JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
10-2001

Neljän ay-johtajan
murha Kolumbiassa

Loka-marraskuussa Kolumbiassa murhattiin neljä julkisen sektorin ay-johtajaa. He toimivat kuolemaansa asti ammattiliitto Sintraemsdesin keskeisissä tehtävissä energia- ja puhelinalalla.

Julkisalojen kansainvälinen liitto PSI suunnittelee toimintansa tehostamista ay-liikkeen jäsenten turvallisuuden parantamiseksi Kolumbiassa, jossa ay-työ on ollut viime vuosina vaarallisempaa kuin missään muualla. Järjestö aikoo auttaa yksittäisten tapausten selvittelyssä niin, että syylliset joutuvat oikeuteen vastaamaan teoistaan.

Kolumbialaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lukuisten ay-aktiivien murhien takana ovat Kolumbian armeijan valvonnassa toimivat puolisotilaalliset joukot. PSI valmistelee ongelman viemistä Kansainvälisen työjärjestön ILO:n käsittelyyn.

Norsk Hydro vaarantaa
Intiassa maineensa

Norsk Hydroa syytetään osallisuudesta hankkeeseen, joka uhkaa tuhansien Intian alkuperäiskansoihin kuuluvien ihmisten - adivasien - oikeuksia. Kiista on jatkunut vuosia Orissan osavaltiossa Intian itärannikolla. Hankkeessa on tarkoitus hyödyntää suurta bauksiittiesiintymää, joka sijaitsee kaivosta ja teollisuuskompleksia vastustavien adivasien hallitsemalla maa-alueella.

Intian viranomaiset ovat tukeneet Norsk Hydroa ja hankkeen muita yhtiöitä brutaalein poliisi-iskuin. Vuosi sitten yhteenotossa sai surmansa kolme adivasia. Sen jälkeen Oslossa päämajaansa pitävä konserni jäädytti osallistumisensa projektiin. Se ei ole kuitenkaan lievittänyt seudun asukkaiden pelkoja, että heidän oikeutensa haudataan kaivoksen ja teollisuuden alle.

Norsk Hydro on liittynyt YK:n vetämään Global Compact -aloitteeseen, jonka päämääränä on aktivoida monikansalliset yhtiöt toimimaan eettisesti kestävällä tavalla.

Guy Rider VAKL:n pääsihteeriksi

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on valinnut uudeksi pääsihteerikseen 45-vuotiaan britin Guy Riderin. Hän siirtyy tehtävään Kansainvälisestä työjärjestöstä ILO:sta. Sitä ennen hän työskenteli pitkään VAKL:ssa, palvelualojen kansainvälisessä federaatiossa FIET:ssä ja Britannian ammatillisessa keskusjärjestössä TUC:ssa.

Yhdistävä areena:
Global Unions

Kansainvälinen ay-liike muodostuu maailmanlaajuisella tasolla lähes paristakymmenestä keskuksesta. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n rinnalla toimii alun perin kristillisiä arvoja korostanut WCL ja eräitä muita ammatillisten keskusjärjestöjen muodostamia federaatioita. Maailmanlaajuisesti toimii myös toistakymmentä toimialakohtaisten kansallisten liittojen muodostamaa itsenäistä ammattisihteeristöä, kuten julkisalojen UNI, metallin IMF ja julkisalojen PSI.

Monikansallisten yhtiöiden vaikutusvallan kasvu korostaa tarvetta tiivistää kansainvälisen ay-liikkeen rivejä. Viime ja tänä vuonna sitä on valmisteltu eri ay-keskuksissa ja niiden keskinäisissä keskusteluissa. VAKL:n hallitus hyväksyi marraskuussa ehdotuksen, jonka mukaan yhteistä kampanjointia ja identiteettiä rakennetaan Global Unions -nimikkeen alla. Sen käyttö VAKL:n ja ammattisihteeristöjen yhteisenä areenana onkin jo aloitettu. "Tavaramerkin" rooli maailmanlaajuisten järjestöjen yhdyssiteenä ilmenee osuvasti Global Unionsin verkkosivustossa.

VAKL toimii aktiivisesti muun muassa WCL:n saamiseksi mukaan Global Unionsiin.

