JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
2-2001

Venäjän toimeentuloraja
300 markkaa kuukaudessa

Venäjän hallitus on määritellyt kansalaisten toimeentulorajaksi 1 285 ruplaa eli noin 300 markkaa kuukaudessa. Monella alalla palkkatulot jäävät kuitenkin huomattavasti alle virallisen minimirajan. Lisäksi palkkarästejä oli niiden vähenemisestä huolimatta vuoden vaihteessa vielä seitsemän miljardia markkaa. Julkisen sektorin osuus summasta oli 1,5 miljardia markkaa.

Lapset kärsivät
Egyptin pelloilla

Egypti sääti 1996 lain lasten suojelemiseksi, mutta lakia rikotaan karkeasti, toteaa Human Rights Watch tuoreessa selvityksessään. Ihmisoikeusjärjestö arvioi, että joka vuosi touko-heinäkuussa yli miljoona lasta noukkii puuvillapelloilla tuholaisen pilaamia kasvin lehtiä. Useimmat lapsista ovat alle 12-vuotiaita, vaikka laki kieltää työllistämästä niin nuoria edes kausityössä.

Lapset tekevät yhdentoista tunnin työpäiviä ilman vapaapäiviä. Heidän sietokykyään koettelevat kuumuus, myrkylliset torjunta-aineet ja väkivaltaa kaihtamaton työnjohto. Työnantajat palkkaavat mielellään lapsia, koska he alistuvat runsaan kuuden markan päiväpalkkaan ja ovat muutoinkin tottelevaisempia kuin aikuiset.

Vietnam supistaa
virkakoneistoaan

Vietnamin hallitus aikoo supistaa tänä vuonna virkakoneistoaan viisi prosenttia, kertoo verkkojulkaisu ABC Online. Se merkitsee yli 70 000 työpaikan lopettamista. Vähennys koostuu sekä eräiden terveys-, koulutus- ja urheilulaitosten yksityistämisestä että hallintokoneiston virtaviivaistamisesta.

Ensi vuonna hallitus kiihdyttää suuntausta. Tavoitteena on kymmenen prosentin vähennys. Päättäjät perustelevat linjaansa tarpeella tehostaa julkisen sektorin toimintaa ja alentaa sen työvoimakustannuksia.

USA:n yrityksiä
osallisina Samoan
ankarissa työoloissa

Yhdysvaltojen työministeriö on käryttänyt Samoalla toimineen korealaisen yrityksen Daewoosan laittomista työolosuhteista. Yhdysvaltojen viranomaiset selvittivät tapausta sen vuoksi, että tehtaalta on toimitettu vaatteita Yhdysvaltojen markkinoille. Jakelijat ovat suuria yrityksiä, kuten JC Penny, Sears ja Target.

Daewoosa maksoi työntekijöille palkkaa, joka oli alle puolet Samoan virallisesta vähimmäistasosta. Kahdeksantoista tunnin työpäivät ja naistyöntekijöiden seksuaalinen ahdistelu olivat tavallisia. Työläisten enemmistö oli vietnamilaisia siirtotyöläisiä. Ensimmäiset heistä palasivat kotimaahansa helmikuun puolivälissä.

Samoan kuvernööri Tauese Sunia on pettynyt Daewoosan tapaukseen, joka ei ole alueen ensimmäinen epäonnistunut kokeilu toimia vaateteollisuuden alihankkijana.

Rakennustelineet sortuivat:
Kuusi kuoli Etelä-Afrikassa

Rakennustelineiden sortuminen aiheutti Johannesburgissa kuuden rakennustyöläisen kuoleman. Ammatillinen keskusjärjestö Cosatu vaatii työtä teettäneen rakennusyhtiön Tristar Abakhakhi Abathathun työnjohdon, johdon ja omistajien vetämistä oikeuteen syytettynä murhasta.

Levoton tilanne
jatkuu Indonesiassa

Indonesian viranomaiset rekisteröivät viime vuonna 250 lakkoa. Eniten työtaisteluita oli kotimaisen pääoman hallitsemissa yrityksissä, mutta konflikteja oli myös monikansallisten toimipisteissä.

Joulukuussa työtaistelut levisivät maan matkailuteollisuuteen. Balilla viiden tähden hotellin Kartikan työntekijät keskeyttivät työnteon vaatien työehtojensa parantamista.

