JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
7-2001

Amok-juoksu
irtoripsitehtaalla

Raivostuneet työläiset tuhosivat työpaikkansa tietokoneita, tulostimia ja ikkunoita hiljattain Purbalinggassa Indonesiassa. Tunteet kuumenivat sen jälkeen, kun irtoripsiä valmistavan yrityksen PT Royal Kori Indahin johto oli antanut potkut paikalliselle ay-johtajalle Arif Gunawanille ja kieltäytynyt peruuttamasta erottamista. Jakarta Postin mukaan työnantaja väitti Arifin itse irtisanoutuneen työpaikastaan. Tehtaan omistaa eteläkorealainen yritys.

Romanialaisia
riistetään Israelissa

Israelissa työskentelee kymmeniätuhansia romanialaisia ankaran sorron alaisina, israelilainen Ha'aretz-lehti raportoi. Osa työskentelee laillisesti, osa laittomasti. Rakennustyömailla on runsaasti romanialaisia. Monelle maksetaan palkkaa, joka alittaa Israelin virallisten vähimmäistason. Yritysten mahdollisuuksia kohdella romanialaisia mielivaltaisesti lisää se, että osa heistä toimii työnantajille myönnetyillä viisumeilla. Ha'aretz syyttää Romanian Israelin lähetystöä työnantajien suosimisesta Romanian kansalaisten kustannuksella.

Israel kuuluu Yhdysvaltojen viranomaisten tuoreen raportin mukaan maihin, joiden työmarkkinoilla hyödynnetään pahiten kansainvälistä ihmiskauppaa. Teollistuneista maista listalla ovat myös Venäjä ja Kreikka.

Matsushita
vähentää Japanissa

Japanissa 80 000 työntekijän elektroniikka-alan yritys Matsushita profiloi itseään pitkään "elinikäisten työsuhteiden äitinä". Nyt kannattavuuden heikkeneminen on ajanut yhtiön muuttamaan linjaansa ja sysimään väkeään varhaiseläkkeelle. Ensivaiheessa sille houkutellaan 58 vuotta täyttäneitä, alle kymmenen vuotta yhtiötä palvelleita. Päämääränä on vähentää Japanissa toimivien yksiköiden työntekijämäärää 5 000:lla hengellä.

Uusi henkilöstöpolitiikka ihmetyttää työntekijöitä, koska Matsushita aikoo jatkaa runsaiden ylitöiden teettämistä. Moni työskentelee säännöllisesti 190 tuntia kuukaudessa. Jos ylitöistä luovuttaisiin, työvoimaa ei tarvitsisi vähentää. Kannattavuuden parantamisohjelmaan sisältyvät myös palkkojen alentamisvaatimus ja tuotannon laajentaminen alhaisten työvoimakustannusten Kiinassa.

Uudessa henkilöstöpolitiikassaan Matsushita ylpeilee sillä, että monesta muusta japanilaisyrityksestä poiketen se ei irtisano työntekijöitään.

Palestiinalaiset
yleislakossa

Palestiinalaiset protestoivat elokuun puolivälissä yleislakolla sitä, että Israelin joukot olivat sulkeneet palestiinalaisten Itä-Jerusalemissa sijaitsevan keskuksen Orient-talon. Lakko piti palestiinalaisten toimistot ja kaupat hiljaisina Itä-Jerusalemissa ja Gazan alueella sekä Ramallahissa ja monessa muussa kaupungissa.

Skanska polkee
Perussa ay-oikeuksia

Ruotsalainen rakennusyhtiö Skanska polkee Perussa karkeasti työntekijöidensä oikeuksia, LO-Tidningen paljastaa. Yhtiö on mukana konsortiossa, joka rakentaa vesivoimalaa Paucartambon maakunnan syrjäisellä alueella.

Työnantaja teetätti töitä pitkään epäinhimillisissä olosuhteissa ja surkein työehdoin. Kun työläiset järjestäytyivät ammatillisesti puolustaakseen oikeuksiaan, työnantaja kieltäytyi neuvotteluista ja erotti nuoren ay-järjestön vetäjän. Se johti lakkoon, mihin työnantaja vastasi heittämällä 700 työläistä asuntoloista.

Konsortio hankki paikalle poliiseja ja sotilaita, jotka piirittivät asuinalueen. Syntyneessä yhteenotossa virkavalta käytti kyynelkaasua ja haavoitti vakavasti yhtä rakennustyöläistä. Työnantaja vaati töiden jatkumisen ehtona työläisiä luopumaan ay-järjestöstään.

