JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
4-2001

VAKL kampanjoi
lapsityötä vastaan

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL aloitti maaliskuun lopulla uuden 2-vuotisen kampanjan lapsityötä vastaan. Järjestö muistuttaa, että työelämään osallistuu yhä 250 miljoonaa lasta, vaikka hallitukset ja monikansalliset yhtiöt ovat luvanneet lukuisia kertoja toimia ongelman ratkaisemiseksi. Puolet lapsityöläisistä ei ole käynyt lainkaan koulua.

"Sanoja on kuultu kylliksi. Nyt on tekojen aika", VAKL:n pääsihteeri Bill Jordan toteaa. Kampanjassa paljastetaan lapsityötä käyttäviä yrityksiä ja kansainvälisiä instituutiota pyydetään sisällyttämään ohjelmiinsa lapsityön torjuvat kohdat. Kampanjalla lisätään aikuisten kohtuuehtoisia työtilaisuuksia ja lasten mahdollisuuksia käydä koulua.

Britanniasta tukea
Bangladeshin työläisille

Bangladeshin tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa on neljä miljoonaa työpaikkaa. Puolessa niistä valmistetaan vientiin etupäässä teollisuusmaiden markkinoille. Ala on vahvassa nousussa halpojen tuotantokustannusten luoman kilpailukyvyn ansiosta. Guardian-lehden verkkojulkaisun mukaan työläiset ansaitsevat kuukaudessa 120-170 markkaa. Työviikot ovat yli 60-tuntisia. Vientisektorilla lapsityö on vähentynyt kansainvälisen huomion ja avun seurauksena, mutta kokonaan siitä ei ole päästy eroon.

Brittiläinen kansalaisjärjestö War on Want toimii Bangladeshin tekstiili- ja vaatetustyöläisten työehtojen kohentamiseksi. Järjestön edustajat rakentavat yhteyksiä maiden ay-aktiivien välille. Yhteisenä vastustajanaan ne pitävät monikansallisia yhtiöitä, jotka hyödyntävät Bangladeshin työntekijöiden heikkoa asemaa. Siitä kärsivät myös alan työntekijät Britanniassa, jossa tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työpaikkojen määrä on romahtanut alle 300 000:een ja nopea aleneminen jatkuu.

Tanskaan lapsityöllä
kasvatettua tupakkaa

Tanskassa Skandinavisk Tobakskompagni on pantu koville sen vuoksi, että se tuo maahan raakatupakkaa Malawista, jonka tupakkaviljelmillä käytetään runsaasti lapsityövoimaa. Ammatillinen keskusjärjestö LO vaatii yhtiöltä toimia lapsityön lopettamiseksi sen raaka-aineen hankintaketjussa. "Skandinavisk Tobakskompagnin on tunnettava sosiaalista vastuusta maasta, jossa se tekee kauppoja. Emme pyri siihen, että yhtiö hylkää Malawin", LO:n Erik Nielsen täsmentää Politiken-lehdessä.

 

Britanniassa vuosittain
tuhansia asbestin uhreja

Britanniassa kuolee asbestin aiheuttamiin sairauksiin vuosittain 4 000 henkeä. Ongelma uhkaa jatkua vakavana pitkään, koska ammatillisen keskusjärjestön TUC:n mukaan 1,4 miljoonassa rakennuksessa on tappavaa ainetta. Järjestö toimii aktiivisesti sen puolesta, että työnantajat ja kiinteistönomistajat perehtyvät huolellisesti maaliskuun lopulla webissä (www.asbestosregister.com) avattuun asbestia sisältävien rakennusten tietokantaan.

TUC:n pääsihteerin John Monksin mukaan asbestin vuosittaisten uhrien määrä saattaa nousta jopa 10 000:een, elleivät kaikki asianosaiset havahdu tarpeeseen torjua asbestivaaraa.

Ukrainan ay-liike
tukee maansa johtoa

Ukrainan ammattiyhdistysten liitto tukee maansa poliittista johtoa. Järjestö koostuu 66 ammattiliitosta. Niissä on 14,5 miljoonaa jäsentä. Kyiv Post -lehdessä liiton johtaja Oleksandr Stoyan pitää maan viimeaikaista talouskasvua pääministeri Viktor Jushstshenkon hallituksen ansiona. Ukrainan teollisuustuotanto koheni viime vuonna runsaat 12 prosenttia, ja tämän vuoden ensimmäisinä kuukausina kasvutahti kiihtyi 17 prosenttiin.

Talouskasvulla mitattuna Ukraina kulkee nyt Ivy-maiden kärjessä. Siitä huolimatta poliittinen epävakaus on lisääntynyt. Mielialat presidentti Leonid Kutshmaa ja maan hallitusta vastaan ovat voimistuneet.

