JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PAPERILIITTO 2-2001

Yli kolmen vuoden sopimus Pappersille: Reaaliansiot kohoavat, työaika lyhenee

Ruotsin metsäteollisuuden uudesta työehtosopimuksesta syntyi yhteisymmärrys 23.1.2001. Se on voimassa helmikuun alusta 2001 maaliskuun loppuun 2004 eli 38 kuukautta. Palkankorotuksia koskeneiden erimielisyyksien ratkaisemiselle loivat pohjaa kemian ja metallin usean toimialan aiemmin synnytetyt sopimukset.

Palkkoja nostetaan kolmessa vaiheessa. Tämän vuoden yleiskorostus on 2,81 kruunua (kruunu on noin 0,7 markkaa) ja paikallinen erä 1,05 prosenttia. Ensi vuonna yleiskorotus on 2,27 kruunua ja paikallisesti jaettava määrä 1,05 prosenttia. Kolmantena sopimusvuonna vastaavat luvut ovat 2,15 kruunua ja 0,9 prosenttia. Molemmilla sopijapuolilla on oikeus irtisanoa sopimus ennen kolmannen vuoden alkua.

Palkankorotusten yhteisvaikutus on 7,0 prosenttia 38 kuukaudessa.

Sopimuksen toinen avainkohta koskee työaikaa. Kunakin kolmena sopimusvuonna työntekijän työaika lyhenee 0,5 prosenttia tai kahdeksan tuntia. Käytännössä sopimuskohta näkyy niin, että työntekijän työaikatili laajenee vastaavalla määrällä. Työntekijällä on oikeus valita, millä tavalla hän käyttää hyväkseen lisäedun. Vaihtoehtoina ovat käteinen, eläkkeen korotus tai työajan lyhennys.

Sopimuskauden aikana osapuolet neuvottelevat vaihtoehtojen lisäämisestä neljännellä vaihtoehdolla. Työnantajien aloitteesta liitot selvittävät opiskelumahdollisuuden sisällyttämistä työaikatilien käyttötapoihin.

Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge pitää palkankorotuksia tyydyttävinä, vaikka ne jäävät viime aikoina muualla Euroopassa saavutettujen lisäysten alapuolelle. Ekbåge perustelee kompromissin hyväksymistä sillä, että työajan lyhennysten lisäksi sopimuksessa ei ole pilkkuakaan lisäjoustoja, joilla oli neuvottelujen alussa paljon painoa työnantajien vaatimuksissa.

Pappersin lopullisesta kannasta neuvottelutulokseen päätetään 6.2.2001.

 

Tutkimustulos Tanskasta: Yötyö lisää rintasyövän riskiä

Perusteellisen tanskalaisen tutkimuksen mukaan yötyö lisää naisten rintasyöpäriskiä. Vähintään puolen vuoden yötyö nostaa rintasyöpään sairastumisen todennäköisyyttä 50 prosenttia. Jos yötyö on jatkunut kuusi vuotta riski on 70 prosenttia suurempi kuin päivätyötä tekevillä. Johtopäätökset perustuvat kansallisen tilaston laajaan otokseen. Työssä tutkittiin yli 7 000 vuosina 1935-1959 syntynyttä naistyöntekijää.

Samansuuntaisiin päätelmiin on päädytty aiemmissakin tutkimuksissa, mutta ne eivät ole olleet otokseltaan yhtä edustavia kuin tanskalaistutkimus. Se esiteltiin tammikuun alussa Tanskan syöpäyhdistyksen ja KAD- ja SiD-ammattiliittojen yhteisessä seminaarissa.

Todennäköinen syy yötyön kohonneeseen syöpäriskiin on melatoniinissa, jonka tuotanto häiriintyy jatkuvassa yötyössä lisäten kasvainten vaaraa.

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsen Kemianliitto on, pohtii uutisessaan tanskalaistutkimuksesta ay-liikkeen kantaa naisten yötyöhön. Pyrkimys miesten ja naisten tasa-arvoon työelämässä on viime vuosina maailmanlaajuisesti lisännyt naisten yötyötä.

KAD:n puheenjohtaja ja ICEM:n hallituksen jäsen Lillian Knudsen luonnehtii tutkimustulosta huolestuttavaksi. Hän varoittaa synnyttämästä paniikkia, koska esimerkiksi sairaaloissa ja hoitokodeissa on joka tapauksessa oltava henkilökuntaa ympäri vuorokauden.