Cosatun ja ANC:n
eripura pahenee

Etelä-Afrikassa johtavan ammatillisen keskusjärjestön Cosatun ja maata hallitsevan ANC:n näkemyserot yhteiskunnan kehittämisen keinoista ovat syksyn mittaan kärjistyneet. Marraskuun puolivälissä Cosatun puheenjohtaja Willy Madisha syytti ANC:tä pyrkimyksestä heikentää Cosatun vaikutusvaltaa. Tarkkailijoiden mukaan riita jopa uhkaa lopettaa järjestöjen pitkäaikaisen virallisen liittosuhteen.

Erimielisyydet koskevat muun muassa yksityistämistä. Maan ANC-vetoinen hallitus on jatkanut valtion yritysten yksityistämissuunnitelmansa toimeenpanoa huolimatta Cosatun tiukasta kampanjoinnista sitä vastaan.

VAKL:lle viisi
uutta jäsentä

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL on hyväksynyt uusiksi jäsenikseen viisi keskusjärjestöä. Ne toimivat Belgiassa, Senegalissa, Malissa, Nicaraguassa ja Jemenissä. VAKL edustaa nyt 157 miljoonaa työntekijää yhteensä 148 maassa. Jäsenjärjestöjä liitossa on 225.

Uusi ay-verkosto
teva-alan Daun & Ciessä

Tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa on perustettu ensimmäinen kansainvälinen yrityskohtainen ay-verkosto. Se toimii Daun & Ciessä, jolla on yksiköitä Saksassa, Tsekissä, Etelä-Afrikassa ja Zimbabwessa.

"Daun ostaa heikoilla olevia yrityksiä pilkkahintaan myydäkseen ne sen jälkeen, kun tervehdyttämisohjelmat ovat kohentaneet niiden kannattavuutta", teva-alan kansainvälinen ammattisihteeristö ITGLWF toteaa. Järjestön mukaan tervehdyttämisohjelmat ovat aiheuttaneet työntekijöille ja tuotantolaitosten ympäristön ihmisille hankaluuksia.

ITGLWF ja tuore ay-verkosto toimivat yhdessä päästäkseen Daun & Cien kanssa sopimukseen toiminnan perusteista.

AFL-CIO siunasi
Afganistanin sodan

Yhdysvaltojen 13 miljoonan jäsenen ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO hyväksyi marraskuun alussa maansa johdon sotatoimet Afganistanissa. Järjestö muistuttaa kuitenkin siitä, että pelkät sotilasoperaatiot eivät vapauta maailmaa terrorismin uhasta.

"Vaurauden saarekkeet eivät voi enää säilyä koskemattomina ympäri maailmaa leviävän epätoivon keskellä. Keskinäinen riippuvuus on tehnyt meistä aiempaa haavoittuvampia. Se haastaa meidät voimistamaan työtämme oikeudenmukaisuuden ja vapauden puolesta. Oikeus ei merkitse vain syyllisten rankaisemista, vaan myös viattomien vaikutusvallan kasvattamista", AFL-CIO:n hallitus kiteytti.

Metallin IMF
kohentaa iskukykyään

Metallityöläisten kansainvälinen liitto IMF hyväksyi marraskuun puolivälin kongressissaan uuden strategian vuosille 2002-2005. Päämääränä on tehostaa alan ay-järjestöjen maailmanlaajuisen verkoston iskukykyä. Se vaatii tietojen vaihdon nopeuttamista ja aiempaa parempaa valmiutta ryhtyä tukitoimiin yli kansallisten rajojen.

Järjestö hyväksyi myös aloitteen kansainvälisen ay-liikkeen yhteisen talouspoliittisen ohjelman valmistelusta. Ohjelman on määrä tarjota vaihtoehto hallitsevalle uusliberalistiselle suuntaukselle, joka toteuttaa globalisaatiota työtätekevien enemmistön etujen kustannuksella.

IMF:n jäsenliitoilla on 23 miljoonaa jäsentä. Kaksi kolmasosaa maailman metalliteollisuuden työntekijöistä ei ole liittynyt ammattiliittoihin.