosenttia, on neuvotellut valmiiksi sopimuksen Pacifica Pappersin ostamisesta, verkkolehti Pulp and Paper Online kertoo. Kaupan toteuduttua Norske Skogin Pohjois-Amerikassa hallitsemien tehtaiden sellu- ja paperikapasiteetti kohoaa 2,7 miljoonaan tonniin. Siitä tulee Pohjois-Amerikan kolmanneksi suurin sanomalehtipaperin ja muiden puupitoisten paperien tuottaja.

Sopimus tulee voimaan, jos Pacifican ja Norske Skog Canadan yhtiökokoukset hyväksyvät sen. Yritysosto johtaa Norske Skog Canadan hallituksen puheenjohtajan Russell J.Hornerin mukaan 250 miljoonan markan synergiaetuihin. Pacifica Papers muodostettiin 1998 sulauttamalla Powell River ja Mac Millan Bloedelin tehdas Port Albernissa.

Helmikuun lopulla ruotsalainen talouslehti Dagens Industri julkaisi uutisen, jonka mukaan UPM-Kymmene ja Norske Skog neuvottelevat yhdistymisestä.

Suomi tarjoaa teknologiaansa:
Liki puolet Kiinan
vesistöjen saastumisesta
johtuu massa- ja paperituotannon päästöistä

Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan lähes puolet Kiinan vesistöjen saastumisesta johtuu selluloosa-, kartonki- ja paperitehtaiden päästöistä. Vakava ongelma ei ratkea ilman sijoituksia jätevesien nykyaikaiseen käsittelyteknologiaan, jossa Suomi kuuluu maailman kärkimaihin.

Maaliskuun lopulla Kiinassa vieraillut kauppa- ja teollisuusministeri Kimmo Sasi korosti Suomen ja Kiinan yhteistyömahdollisuuksia metsäteollisuuden ympäristöteknologian alalla. Suomi on valmis tukemaan muutoinkin Kiinan sellu- ja paperiteollisuuden rakennemuutosta. Vuonna 1999 yhteistyötä vauhditettiin kiinalaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden yhteisellä seminaarilla.

Paperityöläisiä mukana:
Saksaan maailman suurin ammattiliitto

Saksassa perustettiin maaliskuun lopulla maailman suurin ammattiliitto yhdistämällä viisi liittoa. Kolmen miljoonan jäsenen liiton nimi ver.di tulee saksankielen sanoista Vereinte Dienstleistungsgewerksachaft. Runsaat puolet ver.di:n jäsenistä työskentelee julkisella sektorilla ja vajaa kolmannes teollisuustuotannossa. Loput ovat virkamiehiä, vapaita ammatinharjoittajia ja muita pieniä ryhmiä.

Ammattiliitto IG Medien toi uuteen järjestöön paperinjalostuksen työläisiä. Pääosa sellu-, kartonki- ja paperityöläisistä kuuluu edelleen ammattiliitto IG BCE:hen, jonka suurimmat jäsenryhmät työskentelevät energia-, kemian- ja kaivosteollisuudessa.

Ruotsin Pappers
vaatii tasokorotusta
ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan

Ruotsissa ammattiliitto Pappers vaatii ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ylärajan korottamista 580 kruunusta 780 kruunuun (kruunu on 63 penniä). Korotus palauttaisi päivärahan ja palkkojen suhteen vuoden 1993 tasolle. Alin päiväraha pitää Pappersin mielestä nostaa 240 kruunusta 340 kruunuun.

Ellei työttömyyspäivärahoja koroteta, päivärahan osuus palkasta laskee ensi vuonna keskimäärin 59 prosenttiin. Vain viidennes Pappersin työttömistä yltää alun perin lähtökohdaksi määriteltyyn 80 prosenttiin.

"Aleneva kehityssuunta uhkaa raunioittaa työttömien ja heidän perheidensä talouden. Se horjuttaa luottamusta työttömyyskassajärjestelmään ja ajan mittaan valmistelee yleisen hyvinvointipolitiikan korvaamista epäoikeudenmukaisilla, yksityisillä ratkaisuilla", Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge varoittaa.

International Paperin tytäryhtiö CHH pilkkaa työläisiä Uudessa Seelannissa

International Paperin tytäryhtiö Carter Holt Harvey (CHH) on kiistellyt kuukausia Uudessa Seelannissa Nelsonin seudun ay-liikkeen kanssa. Ongelmana on CHH:n henkilöstöpolitiikka, joka ay-aktiivien mukaan syrjii paikallista väestöä. Maaliskuun puolivälissä ay-järjestöt organisoivat yhdessä paikallisten asukkaiden yhteisöjen kanssa mielenosoituksen CHH:ta vastaan.

Yhtiö on selostanut näkemystään kiistan syistä maksetuissa lehti-ilmoituksissa. Niiden mukaan ay-liike koettaa vahvistaa asemiaan uhkailemalla yrityksiä ja työläisiä, jotka ovat kekseliäämpiä ja kilpailukykyisempiä kuin ammattiliitto WWU:n jäsenet.

Carter Holt Harvey on Australian ja Uuden Seelannin johtava metsäteollisuusyritys.

IP ja CHH ostivat
puolet Pacific Millenium Paper Groupista

Carter Holt Harvey (CHH) hankki maaliskuussa neljänneksen omistusosuuden Kiinassa ja muualla Kaukoidässä puunjalostustuotteita markkinoivasta Pacific Millenium Paper Groupista (PMPG). Sen palveluksessa on 1 200 työntekijää.

Toisen neljänneksen osti CHH:n emoyhtiö International Paper (IP). CHH:n johtohenkilö Chris Liddell luonnehtii Kiinan markkinoita yhtiön tulevaisuuden avaimeksi. Määräysvallan ostaminen PMPG:ssä on osa International Paperin Aasian markkinoille tunkeutumisen strategiaa.

Abitibi-Consolidatedille palkinto kasvihuonekaasujen vähentämisestä

Kanadan yksityissektorin ja viranomaisten yhteenliittymä VCR on palkinnut metsäteollisuusyhtiö Abitibi-Consolidatedin vapaaehtoisesta toiminnasta kasvihuonekaasupäästöjensä vähentämiseksi. VCR on perustettu kannustamaan yrityksiä tekemään vapaaehtoisesti ratkaisuja, jotka supistavat niiden tuotantolaitosten kaasuhuonekaasujen päästöjä.

Kasvihuonekaasut kohottavat maapallon ilmakehän lämpötilaa ja ovat syynä lähivuosikymmeninä, vähitellen toteutuvaan ilmastonmuutokseen. Sen ennustetaan heikentävän vakavasti ihmisten elinolosuhteita ja maatalouden tuotantoehtoja maapallon laajoilla alueilla.