SCA:n Nättrabyn hygieniapaperitehtaan
76 työpaikkaa vaarassa

Ruotsalainen SCA selvittää yhdessä paikallisen ay-liikkeen edustajien kanssa Nättrabyn hygieniapaperitehtaansa tulevaisuuden vaihtoehdot. Ammattiosaston puheenjohtaja Leif Nilsson on tyytyväinen ratkaisuun, koska vaarana oli, että yhtiö lopettaa Nättrabyn toiminnan ilman lisäselvityksiä.

Tehdas tuottaa voittoa, mutta SCA:n strategiana on keskittää Euroopan tuotantonsa suurimpiin yksiköihin. Se jättää Blekingessä sijaitsevan 30 000 tonnin laitoksen heikkoon asemaan, koska hollantilaistehdas ja Lilla Edet Ruotsissa ovat Nättrabytä kannattavampia.

Ennen sopimusta Nättrabyn kohtalon yhteisestä selvittämisestä SCA julkisti tiedon tuotannon siirtämisestä Lilla Edetiin ja Hollantiin. Laaja paheksunta kuitenkin taivutti yhtiön johdon suostumaan asioiden tutkimiseen.

Stora Enson Nymöllan tehtaalla neuvottellaan väen vähentämisestä

Stora Enson ilmoitus Nymöllan 140 000 tonnin päällystyskoneen sulkemisesta vuoden kuluttua tuli työläisille sekä yllätyksenä että Enson ja Storan yhdistymisestä lähtien pelättynä uutisena. Yhtiön päätös vie työpaikan 130 paperityöläiseltä ja 30 toimihenkilöltä.

Ammattiosasto pyrkii neuvotteluissa siihen, että mahdollisimman halukas pääsee eläkkeelle. Ammattiosaston puheenjohtaja Tommy Nordkvist arvioi, että työttömiksi joutuu 80-100 henkeä. Vaikka koko maan työttömyysaste on matala, Koillis-Skoonessa tehdastyöläisten kysyntä takkuilee. Seudulla myös Volvo ja IDO ovat Nordkvistin mukaan supistaneet henkilökuntaansa.

Georgia-Pacificin
hygieniapapereiden tuotanto SCA:lle

SCA ostaa Yhdysvalloissa Georgia-Pacifin hygieniapaperitehtaat. Ne tuottavat ns. Away from Home -tuotteita ravintoloille, toimistoille, sairaaloille, tuotantolaitoksille ja kouluille. SCA maksaa liikevaihdoltaan vajaan neljän miljardin kapasiteetista tuotemerkkeineen lähes 5,5 miljardia markkaa. Omistajaa vaihtavissa yksiköissä on 2 200 työntekijää.

Kauppa nostaa SCA:n tuoteryhmässä 17 prosentin markkinaosuudella Yhdysvaltojen kolmanneksi suurimmaksi yritykseksi. Sen edellä ovat GP/Fort James ja Kimberley-Clark. Kolmen suurimman yhteinen markkinaosuus on 85 prosenttia. Euroopassa alan omistus ei ole yhtä keskittynyttä. Kärkitrion markkinaosuus on 42 prosenttia, SCA:n tiedotteessa todetaan.

Varmuuden uudesta hankinnastaan SCA saa vasta sen jälkeen, kun Georgia-Pacificin omistajat sekä Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset ovat siunanneet omistajanvaihdoksen.

Pappersin johto tapaa
liittoon kuulumattomia

Pappersin johto vierailee maaliskuun alussa Norrköpingissä, jossa 200 alan työntekijää on pysytellyt liiton ulkopuolella. "Otamme selvää, miksi he eivät ole liittyneet Pappersiin", sanoo liiton puheenjohtaja Sune Ekbåge. Jos menetelmä tuottaa hyviä tuloksia, sitä sovelletaan muillakin tehtailla, joilla on järjestäytymättömiä työläisiä.

Verkkolehti Dagens Arbete on tiedustellut Jehovan todistajien edustajalta, estääkö yhteisöön kuuluminen ammatillisen järjestäytymisen. "Ay-liike ei ole meille mikään ongelma. Meillä ei ole mitään jäsenyyttä vastaan", Jehovan todistajien hallintotoimiston päällikkö Olle Hjerpe vastasi lehden tiedusteluun. Rajoituksena on kylläkin se, että Jehovan todistajat eivät osallistu ay-järjestön äänestyksiin, koska he sanovat pidättyvänsä poliittisten asioiden käsittelystä. kysymyksiin.