JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
8-2001

Venäjällä epäselvä
järjestäytymishanke

Venäjällä perustettiin elokuussa uusi ay-keskus (Association of Trade Union Organisations of Workers of Pan-National and Transnational Enterprises). Vapaiden ammattiyhdistysten kansainväliseen liittoon (VAKL) kuuluvat kolme venäläistä keskusjärjestöä pelkäävät, että uusi keskus ruokkii ay-liikkeessä hajaannusta. Hankkeessa on mukana ay-järjestöjä ja -johtajia ennen muuta suurista, monopoliasemassa olevista yhtiöistä, kuten Lukoilista ja Yukosista.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainväliseen liittoon kuuluvien keskusjärjestöjen puheenjohtajat arvostellaan uutta keskusta myös siitä, että sen johtoelimiin on valittu työnantajien edustajia.

Ansett nurin

Australian toiseksi suurin lentoyhtiö Ansett on kaatunut. Konkurssi vie työpaikan kymmeniltä tuhansilta yritystä ja sen alihankkijoita palvelleilta. Tuhannet työläiset reagoivat tietoon keskeyttämällä työnsä.

Ansettin omistaa uusseelantilainen Air New Zealand. Australian pääministeri John Howard on torjunut alan ay-järjestöjen vaatimuksen, jonka mukaan yhtiö olisi pelastettava valtion varoilla.

Palkkarästejä
Ukrainassa

Ukrainassa miljoonat työläiset kärsivät maksamattomista palkoista, eivätkä useimmat heistä saa minkäänlaista toimeentulotukea. Tämä ilmenee Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tuoreesta selvityksestä. Sen mukaan työttömyysaste on noin 40 prosenttia, mikä ylittää kolminkertaisesti virallisen luvun. Vain runsaalle viidennekselle työttömistä maksetaan työttömyyskorvausta.

Järjestäytymisaste on matalampi kuin viranomaisten ilmoittama 43 prosenttia. Kaiken lisäksi se laskee nopeasti. Ukrainassa on lähes 50 miljoonaa asukasta.

Meksikon VW:llä
uusi sopimus

Volkswagenin työläisten lakko parempien palkkojen puolesta Pueblassa Meksikossa päättyi sopimukseen 10,2 prosentin korotuksista. Sen lisäksi sopimus nostaa ruokaetuja ja työläisten lasten koulutarvikkeiden ostoon tarkoitettuja korvauksia. Korotusten yhteisvaikutus on 14,7 prosenttia. Volkswagenin tehtailla Meksikossa on 16 000 työläistä. Heistä ay-järjestöihin kuuluu 12 300.

Heti sopimuksen solmimisen jälkeen Volkswagen ilmoitti luopuvansa Meksikon 5-vuotisesta investointiohjelmastaan ja sijoittavansa hankkeet Aasiaan.

Cosatu arvostelee
yksityistämistä

Etelä-Afrikan laajin ammatillinen keskusjärjestö Cosatu järjesti elokuun lopulla 2-päiväisen yleislakon maan hallituksen ajamaa yksityistämispolitiikkaa vastaan. Järjestö arvioi, että 50-70 prosenttia palkansaajista osallistui työtaisteluun. Ympäri maata järjestettiin suuria lakkomielenosoituksia.

Cosatun puheenjohtaja Willie Madisha arvioi, että ANC:n johtaman hallituksen yksityistämispolitiikka ei hyödytä tavallisia kansalaisia. Hänen mielestään valtion omaisuuden myynti ulkomaisille sijoittajille on lopetettava. Madisha korostaa, että Cosatu tukee talouden rakenteiden sellaisia muutoksia, joiden edut koituvat työtätekevälle väestölle.

Palkkakiista
Etelä-Afrikan
julkisaloilla

Etelä-Afrikan julkista sektoria uhkaa puolen miljoonan työntekijän lakko. Ay-järjestöt vaativat matalimpiin palkkoihin 9,0 prosentin korotusta. Parhaiten ansaitseville ay-rintama esittää 7,5 prosentin nousua. Työnantajapuoli tarjoaa 5,5 prosentin korotusta ja 3-vuotista sopimusta, jossa tulevat muutokset on sidottu inflaatiokehitykseen.

