JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
5-2001

Serbian Nezavisnostissa
600 000 jäsentä

Serbian itsenäinen ay-liike on yhä kovilla, vaikka Slobodan Milosevicin autoritäärinen hallitus syrjäytettiin viime lokakuussa. Näin tiivistää elintarviketeollisuuden, hotellien ja ravintoloiden työntekijöitä edustava kansainvälinen ay-federaatio IUF äskettäin Serbiassa vierailleen delegaationsa havainnot. Milosevicin aikana riippumattomana toimineen ammatillisen keskusjärjestön Nezavisnostin jäsenmäärä on kolminkertaistunut lokakuun jälkeen ollen nyt 600 000. IUF:n mukaan järjestö on Serbian laajin ay-keskus.

Nezavisnostin aktiivien vaino ei ole loppunut. Lukuisissa yrityksissä jatkuu Milosevicin aikaisten johtajien komento. Myös poliisivoimissa ja muussa virkakoneistossa on paljon vanhan vallan edustajia, jotka suhtautuvat vihamielisesti Nezavisnostin toimintaan.

IUF korostaa, että Serbialta on vaadittava työelämän kansainvälisten normien tiukkaa noudattamista maan pyrkiessä lopettamaan eristyksensä ja palaamaan kansainvälisten organisaatioiden täysivaltaiseksi jäseneksi. Normeihin kuuluvat muun muassa oikeudet ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen neuvottelemiseen työehdoista.

Teva-ala supistaa
Luoteis-Venäjällä

Tekstiili- ja vaatetusteollisuus työllistää enää runsaat 50 000 ihmistä Luoteis-Venäjällä. Kymmenen vuotta sitten määrä oli neljä kertaa suurempi, pietarilainen Smena-lehti kirjoittaa.
Viime aikoina tuotanto on hieman piristynyt, kun suuria tehtaita on pilkottu pienempiin osiin. Ongelmina ovat yhä vanhentuneet koneet, riippuvuus ulkomaisesta raaka-aineesta sekä harmaatuonti ulkomailta.

Alan harmeihin kuuluu myös tuotteiden laiton kopiointi. Yksistään Pietarissa tuoteväärennöksiä tehtailee yli 300 maanalaista kenkä- ja tekstiilitehdasta. Laittomat nyrkkipajat laistavat veroista ja työnantajan muista lakisääteisistä velvoitteista.

Zimbabwen kaaos
tuhoaa työpaikkoja

Zimbabwessa presidentti Robert Mugaben väkivaltaiset kannattajat syöksevät maan yhä pahempaan taloudelliseen umpikujaan. Toukokuun puolivälissä maan suurin sitrushedelmien tuottaja Mazoe Citrus Estates keskeytti toimintansa mugabelaisten hyökkäyksen vuoksi. Se vei työpaikan 10 000 zimbabwelaiselta.

Zimbabwen riippumattomien lehtien mukaan Mugaben puolue Zanu PF on laatinut listan yrityksistä, joiden kimppuun kannattajajoukkioilla on lupa hyökätä. Puoluelähteet ovat torjuneet syytökset.

Opposition johtajaa Morgan Tsvangiraita, entistä ay-liikkeen ykkösmiestä, vastaan nostetun oikeusjutun käsittelyä on lykätty syksyyn. Häntä syytetään yllytyksestä väkivaltaiseen kapinaan.

Ay-aktivimista
vankilaan Etelä-Koreassa

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL syyttää Etelä-Koreaa ay-aktiivien järjestelmällisestä vainoamisesta. Järjestö on osoittanut Etelä-Korean presidentille Kim Dae-Jungille vaatimuksen kahdentoista ay-johtajan ja -aktiivin vapauttamiseksi vankilasta. Heidät on vangittu ay-toiminnan vuoksi.

VAKL arvostelee Etelä-Koreaa lisäksi poliisin väkivaltaisesta toiminnasta mieltään osoittaneita ja lakossa olleita ay-aktiiveja vastaan. Liitto muistuttaa Etelä-Korean johtoa sen kansainvälisistä sitoumuksista, joiden tulisi turvata etujaan puolustaville työläisille täydet toimintaoikeudet.

Australian ay-liike
suurfuusiota vastaan

Australian ay-liike kampanjoi maan suurimman yhtiön BHP:n ja Lontoossa päämajaansa pitävän Billitonin fuusiota vastaan. Painostus kohdistuu BHP:n osakkeenomistajiin. Molemmat yhtiöt toimivat maailmanlaajuisesti mineraali- ja metallibisneksessä.

