JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 3-2001

Pappers tyytyväinen
SCA:n ja Metsä Tissuen kaupan kieltämiseen

Ruotsissa ammattiliitto Pappers on tyytyväinen siihen, että EU:n komissio kielsi Mariestadin, Nyboholmin ja Pauliströmin tehtaiden siirtymisen Metsä Tissuelta SCA:n omistukseen. Mariestadin ammattiosaston puheenjohtaja Björn Nilsson perustelee tyytyväisyyttään sillä, että alan kilpailu pysyy kireänä hyödyttäen kuluttajia ja että komission ratkaisu turvaa ainakin joksikin aikaa Mariestadin työpaikat.

Lisäksi Nilsson muistuttaa siitä, miten SCA Hygiene on ajamassa alas Nättrabyn ja Lilla Edetin tuotantolaitoksiaan.

Liiton puheenjohtaja Sune Ekbåge pitää todennäköisenä, että Metsä Tissue etsii tehtaille jonkun muun ostajan. "Jos ostaja on ulkomainen yritys, siitä seuraa kieli- ja kulttuuriongelmia. Niitä syntyy etenkin siinä tapauksessa, että uudeksi omistajaksi tulee yhdysvaltalainen yritys", Ekbåge varoittaa.

Willamette taipui lakonuhan edessä:
Järjestäytyneille
työläisille eläke-etuja

Yhdysvaltojen suurimpiin metsäteollisuusyrityksiin kuuluva Willamette noudatti pitkään politiikkaa, jossa ay-liikkeeseen liittyneillä työläisillä oli huonommat eläke-edut kuin järjestäytymättömillä. Helmikuun alussa ay-järjestöjen lakonuhka sai Willametten luopumaan ammattiliittojen jäsenten laittomasta syrjinnästä Camptin tehtaallaan Louisianassa.

Ennen käännettä Willamette toteutti linjaansa suostumalla laajennettuihin eläke-etuihin ainoastaan niissä tuotantolaitoksissa, joissa ay-järjestöllä ei ollut virallista neuvottelu- ja sopimisoikeutta. Yhtiö koetti kaksijakoisella politiikallaan laimentaa työläisten järjestäytymishaluja.

Uhatessaan lakolla ammattiliitto PACE vetosi Willametten osakkeenomistajiin todeten, että lakko yhtiön kannattavimmalla tehtaalla heikentää Willametten osakkeiden arvoa.

Sappin PM 11:llä Itävallassa
tehtiin nopeuden uusi maailmanennätys

Sappin tehtaalla Gratkornissa Itävallassa on tehty uusi maailmanennätys puuvapaan, päällystetyn paperin vuorokauden tuotannossa, verkkojulkaisu Pulp and Paper Online raportoi. Rainanleveydeltään 8,5 metrin koneella valmistettiin lokakuussa vuorokaudessa 2 518 tonnia paperia. Vuonna 1995 tilatun ennätyskoneen on toimittanut Voith. Koneen suunniteltu ajonopeus on 1,500 metriä minuutissa.

Pappersin valtuustossa vähän arvostelua uutta sopimusta kohtaan

Pappersin valtuusto hyväksyi uuden, 38 kuukautta voimassa olevan työehtosopimuksen vähin soraäänin. Arvostelijat epäilivät, että 8,5 prosentin palkankorotus, jossa 1,5 prosenttiyksikköä koostuu työajan lyhennyksen vaikutuksesta, ei riitä säilyttämään reaaliansiotasoa entisellään. Sopimuksen kannattajat kiistivät epäilyt.

Liiton puheenjohtaja Sune Ekbåge korosti kokouksessa sopimusjärjestelmän toimivuutta. Hän muistutti, että työnantajat olivat valmiit neuvottelemaan rakentavasti kaikesta muusta paitsi palkankorotuksista.