Tutkijat kartoittivat
Australian ikäsyrjintää

Australiassa on julkaistu tutkimus, joka vahvistaa väitteet vakavasta ikäsyrjinnästä tosiksi. Yli 45-vuotiaille ei tarjota koulutusmahdollisuuksia yhtä hanakasti kuin heitä nuoremmille ja työvoimaa vähentävät yritykset keskittyvät raivaamaan henkilökunnastaan vanhoja työntekijöitä. Raportin tekijät varoittavat, että kielteinen asenne iäkkäitä työntekijöitä kohtaan tulee väestön ikärakenteen vanhetessa yhteiskunnalle kalliiksi.

Kanadassa mittavat
irtisanomiskorvaukset

Kanadassa ammattiliitto IAMAW on neuvotellut Visteonilla työpaikkansa menettäville työntekijöille mittavat irtisanomiskorvaukset. Niiden arvo on työntekijää kohti keskimäärin lähes puoli miljoonaa markkaa. Yli 54-vuotiaat saavat täydet eläke-edut palveluvuosistaan riippumatta, samoin vähintään 25 vuotta yrityksessä työskennelleet.

Siperian ay-liike
varoittaa sosiaalisen räjähdyksen uhasta

Siperian alueellisten ammattiyhdistysten liitto on huolissaan Venäjän hallituksen kaavailuista karsia ilmaista opetusta ja terveydenhuoltoa sekä korottaa neuvostoajalta periytyviä nimellisiä vuokria ja kunnallisia maksuja. Järjestön mukaan hallitus on vaarallisella tiellä leikatessaan sosiaalietuja. Seurauksena voi olla sosiaalinen räjähdys, liitto varoittaa verkkolehdessä Regions.ru.

Kazakstan kielsi
ulkomaisen työvoiman

Kazakstanissa ay-aktiivit ovat syyttäneet ulkomaisia yrityksiä paikallisen työvoiman syrjinnästä, Radio Free Europe kertoo verkkosivuillaan. Länsiyritykset ovat vuokranneet ulkomaisia työläisiä alueen kaasukentille. Huhtikuun alussa yli tuhat työläistä vaati mielenosoituksessaan pääministeri Qasymzhomart Tokajevia toimimaan kotimaisten työntekijöiden oikeuksien puolesta. Painostus tepsi ja pääministeri kielsi yrityksiä värväämästä ulkomaista työvoimaa.

IG Metall houkuttelee
jäseniään netin käyttäjiksi

Saksan 2,7 miljoonan metallityöläisen ammattiliitto IG Metall haluaa, että mahdollisimman moni jäsen ryhtyy tietokoneen ja internetin käyttäjäksi. Jäsenet voivat ostaa Fujitsu Siemens Computerin tietokoneen runsaalla 4 000 Suomen markalla. Kehittyneempi kone maksaa vajaat 7 000 markkaa. Hintoihin sisältyy ilmainen nettiyhteys ja käyttökoulutus. Sopimuskumppanit tukevat IG Metallin nuorten nettikahviloita 54 markalla jokaista tarjouksen pohjalta tehtyä konekauppaa kohti.

Valko-Venäjän
ay-liike vaatii mielivallan lopettamista

Valko-Venäjän ammattiliitot vetoavat maan hallitukseen, jotta se kunnioittaisi Kansainvälisen työjärjestön ILO:n suosituksia ja antaisi ay-liikkeelle toimintarauhan. Huhtikuun alun kannanotossaan järjestöt syyttävät viranomaisia painostuksesta ja yrityksestä hallita paikallisia ammattiyhdistyksiä. Valtiojohtoisia tiedotusvälineitä järjestöt arvostelevat ay-toiminnan mustamaalaamisesta.

Presidentti Aljaksandr Lukashenkaa arvostelevat ammattiliitot ovat olleet pitkään viranomaisten erityisessä tarkkailussa. Viranomaiset ovat muun muassa kieltäytyneet rekisteröimästä uusia ammattiliittoja.

Sairaslomien lisäys mitätöi Ruotsin työllisyyden nousua

Ruotsissa työllisten määrä on kasvanut kolmessa vuodessa 167 000 henkilöllä. Parantunutta työllisyyttä mitätöi kuitenkin sairaslomapäivien määrän kasvu. Kun se otetaan huomioon, työtä tosiasiallisesti tekevien määrä kasvoi ainoastaan 42 000 hengellä. Näin totesi Ruotsin hallituksen toimeksiannosta työelämän terveysongelmia kartoittava Jan Rydh ammatillisen keskusjärjestön LO:n maaliskuisessa seminaarissa, jonka aiheena oli naisten työolosuhteet.