Jakartan Shangri-Lassa työnantaja aloitti joulun edellä yli tuhannen työntekijän työsulun. Syynä olivat työntekijöiden protestit työpaikan luottamusmiehen erottamista ja vähimmäisnormit alittavaa palkkatasoa vastaan. Kamppailu on muuttunut kansainväliseksi, koska muun muassa Australian ay-liike on ryhtynyt tukemaan Shangri-Lan työntekijöitä. Näkyvimmin syytösten kohteeksi on joutunut Maailmanpankki, joka kuuluu hotellin rahoittajiin.

Zimbabwen Tsvangirai
oikeuteen huhtikuussa

Entinen ay-johtaja, Zimbabwen demokraattisen opposition ykkösmies Morgan Tsvangirai joutuu huhtikuun lopulla oikeuteen. Häntä syytetään yllytyksestä maan johdon väkivaltaiseen syrjäyttämiseen. Viime vuonna Tsvangirai totesi julkisessa puheessaan, että ellei presidentti Robert Mugabe luovu tehtävästään rauhanomaisesti, hänet syrjäytetään väkivaltaisesti.

Tarkkailijat arvioivat, että Tsvangiraita ja kahta muuta demokraattisen opposition johtajaa vastaan esitetyt syytteet ilmentävät hallituksen pyrkimystä tukahduttaa oppositio.

Työttömien määrä yli
miljoonaan Etelä-Koreassa

Etelä-Koreassa oli tammikuussa 900 000 työtöntä. Maan hallitus ennusti helmikuun puolivälissä, että miljoonan raja menee pian rikki ja työttömyysaste nousee yli neljän prosentin. Työttömyyttä lisää talouselämän rankka rakenteellinen uudistaminen. Kamppailuhenkinen ay-liike vaatii työntekijöiden oikeuksien huomioonottamista rakennemuutoksessa.

Taas ay-johtajan
murha Kolumbiassa

Tuntemattomat tappajat ampuivat 24.1. kuoliaaksi kolumbialaisen ay-johtajan José Luis Guetten. Hän toimi Ciénagassa banaanityöläisten ammattiliiton Sintrainagron ammattiosaston puheenjohtajana. Kymmenessä vuodessa Magdelenan maakunnassa on surmattu 20 liiton johtohenkilöä ja 400 Sintrainagron jäsentä.

Murhaajista harva on saatu kiinni ja tuomittu. Syyllisiksi epäillään oikeistolaisia aseellisia ryhmiä, joilla on yhteyksiä Kolumbian liike-elämään.

Useissa tapauksissa uhrit ovat saaneet tappouhkauksia ennen surmatyötä. Viranomaiset eivät ole tehostaneet uhkauksia saaneiden suojelua, vaikka Sintrainagron on sitä toistuvasti pyytänyt.

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK tukee Sintrainagroa Urabánin alueella. Hankkeella vahvistetaan luottamusmiesjärjestelmää.

Burman boikottia
on tiivistettävä

Kansainvälinen työjärjestö ILO päätti viime vuonna panna Burman investointi- ja kauppaboikottiin, jotta maan sotilasjohto lopettaisi laajasti käyttämänsä pakkotyöjärjestelmän. Sitä sovelletaan muun muassa teakin, kookosöljyn, kumin, sementin, kahvin ja sokeriruoon tuotannossa, Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto (VAKL) toteaa uudessa tutkimuksessaan.

Järjestö kehottaa jäsenliittojaan pyytämään kotimaidensa hallituksilta selvityksiä yritysten kauppasuhteista ja sijoituksista Burmassa. SAK, STTK ja Akava ovat VAKL:n jäsenjärjestöjä.

Välirauha Israelin
julkisella sektorilla

Israelin julkisen sektorin työmarkkinaosapuolet sopivat helmikuun alussa 3,6 prosentin palkankorotuksista ja vajaan 2000 markan kertakorvauksesta. Sopimus on ainoastaan heinäkuun loppuun asti. Siihen mennessä neuvottelijoiden on määrä löytää yhteisymmärrys kokonaisvaltaisesta työehtosopimuksesta, jota sovelletaan taannehtivasti vuodesta 1999 lähtien.

Helmikuun alun sopimusta edelsivät laajat lakot, jotka lamaannuttivat pääosan julkisen sektorin toiminnasta. Tilapäiseen työmarkkinarauhaan neuvotteluosapuolia kiirehti 6.2. järjestetyt pääministerin vaalit. Sopimuksen ulkopuolelle jäivät paikallishallinto ja korkeakoulut. Niiden edustajat odottavat valtiolta tukea palkankorotusten maksamiseen.

Valtion maksukykyä heikentävät taloudellisen kasvun hidastuminen ja varustelumenot, joita on lisätty Palestiina-konfliktin kärjistymisen vuoksi.