JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
6-2001

VAKL arvostelee Mugabea

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe uhkaa vakavasti työläisten oikeutta ay-toimintaan, Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL arvostelee. Järjestön pääsihteeri Bill Jordan on muistuttanut Mugabea kirjeitse siitä, että Zimbabwe on Kansainvälisen työjärjestön ILO:n jäsenenä sitoutunut turvaamaan ay-oikeudet.

Mugabe on käyttänyt käsikassaraan ns. sotaveteraaneja, jotka ovat hyökänneet poliittisin motiivein tehtaissa ja maatiloilla työläisiä vastaan. Päämääränä on ammatilliseen keskusjärjestöön ZCTU:hun organisoituneiden liittojen heikentäminen Mugaben valta-aseman pönkittämiseksi.

Jugoslavia syrjii
suurinta keskusjärjestöä

Jugoslavian uusi johto on sivuuttanut maan suurimman ammatillisen keskusjärjestön, 600 000 jäsenen Nezavisnostin valitessaan ay-edustajat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n vuotuiseen konferenssiin. Edustus on annettu pienelle ay-järjestölle, jonka entinen johtaja Dragan Milovanovic toimii nykyään Jugoslavian hallituksen työministerinä.

Bush tutkituttaa teräksen
dumppausepäilyt

Yhdysvaltojen terästyöläisten liitto USWA on tyytyväinen presidentti George Bushin päätökseen tutkituttaa ulkomaisen teräksen hinnoittelua USA:n markkinoilla. Jos siinä ilmenee dumppausta, Yhdysvalloilla on oikeus määrätä tuonnille tulleja ja kiintiöitä rikkomatta Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.

USWA on ilmoittanut valmiutensa toimia yhdessä Bushin hallinnon kanssa, jotta teräksen ylikapasiteetin supistamisesta päästäisiin keskeisten tuottajamaiden monenkeskisiin neuvotteluihin.

Julkisen sektorin
pitkä lakko Sambiassa

Sambiassa noin 80 000 julkisen sektorin työntekijää aloitti lakon toukokuun puolivälissä. Työtaistelu on hiljentänyt satoja kouluja sekä supistanut sairaaloiden ja muiden julkisten palvelujen tarjontaa. Lakkolaiset vaativat sadan prosentin palkankorotuksia inflaation nakertaman tulotasonsa kohentamiseksi. Hallitus tarjoaa 35 prosentin korotuksia.

Sambian lehdistössä lakkoa luonnehditaan maan itsenäisyydenajan vakavimmaksi selkkaukseksi työelämässä. Sambian talous on rapakunnossa. Palvelujen keskeytyminen kärjistää maan poliittista kriisiä. Aiemmin ay-liikettä johtanut presidentti Frederick Chilubaa syytetään parlamentissa väärinkäytöksistä.

Lakko esti Etelä-Afrikassa
yksityistämishankkeen

Etelä-Afrikassa Polokwanen kunnan 900 työntekijän ripeä reaktio esti puistojen, riista-alueiden, urheilulaitosten ja vapaa-ajan keskusten yksityistämisen. Työläiset lopettivat työt sen jälkeen, kun kunnan johto oli ilmoittanut lehdessä yksityistettävien toimintojen tarjouskilpailuista.

Kunta-alan työntekijöiden liiton Samwun mukaan Polokwanen johto rikkoi ilmoituksellaan lakia, koska se ei ollut neuvotellut yksityistämisestä ay-liikkeen ja asukasyhdistysten kanssa. Samwu aikoo pysyä tiukkana kaikissa tapauksissa, joissa yksityistäjät loukkaavat liiton lakisääteisiä oikeuksia.

Kiista irtisanomisrahasta
kärjistyy Indonesiassa

Indonesian viranomaiset ovat puun ja kuoren välissä irtisanomiskorvauksia koskevassa kiistassa. Muchtar Pakpahanin johtama SBSI ja muut ay-keskukset saivat tilapäisen voiton päättäjien jäädyttäessä korvausten lopettamissuunnitelmansa. Ennen sitä ay-järjestöt organisoivat useassa kaupungissa laajoja mielenosoituksia korvausten säilyttämisen puolesta.

Sekä koti- että ulkomaisten yritysten edustajat ovat arvostelleet voimakkaasti suunnitelman panemista jäihin, Jakarta Post raportoi. Asian käsittely jatkuu heinäkuussa kolmikantaelimessä.

