JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
3-2001

Saksan ay-johtaja
puoltaa työaikajoustoa

Saksan ammatillisen keskusjärjestön DGB:n johtaja Dieter Schulte kehottaa ay-tovereitaan sopeutumaan tilanteeseen, jossa yhä harvempi tekee säännöllisesti 35- tai 36-tuntisia työviikkoja. Tilapäisesti on oltava mahdollisuus työskennellä vaikkapa puoli vuotta 42 tuntia viikossa ja olla sen jälkeen kaksi kuukautta vapaalla, hän havainnollistaa.

Tärkeänä Schulte pitää joka tapauksessa sitä, että työaikojen joustoista sovitaan työehtosopimuksissa. Niiden on sallittava yksilöllisten ja yrityskohtaisten tarpeiden huomioonottaminen, hän korostaa. Schulten kuitenkin muistuttaa, että yritykset ovat toistaiseksi soveltaneet varsin vähän työehtosopimuksiin jo nyt sisältyviä joustomahdollisuuksia.

Työtaistelut
tavallisia Iranissa

Iranin palkansaajien kamppailua dokumentoi verkkojulkaisu Iranian Workers News. Sen kokoajat työskentelevät Lontoossa, Frankfurtissa ja Tukholmassa. Julkaisulla on arvovaltaisia länsimaisia suojelijoita.

Maaliskuun numerossa kerrotaan lukuisista työtaisteluista parempien työehtojen puolesta. Iranilaisten keskeisiä ongelmia ovat toimeentulon vähimmäisrajan alittavat palkat, rästipalkat ja ay-toiminnan jyrkät rajoitukset.

Viranomaiset puuttuvat avoimiin protesteihin väkivaltaisesti ja joukkomittaiset pidätykset ovat tavallisia. Virallinen ay-liike toimii valtaapitävien ryhmien käsikassarana työläisten itsenäisiä painostusliikkeitä vastaan.

Etelä-Afrikan ay-liike
itsenäistyy ANC:stä

Etelä-Afrikan ay-liikkeessä on viime ajoilta useita merkkejä itsenäistymisestä suhteessa valtapuolue ANC:hen. Suurin ammatillinen keskusjärjestö Cosatu, ANC ja Etelä-Afrikan kommunistinen puolue SACP ovat kuitenkin yhä sekä virallisesti että asiallisesti strategisia liittolaisia.

Cosatun edustajat arvostelevat hallitusta politiikasta, joka yhdentää Etelä-Afrikkaa maailmantalouteen ottamatta kylliksi huomioon työpaikkojen menetyksiä ja sosiaalisessa ahdingossa elävien välittömiä tarpeita. Cosatu on laatinut hallituksen budjettiesitykselle vaihtoehtoisen "köyhien budjetin". Kovaa kritiikkiä ay-aktiivit ovat esittäneet myös hallituksen miljardien markkojen asehankintoja ja valtion yritysten yksityistämistä vastaan.

EU lupaa suojaa
naiskaupan uhreille

Arviolta yli 120 000 naista ja lasta salakuljetetaan ja myydään vuosittain Euroopan laittomille seksimarkkinoille. Naiset on houkuteltu matkaan yleensä tekaistuin työtarjouksin. Seksiorjiksi he ovat joutuneet vastoin tahtoaan. Väkivalta, raiskaukset ja henkinen julmuus ovat näiden naisten arkea, sanoo EU:n sosiaaliasioista vastaava komissaari Anna Diamantopoulou. Hänen mukaansa EU:n komissio viimeistelee ehdotusta, jonka on määrä suojata naisia seksibisneksen rikollisilta.

Suurin osa naiskaupan uhreista on kotoisin Tshekistä, Puolasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Useimmat heistä ovat 15–18-vuotiaita.

Kolumbiassa murhattiin
ammattiosaston johtajat

Kolumbiassa ay-aktiivien murha-aalto jatkuu. Uusimmat uhrit ovat Valmore Locarno Rodriguez ja Victor Hugo Orcasita, jotka ammuttiin työtovereidensa silmien edessä heidän ollessaan matkalla työpaikalleen työnantajan, yhdysvaltalaisen kaivosyhtiön Drummondin linja-autossa. Rodriguez ja Orcasita toimivat ammattiosastonsa puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.

Ay-järjestöt ympäri maailmaa ovat osoittaneet Kolumbian johdolle vaatimuksia työskennellä tosissaan ay-aktiivien surmatöiden lopettamiseksi. Viime vuonna Kolumbiassa murhattiin ainakin 129 ay-aktiivia. Drummondin yhdysvaltalaiset työntekijät muistuttavat, että yhtiö siirsi viime vuonna tuotantoaan Yhdysvalloista Kolumbiaan ja että yhtiötä varoitettiin Kolumbian väkivallasta.