Ay-liike varoittaa, että fuusio johtaisi työpaikkojen menetyksiin ja työntekijöiden aseman epävarmuuden lisääntymiseen.

Indonesia empii
etujen huonontamista

Laajojen mielenosoitusten uhka on taivuttanut Indonesian päättäjät jäädyttämään asetuksen muutoshankkeen, jolla on tarkoitus lakkauttaa irtisanomiskorvaukset. Asiasta on raportoinut Jakarta Post.

Triumph uhmaa
Burman boikottia

Naisten alusvaatteita valmistava, maailmanlaajuisesti operoiva Triumph kuuluu yhtiöihin, jotka uhmaavat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n boikottia. ILO pani viime vuonna Burman boikottiin sen vuoksi, että maata hallitseva sotilasjohto on alistanut satojatuhansia kansalaisia pakkotyöhön.

Triumphilla on pääkaupungin Rangoonin laidalla tuhannen työntekijän tuotantolaitos. Yritys perustelee toimintansa jatkamista Burmassa sillä, että se työllistää tavallisia burmalaisia, eikä millään tavalla tue maan sotilasjohtoa. Tekstiili- ja vaatetustyöläisiä edustava kansainvälinen ay-federaatio IGLWF pitää Triumphin perusteluja kestämättöminä.

Israelissa riita
vähimmäispalkasta

Israelissa on ollut voimassa vähimmäispalkkajärjestelmä vuodesta 1987. Tällä hetkellä se on 5 400 markkaa kuukaudessa. Maan teollisuusliitto on alusta lähtien väittänyt, että järjestelmä vaarantaa nykyisiä työpaikkoja ja rajoittaa uusien perustamista. Nyt teollisuusliitto vaatii järjestelmän muuttamista niin, että vähimmäispalkka ei olisi sidoksissa palkkojen keskiarvoon, vaan ansiotulojen mediaaniin. Se merkitsisi vähimmäisnormin laskua.

Entinen ay-johtaja Ephraim Zhilony puolustaa Ha'aretz-lehdessä nykyistä järjestelmää ja muistuttaa, että alimpien palkkojen mataluus on oire talouden kehittymättömyydestä.

Kaivosturma Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa Gold Fields' -yhtiön Beatrixin kaivoksessa sattui jo toinen tuhoisa metaaniräjähdys vuoden sisällä. Nyt surmansa sai kaksitoista työläistä, edellisellä kerralla seitsemän. Kaivostyöläisten liitto NUM arvostelee yritystä ankarasti siitä, ettei se ryhtynyt aiemman onnettomuuden jälkeen kunnon suojelutoimiin. Metaaniräjähdykset on mahdollista estää, liitto korostaa.

Alumiinitehtaan
lakko loppui Intiassa

Intiassa suuren alumiinin valmistajan Balcon lähes 7 000 työläisen lakko päättyi toukokuun alussa kestettyään 67 päivää. Lakkolaisten päämääränä oli saada maan hallitus perumaan yhtiön osake-enemmistön yksityistäminen. Enemmistöosakkeet osti intialainen Sterlite.

Neuvotteluissa tehtaan uusi omistaja lupasi pidättyä irtisanomisista ja maksaa työtaistelun ajalta työläisten palkat. Palkankorotuksista osapuolet eivät päässeet sopuun, vaan kiista siirrettiin oikeusistuimen ratkaistavaksi.

Tuotantolaitos valmistaa kuudenneksen Intian alumiinista. Sterlite on ilmoittanut laajentavansa sen maailman suurimmaksi alumiinitehtaaksi.

Yksityistämisestä
suuri kiista Intiassa

Intian hallitukset ovat kymmenisen vuotta pyrkineet yksityistämään julkisen sektorin laajaa yritysverkostoa, mutta eteneminen on ollut hidasta. Suurimmat ay-järjestöt vastustavat yksityistämistä. Julkisen sektorin yritykset kuuluvat niiden vahvoihin alueisiin.

Nyt oikeistolainen pääministeri Vajpayee houkuttelee ay-liikettä muuttamaan suhtautumistaan yksityistämiseen muistuttamalla, että tähänastiset yksityistämiset eivät ole johtaneet työpaikkojen menetyksiin. Edes maan hallitus ei ole kuitenkaan asiasta yksimielinen. Hallituskoalitiossa hindunationalistien edustajat vastustavat yksityistämistä.

Ulkomaiset sijoittajat ja kansainväliset rahalaitokset painostavat Intiaa kiihdyttämään yksityistämisohjelmansa toimeenpanoa.