Toimihenkilöiden ammattiliitto Sif hyväksyi metsäteollisuudessa samantasoisen sopimuksen kuin Pappers. Järjestöllä on sellu- ja paperiteollisuudessa 6 000 jäsentä.

PACE:lla
25 kokopäiväistä
toimitsijaa Goren kampanjassa

Yhdysvaltojen presidentinvaalissa ammattiliitto PACE toimi aktiivisesti Al Goren valinnan puolesta. Liitto lähetti vaalipostia tasaväkisissä osavaltioissa 100 000 jäsenelleen, ylläpiti vaalisivua webissä ja rahoitti 25:n kokopäiväisen vaalitoimitsijan työn.

Liiton lehdessä PACEsetterissä puheenjohtaja Boyd Young kirjoittaa, että rahallisesti liike-elämän sijoitukset ylittivät kuitenkin moninkertaisesti ay-liikkeen antaman tuen. Yksistään eräs suuri metsäteollisuusyhtiö käytti vaaleihin yli 30 miljoonaa markkaa. Yritysjohtajien suosikki oli George Bush.

Ruotsalainen tutkija kehittää puiden geenimuuntelun menetelmiä

Ruotsalainen tutkija Magnus Hertzberg keskittyy työssään puiden geenimuuntelun menetelmien kehittämiseen. Hän arvelee, että tulevaisuudessa esimerkiksi puiden kasvua saatetaan nopeuttaa geenimuuntelulla. Muita tavoitteita voivat olla puun soluseinien ligniinin vähentäminen ja geenimuutokset, jotka helpottavat vettä hylkivän paperin valmistusta.

Hertzberg sanoo verkkolehti Dagens Arbetessa, että hän tekee perustutkimusta, eikä ota kantaa geenimuuntelun ajankohtaisiin eettisiin kysymyksiin, joista kiistellään ankarasti ympäri maailmaa.

Ericsson siirtää
tuotantoaan Ruotsista:
Pakkausteollisuuden työpaikat vähenevät

Ericssonin matkapuhelinten tuotannon siirto alihankintaan ja Ruotsista Aasiaan heikentää Ruotsin pakkausteollisuuden kysyntää. Svenska Kartongilla Eskilstunassa Ericssonin uusi suunta näkyi jo viime syksynä tilausten pienenemisenä. Alun perin Ericssonin matkapuhelinten pakkauksia valmistamaan luotu tuotantolaitos lopettaa yksitoista työpaikkaa. Jäljelle jää 30.

Ammattiosaston toimitsija Lars Gippert pitää käännettä traagisena, mutta hän uskoo Svenska Kartongin tehneen voitavansa työpaikkojen pelastamiseksi.

Pappersin
jäsenmäärä pieneni

Ammattiliitto Pappersilla oli viime vuoden lopulla 26 500 jäsentä. Jäsenkunta supistui vuodessa 700:lla. Jäsenmäärä pieneni yhtä paljon myös vuonna 1999.

PACEsetter ilmestyy
nyt aikakauslehtenä:
Juttu USA:n ja Suomen ay-järjestöjen yhteistyöstä

Yhdysvaltojen paperi- ja kemiantyöläisten liitto PACE uudisti vuodenvaihteessa jäsenlehtensä PACEsetterin. Kaksivärinen tabloid korvattiin hyvätasoisella, nelivärisellä aikakauslehdellä. Uuden ulkoasunsa ensimmäisessä numerossa PACEsetter palaa vielä kerran Paperiliiton valtuuskunnan viimesyksyiseen vierailuun Yhdysvalloissa.

"Yhtiöiden maailma toimii maailmanlaajuisesti ja se on myös ay-liikkeen suuntana. Stora Ensossa tiedetään, että tulemme olemme jatkuvassa yhteydessä Suomen ay-järjestöihin", PACE:n aluejärjestö 10:n varapuheenjohtaja Leon Towne toteaa jutussa. Aluejärjestön työmaahan sisältyy Stora Enson ostaman Consolidated Papersin tuotantolaitoksia.