JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
9-2001

Makedoniassa
hurja työttömyys

Makedonialaiset kärsivät noin 40 prosentin työttömyysasteesta. Vaikea tilanne oli esillä Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n pääsihteerin Emilio Gabaglion äskettäisellä vierailulla ristiriitojen repimässä maassa Balkanilla. Gabaglio korosti, että monikulttuurisessa yhteiskunnassa ay-liikkeen ja työnantajajärjestöjen yhteistyö on tarpeen taloudellisen kehityksen, suvaitsevaisuuden ja rauhan turvaamisessa.

IT-väelle nettijärjestö

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Australiassa on perustettu it-alan työntekijöille ammattiliitto, jonka toiminta rakennetaan pääosin internetin varaan. Järjestöllä tavoitellaan nopeasti kasvavan toimialan väkeä, jolla on vanhastaan niukasti yhteyksiä ay-toimintaan.

Järjestäytymistä edistetään tarjoamalla netissä tietoa ja palveluja, jotka on räätälöity ohjelmoijien ja alan muiden työntekijöiden tarpeisiin. Heidän ongelmiinsa kuuluvat ylipitkät työpäivät, heikko työsuhdeturva ja huonosti järjestetty työterveydenhuolto. Hankkeen on pannut alulle Uuden Etelä-Walesin ammattiliittojen keskusjärjestö. Sen sihteeri John Robertson sanoo, että ensimmäisenä haasteena ei ole jäsenmäärän nopea lisääminen, vaan kiinnostuksen herättäminen ay-liikettä kohtaan.

Yhdysvaltojen it-yhteisöissä on viime aikoina saatu lupaavia tuloksia samankaltaisesta toiminnasta.

Triumph vetäytyi Burmasta

Monikansallinen Triumph International on lopettanut rintaliivien tuotannon Burmassa, jonka Kansainvälinen työjärjestö ILO asetti viime vuonna laajamittaisen pakkotyön vuoksi boikottiin. Triumphin päätös on merkittävä voitto kamppailussa Burman sotilasjohtoa vastaan, Australialainen verkkolehti Workers Online arvioi.

Australiassa ay-aktiivit ovat painostaneet Triumphia muun muassa polttamalla sen tuotteita tavaratalojen läheisyydessä Sydneyssä.

Etelä-Koreassa
67 ay-aktiivia pidätettynä

Etelä-Koreassa ammatillinen keskusjärjestö KCTU on julkaissut yhteenvedon ay-aktiivien pidätyksistä. Presidentti Roh Tae Woon kaudella 1988-1992 viranomaiset riistivät lähes kahden tuhannen ay-aktiivin vapauden. Hänen seuraajansa Kim Young Samin vuosina 1993-1997 samasta kohtalosta kärsi 632 ay-aktiivia.

Vuodesta 1998 maata johtaneen Kim Dae Jungin aikana tyly tahti ei ole laantunut, vaikka hänen vaalivoittonsa perustui osaksi ay-liikkeen tukeen. Kim Dae Jungin vallan vuosina on pidätetty 663 ay-aktiivia. Lokakuun puolivälissä heistä oli viranomaisten huostassa 67.

Läpimurto porauslautalla

Kanadan ay-liike on yltänyt ensimmäiseen porauslautan työläisten järjestäytymiseen. Läpimurron toteutti ammattiliitto CEP Hibernian porauslautalla Newfoundlandin rannikolla. Työmaalta on rantaan 315 kilometriä. Hibernialla työskentelee 400 öljynporaajaa ja muuta ammattilaista.

Läpimurtoon vaadittiin neljän vuoden työ. CEP:n puheenjohtaja Brian Payne uskoo, että päänavaus helpottaa muiden porauslauttojen henkilökunnan organisoimisessa. Hänen mukaansa työnantaja käytti kaikkia mahdollisia keinoja pitääkseen ay-liikkeen Hibernian ulkopuolella. Payne antaa tunnustusta Newfoundlandin työministerille hänen myönteisestä roolistaan neuvotteluissa.

Metalli tukee
Tobinin veroa

Metallityöläisten kansainvälisen liiton IMF:n pääsihteeri Marcello Malentacchi on tiivistänyt järjestön globaalin päälinjan kolmen kohdan ohjelmaksi. Ensimmäisenä on kansainvälisten pääomasiirtojen verottaminen ns. Tobinin veron sovellutuksella.

