JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 4-2001

Dagens Industri:
UPM-Kymmene ja Norske Skog neuvottelevat yhdistymisestä

Luotettavana pidetty ruotsalainen taloussanomalehti Dagens Industri julkaisi helmikuun lopulla uutisen, jonka mukaan UPM-Kymmene ja Norske Skog neuvottelevat yhdistymisestä. Lähes kuuden miljoonan tonnin tuotantokapasiteetillaan Norske Skog kilpailee paikasta maailman metsäteollisuuden kärkikymmenikössä.

Runsaat puolet liikevaihdostaan Norske Skog tekee sanomalehtipaperilla. Kuudennes tulee SC-paperista. Sellulla ja LWC-paperilla on seitsemän prosentin osuudet.

Yhtiö pyörittää Euroopassa, Aasiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Oseaaniassa yhteensä 21 tuotantolaitosta.

Norske Skogin suurimman omistajaryhmän muodostavat norjalaiset metsänomistajat. Heillä oli viime vuoden lopulla 31,8 prosentin osuus äänivallasta ja 24,6 prosentin osuus sijoitetusta pääomasta. Ulkomaisten sijoittajien osuus oli 25,1 prosenttia äänivallasta ja 20,5 prosenttia sijoitetusta pääomasta.

Indonesia siirsi
metsien käyttölupa-asiat aluehallinnolle

Indonesia siirsi vuoden vaihteessa metsien käyttöluvista päättämisen alueellisille hallintoelimille. Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan verkkojulkaisussa yhteystoimitsija Anu Lounela raportoi Indonesiasta, että uudistus kiihdyttää metsäalan supistumista. Viime aikoina metsäala on pienentynyt vuosittain 1,6 miljoonaa hehtaaria.

Maailman luonnonsäätiö WWF arvioi, että alankojen metsät kaadetaan loppuun Sumatralla neljässä vuodessa ja koko maassa vuoteen 2010 mennessä.

Peterson selvittää
ulkoistamista Ruotsissa

Norjalaisen Petersonin tehtaan johto Säfflessä Ruotsissa harkitsee kunnossapidon ulkoistamista. Verkkolehti Dagens Arbeten mukaan ABB ja Valmet Scandinavian Mill Service ovat kiinnostuneita mahdollisesta toimeksiannosta. Molemmat ovat ilmoittaneet, että töiden siirtäminen heidän hoitoonsa ei supistaisi kunnossapidon henkilökuntaa. Nyt osastolla työskentelee nelisenkymmentä työntekijää.

Säfflen tehtaan ammattiosasto valmistelee asiassa omaa ehdotustaan. Sen lähtökohtana on kunnossapidon pitäminen tuotantolaitoksen omassa hoidossa. Ammattiosaston edustajat ovat käyneet Silverdalenissa tutustumassa kunnossapidon ulkoistamisesta saatuihin kokemuksiin. Jutun mukaan Silverdalenissa työntekijät ovat olleet yleisesti tyytyväisiä uuteen järjestelyyn.

Lessebossa työntekijät hiljattain torjuivat tehtaan johdon suunnitelman ulkoistaa kunnossapito.

Säfflen tehtaan johdon odotetaan ottavan kantaa vaihtoehtoihin maaliskuun lopulla. Suomessa Petersonilla on toimipisteitä Valkeakoskella, Muurlassa ja Espoossa.

Paperityöläiset
ilmaiseksi museoon

Värmlannin museo ja ammatillisen keskusjärjestön LO:n aluejärjestö ovat sopineet, että LO:n jäsen voi ostaa museoon perhelipun seitsemällä markalla. Perhelipun alentamaton hinta on 140 markkaa. Stora Enson Skoghallin tehtaan ja Billerudin Grumsin tuotantolaitoksen ammattiosastot ovat innostuneet sopimuksesta niin, että molemmat sijoittavat hankkeeseen 7 000 markkaa. Näin ammattiosastojen jäsenet perheenjäsenineen voivat vierailla Värmlannin museossa ilmaiseksi.

Yhdysvalloissa Werthan Packaging ei tunnusta ammattiosaston neuvotteluoikeutta

Yhdysvalloissa ammattiliitto PACE on vienyt kansallisen työsuhdelautakunnan (NLRB) käsittelyyn Wertham Packaging -yhtiön toiminnan, koska yrityksen päättäjät kieltäytyvät hyväksymästä paikallista ammattiosastoa neuvotteluosapuoleksi. Työntekijät valtuuttivat viime huhtikuun äänestyksessä PACE:n edustajakseen ja NLBR vahvisti asian tammikuun lopulla.

Werthanin omistaa samanniminen perhe, joka tunnetaan toimialueellaan merkittävästä hyväntekeväisyystyöstä. Tehtaallaan Werthanit ovat sen sijaan toimineet mielivaltaisesti muun muassa muuttamalla palkkoja, työaikoja ja muita työehtoja neuvottelematta työntekijöiden ja ammattiosaston kanssa.

Kiina metsittää
tänä vuonna yli neljä miljoonaa hehtaaria

Kiina siirtää metsäpolitiikkansa painopistettä puun välittömästä taloudellista hyötykäytöstä pitkäjänteiseen ympäristönsuojeluun, metsähallinnon johtaja Zhou Shengxian toteaa Kiinan viranomaisten verkkojulkaisussa www.china.org.cn. Tänä vuonna Kiina istuttaa metsää 4,3 miljoonaa hehtaaria, mikä merkitsee lähes kymmenen prosentin laajennosta maan istutusmetsiin. Kuusi miljoonaa hehtaaria säästetään aiemmin suunnitelluilta hakkuilta.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana metsää istutetaan miljoonia hehtaareita aavikoitumisen hillitsemiseksi. Suurten jokien yläjuoksuilla luonnonmetsien suojelua tehostetaan tulvien lieventämiseksi. Lisäksi peltoja metsitetään ja muutetaan ruohikoiksi, jotta maa-aineksen kulkeutuminen suuriin jokiin vähenisi.

Zhou arvioi, että metsäpolitiikan painopisteen siirtäminen ympäristönsuojeluun on tärkeä osa metsäteollisuuden uudistamista nykyaikaiseksi. Muutos ei hänen mukaansa heikennä kannattavan liiketoiminnan mahdollisuutta, vaan päinvastoin luo sille edellytyksiä, koska ympäristöystävällisten tuotteiden kysyntä on kasvanut.

Kiinan metsäteollisuuden liikevaihto nousi viime vuonna noin 260 miljardiin markkaan. Se kaksinkertaistui viidessä vuodessa. Viranomaiset ennustavat tälle vuodelle seitsemän prosentin lisäystä.