Kiinassa markkinatalous
lisää vankileirien tuskaa

Kiinassa markkinatalouden voimistuminen on lisännyt työleireille määrättyjen tuskaa, Washington Post kuvailee laajassa artikkelissaan. Osa työleiriläisistä on ay-aktiiveja ja muita poliittisia vankeja, jotka on pidätetty toiminnasta työläisten ja ihmisoikeuksien puolesta.

Markkinakilpailun kiristyminen on heikentänyt vankityövoimalla valmistettujen tuotteiden kilpailukykyä, koska investoinnit työleirien tuotantoprosessien kehittämiseen ovat olleet vähäisempiä kuin siviililaitoksissa. Aukkoa on paikattu pidentämällä vankien työpäiviä ja koventamalla kuria.

Kolumbiassa murhattu
tänä vuonna 63 ay-aktiivia

Kolumbiassa on murhattu tänä vuonna ainakin 63 ay-aktiivia. Lisäksi moni on "kadonnut". Viime vuonna oikeistolaisten kuolemanpartioiden ja joissakin tapauksissa sissien uhreiksi joutui 129 ay-aktiivia.

Kansainväliset ay-järjestöt VAKL ja ICEM, jotka edustavat yli 160 miljoonaa järjestäytynyttä työntekijää, kehottavat Kansainvälistä työjärjestöä ILO:a lähettämään Kolumbiaan tutkimusryhmän selvittämään tilannetta. VAKL ja ICEM ehdottavat, että tutkimusryhmä perehtyy myös siihen, miksi Kolumbian hallitus ei ole ryhtynyt riittäviin toimiin väkivallan estämiseksi.

Turkin lasityöläiset lakossa

Turkin lasityöläisten toukokuun lopulla alkanut lakko on pysäyttänyt 90 prosenttia alan tuotannosta. Työläiset ryhtyivät työtaisteluun, koska joulukuusta lähtien käydyt neuvottelut olivat jumiutuneet paikoilleen. Osapuolet ovat erimielisiä palkankorotuksista ja alihankinnasta, jonka osuutta yritykset ovat viime aikoina pyrkineet lisäämään. Ammattiliitto Kristal-Is ei hyväksy alihankinnan paisuttamista.

Ongelmia aiheuttavat myös Sise-Cam-yhtiön joidenkin toimipisteiden johtajien yritykset estää työntekijöiden ammatillista järjestäytymistä.

Kesäkuun alussa Sise-Cam siirrätti lainvastaisesti lakonalaisten tehtaittensa varastoja. Syntyneissä kahakoissa turvallisuusjoukot pidättivät Kristal-Is:n puheenjohtajan Ahmet Aksungurin ja useita ay-aktiiveja.

Chiquitan työläisille
historiallinen sopimus

Kansainvälinen ay-federaatio IUF (www.iuf.org) on solminut hedelmien ja vihannesten johtaviin yhtiöihin maailmassa kuuluvan Chiquitan kanssa sopimuksen, jossa Chiquita sitoutuu kunnioittamaan työläisten ay-oikeuksia ja työnteon kansainvälisiä vähimmäisehtoja. IUF:n pääsihteeri Ron Oswald luonnehtii sopimusta historialliseksi.

Sopimus luo myös perustan osapuolten yhteistyölle työ- ja ympäristönsuojelun pitkäaikaisten erimielisyyksien ratkaisemisessa.

IUF:lla on 120 maassa yhteensä 334 jäsenliittoa. Niissä on 2,5 miljoonaa jäsentä.

Tiukkaa kamppailua
Etelä-Korean suunnasta

Etelä-Koreassa usean toimialan työläiset olivat kesäkuussa lakossa puolustaen työpaikkojaan ja tulotasoaan. Niitä uhkaavat maan talouden kiihdytetty rakennemuutos, jolla maan johto koettaa johdattaa talouden ulos 1990-luvun lopulla puhjenneesta kriisistä.

Pätkätöistä lakonuhka
Nigerian öljyteollisuudessa

Nigerian öljytyöläisten ammattiliitot ovat tuskastuneet pätkätöiden kasvavaan osuuteen alan työpaikoilla. Ay-järjestöjen mukaan vakituisen työvoiman osuus on pudonnut kolmannekseen, allAfrica.com raportoi. Närää henkilökunnassa herättää myös ulkomaisen työvoiman korostunut asema ylemmissä tehtävissä.

Valtion ja seitsemän ulkomaisen öljy-yhtiön yhteisyritykset hallitsevat Nigerian öljyteollisuutta. Niiden osuus tuotannosta on 98 prosenttia. Omistukset yhteen laskien valtio toimii enemmistöosakkaana.