Teetyöläisille lisää
rupioita Sri Lankassa

Kolmen viikon hidastuslakko tuotti Sri Lankassa teeviljelmien 300 000 työläiselle markan korotuksen päiväpalkkaan. Se nousi 18 markkaan. Ay-järjestöt perustelivat korotusvaatimustaan hintojen nousulla rupian tammikuun lopun devalvaation jälkeen.

Työnantajat odottavat maan hallitukselta tukea kohonneiden työvoimakustannusten rahoittamiseen. Sri Lankan teen tärkeimmät ulkomaiset ostajat ovat Venäjä, Arabiemiirikunnat ja Turkki.

Ennätysmäisiä bonuksia
Norjan öljyteollisuudessa

Norjan öljytyöläiset saavat alan yritysten viime vuoden hyvistä tuloksista ennätysmäisiä bonuksia, Dagens Naeringsliv -lehti raportoi. Phillips Petroleum maksaa kullekin työntekijälleen 13,5 prosenttia bruttoansiosta tai vähintään 31 000 markkaa. Norjan Shellin etsintä- ja tuotanto-osastoilla 350 työläistä saa bonuksena 18,5 prosenttia bruttoansioistaan. Agipin ja Enterprise Oilin palveluksessa olevat kuittaavat keskimäärin 57 000 markan ylimääräisen palkkion. Conoco jakaa keskimäärin 36 000 markan ja BP lähes 30 000 markan bonukset. TotalFinaElfillä palkkio vastaa 6 prosenttia bruttoansiosta.

Norjan omista yhtiöistä Hydrolla ei ole lainkaan bonus-järjestelmää ja Statoil maksaa bonuksia vain 150 johtohenkilölleen.

Opettajien mitta
täynnä Venäjällä

Venäjän koulujen ja lastentarhojen opettajat ovat vedonneet adressilla presidentti Vladimir Putiniin opettajien palkka- ja työolojen kohentamiseksi, verkkolehti Strana.ru kertoo. Yksin Sverdlovskin alueelta adressissa on 54 000 allekirjoitusta. Opettajat peräävät omien palkkarästiensä ohella opiskelijoille stipendejä. Ongelmana ovat myös opettajien pienet palkat. Ne eivät yllä edes toimeentulon vähimmäisrajaan.

Suomen itärajan takana Lahdenpohjassa opettajat valmistautuvat lakkoon. Kapinamieltä lietsoo muiden puutteiden lisäksi kylmyys. Pahimmillaan luokkahuoneiden lämpötila on laskenut alle kymmenen asteen.

Alle tonnilla
kuukausi Moskovassa

Moskovalainen tarvitsee välttämättömiin kuluihinsa vähintään 845 markkaa kuukaudessa, Moskovan ammattiyhdistysten liiton laskelma osoittaa. Summasta lähes puolet kuluu ruokaan. Vaatteisiin ja muihin kulutustavaroihin hupenee 300 markkaa, palveluihin 130 markkaa, veroihin ja maksuihin 50 markkaa.

Naisten toimeentulomini on 25 markkaa korkeampi kuin miesten. Pääkaupungissa elämä on kalliimpaa kuin muualla Venäjällä.

Pietarista timanttikeskus

Maailman toiseksi suurin timantintuottaja, venäläinen Alrosa aikoo lähivuosina laajentaa kaivostoimintaansa Siperiasta Luoteis-Venäjälle. Lupaavin esiintymä on paikallistettu Arkangelin alueella, josta ne saattavat jatkua aina Karjalan tasavaltaan ja Leningradin alueelle saakka.

Kaupankäynnin keskukseksi tulee Pietari, jonne yhtiö aikoo perustaa Venäjän kolmannen timanttipörssin, Alrosan toimitusjohtaja Vjatsheslav Shtyrov ilmoittaa venäläisessä Strana.ru-verkkolehdessä. Alrosa tuottaa neljänneksen koko maailman timanteista ja vastaa lähes yksin Venäjän timanttien tuotannosta. Yhtiön pääomistajia ovat Venäjän valtio ja Jakutian tasavalta.

Työpaikat vähenevät
rajusti Puolan VR:llä

Puolan valtion rautatiet, PKP, karsii ensi vuoden loppuun mennessä väkeään nykyisestä vajaasta 170 000 työntekijästä 145 000:een. Vielä kaksi vuotta sitten yhtiö työllisti 200 000 ihmistä. Yksityistämiseen valmistautuva rautatielaitos on yksi Puolan suurimmista työnantajista.

Financial Times -lehden haastattelussa PKP:n johtaja Krzystzof Celinski ei kanna huolta rahtiliikenteestä. Celinski muistuttaa, että yhtiö kuljettaa rahtia kiskoilla Saksan DB:n jälkeen toiseksi eniten Euroopassa. Huonommin kannattavan matkustajaliikenteen yksityistämisen Celinski arvioi toteutuvan vuonna 2003.