JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

PAPERILIITTO 1-2001

Itävallan DUP vyöryttää tietoja oikeistohallituksen epäsosiaalisuudesta

Itävallan metsä- ja graafisen teollisuuden työläisten liitto DUP keskittyy kotisivullaan raportoimaan oikeiston ja äärioikeiston hallituksen epäsosiaalisista päätöksistä. Lista on pitkä ja ennen kokematon Itävallan nykyhistoriassa. "Pienen miehen" puolustajana esiintynyt äärioikeiston johtaja Jörg Haider on pahan kerran paljastanut epäsosiaalisuutensa hänen puolueensa noustua hallitusvaltaan.

Hallitus on supistanut työttömyyskorvauksia, nostanut eläkeikärajaa, kiristänyt työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen ehtoja ja vähentänyt oppisopimusjärjestelmän tukea. Oikeistolaiset ovat tehneet sairastamisen aiempaa kalliimmaksi pienituloisille.

Ruotsin työnantajaliitolta
ei oikeusapua
mielivaltaisesti toimineelle jäsenyritykselleen

Ruotsin metsäteollisuuden työnantajaliitto on ottanut etäisyyttä jäsenyritykseensä Klippaniin, joka syksyllä päätti tekaistuin perustein irtisanoa Lessebon tehtaansa pääluottamusmiehen Benny Karlssonin. Ammattiliitto Pappersin ja Karlssonin vaatiessa oikeusteitse korvauksia työnantajaliitto ei tule antamaan Klippanille oikeusapua. Liitto ilmoittaa kuitenkin olevansa käytettävissä kiistan sovittelussa, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Klippan on peruuttanut irtisanomisen, mutta on kieltäytynyt maksamasta vahingonkorvauksia. Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge sanoo kunnioittavansa työnantajaliittoa sen suhtautumisesta Klippanin tapaukseen.

UPM-Kymmene:
Nettikansalle paperin taittotehtävä ja Luoteis-Saksaan 60 uutta työpaikkaa

UPM-Kymmene ei näytä kotisivuillaan pelkästään vakavaa ilmettä, vaan tarjoaa myös "Paper fun" -painiketta. Se avaa sivun, jolla jättiyhtiö haastaa nettikansan ympäri maailmaa testaamaan taitojaan paperin taittamisessa.

Nordland Papierin kotisivulla UPM-Kymmene kertoo joulukuun alussa Dörpenissä Luoteis-Saksassa avaamastaan uudesta palvelukeskuksesta NorServicestä. Sen tuotevalikoimassa uutuuksia edustavat digipainoihin soveltuvat painopaperit sekä kotitoimistoja varten kehitetyt kopiopaperit.

NorServiceen tehty lähes 60 miljoonan Suomen markan investointi on luonut Dörpeniin 60 uutta työpaikkaa.

 

Yhdysvalloissa Willametten ay-järjestöt vaativat yhtiötä lopettamaan ay-työn vainon

Yhdysvaltojen suurimpiin kuuluva metsäteollisuusyhtiö Willamette toimii ay-liikettä vastaan rankemmin kuin toimialan muut yritykset. Näin määritteli Willametten piirissä toimivien ammattiliittojen neuvosto kokouksessaan joulukuussa. Neuvosto päätti lisätä tukeaan yhtiön työntekijöiden paikallisille ay-järjestöille. Liitot edustavat Willamettessä 6 000 työntekijää.

Willamette on jarruttanut työntekijöidensä ammatillista järjestäytymistä muun muassa lupaamalla järjestäytymättömille paremmat eläke-edut kuin liittoon kuuluville. Niin ikään yhtiö on hyökännyt palveluvuosilisiä vastaan, värvännyt järjestäytymättömiin tuotantolaitoksiin ay-liikettä vastustavia työntekijöitä, pakottanut ylitöihin ja siirtänyt yksipuolisilla päätöksillään töitä alihankintaan.

Neuvosto pitää räikeänä myös sitä, että Willammette on sallinut tuotantotiloissaan ay-liikettä parjaavan aineiston levittämisen, mutta kieltänyt ay-liikkeen omien tiedotteiden levittämisen kovien rangaistusten uhalla.

Willametten työntekijöiden kamppailusta oikeuksiensa puolesta raportoivat netissä muun muassa ammattiliitto PACE ja sen paikallisosasto 1331.

Ay-aktiivit ja -johtajat keskustelevat Dagens Arbetessa

Pappersin ja kolmen muun teollisuusliiton yhteisessä verkkojulkaisussa Dagens Arbetessa käydään vilkasta ja asiallista keskustelua työelämän asioista. Hiljattain nimimerkki "Heimo H" Pappersin ammattiosasto 96:sta kommentoi kriittisesti Pappersin puheenjohtajan Sune Ekbågen ajatuksia sosialidemokraattien yhteistyöstä eduskunnassa vasemmiston ja vihreiden kanssa. Ekbåge oli epäillyt yhteistyön jatkuvuutta, koska tukipuolueet olivat eduskunnassa myötävaikuttaneet työsuhdeturvan heikkenemiseen ja jarruttaneet vuosiloman pidentämistä.

Vastauksessaan "Heimo H:lle" Ekbåge ottaa kantaa muihin kysymyksiin. Hän luettelee asioita, joissa hallitus tukipuolueineen on tehnyt työväestöä hyödyttäneitä uudistuksia. Lapsiperheiden tuki sekä sairas- ja tapaturmavakuutuksen korvaukset ovat nousseet. Palkansaajien tuloverotusta on alennettu ja koulujen määrärahoja lisätty.

Ammattiosasto kysyy:
Onko tarkoitus tappaa
Assi Domän?

Pappersin Piteåssa toimiva ammattiosasto 37 kysyy avoimessa kirjeessään pääministeri Göran Perssonille ja elinkeinoministeri Björn Rosengrenille, onko hallituksen tarkoitus tappaa metsäteollisuusyhtiö Assi Domän ja jos on niin miksi. Ammattiosasto ei pidä mielekkäänä yhtiön jakamista kahtia niin, että toiseen osaan keskitetään metsät, toiseen teollisuus. Ammattiosasto pelkää, että jakosuunnitelma sisältää aikeen luopua kokonaan aaltopahvidivisioonasta. Yhtiön edustajat ovat julkisesti esittäneet, että luopumista harkitaan yhtenä vaihtoehtona.

Assi Domän valmistaa aaltopahvia ja sen raaka-aineita Piteåssa, Eslövissä, Brännögårdissa ja Gävlessä. Niissä on yhteensä 800 työpaikkaa. Yhtymä on alan kolmanneksi suurin tuottaja Euroopassa.

Ruotsin valtio omistaa runsaan kolmanneksen Assi Domänistä. Ammattiosasto pitää outona sitä, että suurin omistaja ei ole edustettuna yhtiön hallituksessa.

Stora Enso: Virallinen paperintoimittaja Ruotsin EU-puheenjohtajakaudella

Ruotsi toimii EU:n puheenjohtajamaana tammi-kesäkuussa 2001. Stora Enso avustaa Ruotsin virkakoneistoa EU-puheenjohtajuuden virallisena paperintoimittajana. Stora Enso vastaa kopio- ja painopaperien sekä ministerineuvostojen kokousten paperimukien toimittamisesta.