Tapaus on erityisen vakava sen vuoksi, että Skanska allekirjoitti helmikuussa alan kansainvälisen ay-federaation IFBWW:n kanssa sopimuksen, jossa yhtiö sitoutuu kunnioittamaan ay-oikeuksia kaikkialla maailmassa. Skanskan tiedotuspäällikkö Tom Krusell perustelee yhtiön torjuvaa suhtautumista ay-järjestöön vetoamalla Perun lainsäädäntöön, jonka mukaan työnantajan on tunnustettava ammattiosasto neuvotteluosapuoleksi, mikäli kaikki työläiset ovat järjestäytyneet. LO-Tidningenin mukaan työmaan ainoa järjestäytymätön työläinen on työpaikastaan erotettu ammattiosaston johtaja!

Etelä-Korea
lyhentää työaikaa

Etelä-Korean hallitus suunnittelee työviikon lyhentämistä viisipäiväiseksi vuonna 2003. Viikkotyöaika supistuisi 44 tunnista 40 tuntiin. Korea Labour Institute on laskenut, että työajan lyhennys luo 680 000 uutta työpaikkaa. Laitoksen asiantuntijat uskovat, että useimmat yritykset siirtyvät ennen viisipäiväisen työviikon omaksumista 42-tuntiseen työviikkoon.

Työajan lyhennys kohottaa työvoimakustannuksia, mutta työn tuottavuuden nousu korvaa yrityksille osan lisäkuluista.

ABB lopettaa
12 000 työpaikkaa

Sveitsin metallityöläisten liitto SMUV arvostelee ABB:tä 12 000 työpaikan lopettamispäätöksestä. Yhtiön palveluksessa on maailmanlaajuisesti 150 000 henkeä. SMUV pitää ABB:n ratkaisua erityisen kummallisena sen vuoksi, että yhtiö ei neuvotellut asiasta henkilöstön edustajien kanssa ennen sen julkistamista.

SMUV syyttää ABB:tä paitsi Sveitsin ja EU:n lakien rikkomisesta myös strategian puutteesta. Liiton mielestä työpaikkojen lopettaminen tähtää ainoastaan osakkeenomistajien ja muiden potentiaalisten sijoittajien miellyttämiseen. SMUV vaatii ABB:tä perumaan päätöksensä ja aloittamaan neuvottelut työpaikkojen kohtalosta työntekijöiden edustajien kanssa.

AFL-CIO arvostelee
Maailmanpankkia ja IMF:ää

Yhdysvalloissa ammatillinen keskusjärjestö AFL-CIO on ottanut tärkeän roolin Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvostelijoiden rintamassa. Järjestö rahoittaa rahalaitoksia vastaan syyskuussa järjestettävien mielenosoitusten valmistelua ja houkuttelee niihin ihmisiä kuljetusavustuksilla.

AFL-CIO vaatii Maailmanpankkia ja IMF:ää muuttamaan linjaansa tähänastista sosiaalisemmaksi. Järjestö suhtautuu kriittisesti myös mahtilaitosten pyrkimykseen jatkaa maailmankaupan liberalisointia.

Lakko Meksikon
Volkswagenilla

Meksikossa 12 000 Volkswagenin työntekijää aloitti elokuun puolivälissä lakon 21 prosentin palkankorotusvaatimuksensa puolesta. Lakon alkuun asti yhtiö pidättyi oman ehdotuksensa tekemisestä. Työläiset ansaitsevat noin 200 markkaa päivässä.

Viime vuonna Volkswagenin meksikolaiset työläiset olivat viisi päivää lakossa palkkavaatimustensa puolesta. Silloin työtaistelun lopputuloksen kustannusvaikutus oli noin 20 prosenttia. Palkkoja nostettiin 13 prosenttia.

Pakkotyöläisestä
maattomaksi Nepalissa

Nepalin hallitus vapautti runsas vuosi sitten 100 000 pakkotyöhön alistettua. Heidän asemansa ei ole kuitenkaan olennaisesti parantunut, koska päättäjät eivät ole täyttäneet lupaustaan järjestää vapautetuille viljelys- ja tonttimaata. Hätäleireille majoitetut perheet elävät kurjissa olosuhteissa, jotka vaativat viikoittain kuolonuhreja. Viime kuukausina epätoivoiset entiset pakkotyöläiset ovat vallanneet valtion maita viljelmiään ja asumuksiaan varten. Viranomaiset ovat iskeneet takaisin kovilla otteilla.