Coca-Cola oikeuteen

Yhdysvaltalainen ammattiliitto United Steelworkers of America (USWA) sekä International Labor Rights Fund ovat vetäneet oikeuteen Coca-Colan ja Panamerican Beveragesin, joka on latinalaisessa Amerikassa merkkijuoman suurin pullottaja. Aloitteen haasteeseen on tehnyt kolumbialainen ammattiliitto Sinaltrainal. Se syyttää yhtiöitä osallisuudesta ay-aktiivien armottomaan vainoon ja yhteistyöstä Kolumbian kuolemanpartioiden kanssa. Kolumbiassa on viime vuosina murhattu enemmän ay-aktiiveja kuin missään muualla.

USWA:n ja ILRF:n nostamassa oikeusjutussa vedotaan yli 200 vuotta vanhaan lakiin. Se normittaa yritysten toimintaa ulkomaillakin. Kolme vuotta sitten Shell vedettiin saman lain nojalla oikeuteen roolistaan Nigerian tapahtumissa, jotka johtivat ihmisoikeustaistelija, kirjailija Ken Saro-Wiwan teloitukseen.

ILO:n ryhmä Burmaan

Kansainvälinen työjärjestö ILO on kuukausien neuvottelujen jälkeen lähettänyt Burmaan asiantuntijaryhmän tutkimaan, jatkuuko kenraalivetoisessa maassa pakkotyö vai onko se maan johdon väitteiden mukaisesti lopetettu. Ryhmän on määrä työskennellä Burmassa kolme viikkoa.

Holdenilta
loukkaava tarjous

Australian suurimman autonvalmistajan Holdenin 4 300 työläistä ovat tehostaneet lakoilla palkankorotusvaatimustaan. Lakkolaisten mielestä työnantajan esittämä 15 prosentin korotus kolmessa vuodessa on loukkaava. Liitto on tinkinyt neuvotteluissa alkuperäisen 24 prosentin tavoitteensa 20:een. Holden on osa maailman autoteollisuuden suurinta konsernia General Motorsia.

Kamppailua Kiinassa

Kiinassa työntekijöiden kamppailu oikeuksiensa puolesta ei uhkaa maassa toimivia monikansallisia yrityksiä, vaan kommunistisen puoleen yksinvaltaa, arvioidaan arvovaltaisen Far Eastern Economic Review -lehden syyskuun alussa julkaisemassa laajassa raportissa. Toissa vuonna maan viranomaiset ja itsenäiset tarkkailijat rekisteröivät Kiinassa 100 000 työläisten protestia.

Usein kamppailussa on ollut kysymys tappiota tuottavan valtion yrityksen toiminnan jatkumisesta ja lopettamistapauksissa se, keiden käsiin tehtaiden tuotantokoneisto ja maa-alueet siirretään. Jutun mukaan on tavallista, että yritysten johto koettaa siirtää omaisuuden pilkkahinnalla itselleen, sukulaisilleen tai tutuilleen.

UNI verkostoi
monikansallisissa

Ay-liikkeen eri osien yhteistyön lisääminen kaikkialla maailmassa on avain koetettaessa hillitä monikansallisten yhtiöiden vallan kasvua. Näin päätteli 15 miljoonaa palvelualojen ja teollisuuden työntekijää edustava ay-federaatio UNI syyskuun alussa 1. kongressissaan Berliinissä.

Järjestö aikoo luoda monikansallisiin yhtiöihin henkilökunnan maailmanlaajuisia neuvostoja eurooppalaisista yritysneuvostoista (EWC) saatujen kokemusten pohjalta. Päämääränä on myös solmia monikansallisten yritysten kanssa sopimuksia työelämän perusnormien kunnioittamisesta kaikkialla. Lisäksi UNI ohjaa jäsenliittojaan painostamaan työeläkeyhtiöitä. Niiden kymmenistä tuhansista miljardeista markoista koostuvilla varoilla on tärkeä osa maailman pääomamarkkinoilla.

Pieksäjät oikeuteen

Indonesiassa autonistuimia valmistavan PT Kaderan lakkolaisia vastaan hyökättiin keväällä tuhoisin seurauksin. Kaksi kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Elokuun lopulla tapahtumista syytettyjä vastaan alkoi oikeudenkäynti. Heihin kuuluu yrityksen varatoimitusjohtaja, jonka epäillään maksaneen väkivaltaiselle joukkiolle lakkolaisten pieksämisestä 16 000 markkaa. Keväällä työläiset kamppailivat rauhanomaisella lakolla palkankorotusten puolesta.