Toiseksi IMF haluaa uudistaa Maailmanpankkia, Kansainvälistä valuuttarahastoa ja muita kansainvälisiä rahoituslaitoksia. Niiden on omaksuttava talouspolitiikka, joka tukee työllisyyttä ja kaikkialle ulottuvan sosiaalisen turvaverkoston rakentamista sekä lapsityön lopettamista ja etenkin tyttöjen koulutusmahdollisuuksien lisäämistä.

Kolmantena tavoitteena Metallityöläisten järjestö ajaa köyhien kehitysmaiden ulkomaisen velan anteeksiantoa.

AFL-CIO arvostelee
Bushin talouspolitiikkaa

Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeisinä viikkoina yritykset ilmoittivat Yhdysvalloissa yli 400 000 työntekijän irtisanomisesta. Ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO arvelee, että todellisuudessa työpaikkansa menettäneitä on vielä enemmän. Lisäksi lukuisat työläiset on siirretty lyhennetylle työviikolle.

AFL-CIO arvostelee presidentti George Bushin keinoja talouden elvyttämiseksi. Ne ovat keskittyneet yritysten verohelpotuksiin ja muuhun tukemiseen, mutta suoraan työväestön asemaa helpottavia ratkaisuja bushilaiset eivät ole tehneet.

Valkoisen talon mukaan vero- ja muut päätökset vahvistavat liike-elämän asemaa 60 miljardin dollarin arvosta. Eräiden asiantuntijoiden laskelmat päätyvät kaksinkertaiseen lukuun.

Julkisaloille palkkasopu Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa julkisalojen työntekijöiden palkat nousevat 6,5-8,0 prosenttia. Työnantajapuoli taivutti ay-järjestöt tinkimään tavoitteistaan uhkaamalla pudottaa korotukset 5,0 prosenttiin. Etelä-Afrikassa julkisalojen työnantajalla on oikeus yksipuolisesti sanella palkkaratkaisut. Viiden kuukauden neuvottelujen jälkeen syntyneeseen kompromissiin yhtyi julkisalojen työntekijöitä edustavista kahdestatoista ammattiliitosta seitsemän. Ratkaisulla vältyttiin puolen miljoonan hengen lakolta.

Pakistan
pidätti ay-johtajia

Pakistanin viranomaiset pidättivät lokakuun puolivälissä valtiollisen sähköyhtiön työläisten ammattiliiton PWLU:n kolme johtajaa, kansainvälinen ay-federaatio ICEM raportoi. Pidätetyt vapautettiin sen jälkeen, kun kansalliset ja kansainväliset ay-järjestöt olivat reagoineet tapaukseen ärhäkästi. Edellisen kerran PLWU:n pääsihteeri Pirzada Imtiaz Syed pidätettiin kesäkuussa, jolloin kuulustelijat pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon.

Molemmissa hyökkäyksissä ay-järjestöä vastaan poliisi ja sisäisen turvallisuuden joukot rikkoivat PLWU:n toimiston laitteita ja veivät mukanaan liiton asiapapereita. Pakistanilaiset ay-aktiivit epäilevät iskujen johtuvan siitä, että PLWU vastustaa valtion sähköyhtiön yksityistämissuunnitelmaa.

Pakistan on ratifioinut kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksen työntekijöiden oikeudesta ay-toimintaan.

Uusi murha
Kolumbiassa

Kolumbiassa El Pason energiatyöläisten ay-johtaja Gustavo Solar on murhattu. Aiemmin tänä vuonna väkivaltaisissa hyökkäyksissä on kuollut neljä ay-järjestö Sintramienenergetican aktiivia. Tuoreimman tapauksen tekijöistä ei ole varmuutta, mutta paikallisten ihmisoikeuslähteiden mukaan useimpien ay-aktiivien murhien jäljet johtavat oikeistolaisiin kuolemanpartioihin, joilla on yhteyksiä Kolumbian armeijaan.

Viime vuonna maailmassa tapettiin 209 ay-johtajaa ja -aktiivia. Heistä 153 oli kolumbialaisia. Amnesty International luonnehtii Kolumbian ay-liikkeeseen kohdistuvaa vainoa laajaksi ja järjestelmälliseksi.

Serbiassa palkat jäihin

Serbian hallitus ajaa valtion yhtiöiden palkkojen jäädyttämistä. Pääkaupungissa Belgradissa ja muissa suurissa keskuksissa tuhannet työläiset ovat osallistuneet mielenosoituksiin palkkojen jäädyttämiseen tähtäävää lakiesitystä vastaan.