JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 6/7-2001

Kaksi merimiesliittoa yhdistyy USA:ssa

Yhdysvalloissa merimiesten kaksi ammattiliittoa SIU ja NMU ovat raivanneet esteet täyden yhdistymisen tieltä. Jäsenäänestyksissä yhdeksän jäsentä kymmenestä kannatti aloitetta.

Tie yhdistymiseen on ollut pitkä, koska asiasta neuvoteltiin jo 1950-luvulla. Sitä ennen - varsinkin 1930-luvun lopulla - satamissa oli suoranaisia yhteenottoja kahden liiton aktiivien ja toimitsijoiden kamppaillessa alan järjestäytymättömästä työvoimasta. Viime vuosina kahden järjestön jäsenten kanssakäymistä lisäsi muun muassa osallistuminen yhteiseen koulutukseen.

Maersk Contractorsin
maksettava työntekijöille

Jaerenin paikallinen oikeus Norjassa on määrännyt Maersk Contractorsin ja Norsk Offshore Cateringin maksamaan 144 työntekijälleen 600 000 markkaa maksamattomia palkkoja ja korkoja. Saatavat periytyvät vuosilta 1999-2000, jolloin työntekijät olivat lomautettuina.

Oikeuden päätös perustui lakiin, jonka mukaan lomautetuilla työntekijöillä on oikeus kolmen päivän palkkaan lomautuksen jälkeen. Kiista perustui erimielisyyteen lain tulkinnasta.

Norjalta puuttuu
tarkastusviranomaisia

Norjan merenkulkulaitoksen edustaja Asle Eilertsen myönsi hiljattain radiohaastattelussaan, että tarkastajien määrä ei riitä valvomaan ulkomaisten merenkävijöiden asiapapereita. Lausuntoa on siteerannut Norjan merimiesliitto verkkosivuillaan. Eilertseniä haastateltiin sen jälkeen kun Norjan merimiesliiton puheenjohtaja Erik Bratvold oli arvostellut julkisesti tarkastustoimen heikkouksia.

Aiemmin tänä vuonna Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton ITF:n ja Walesin yliopiston selvitys paljasti, että tutkituista 40 000 merimiehestä peräti 12 000 käytti väärennettyjä papereita työtaitojensa osoittamiseen.

Arabiemiirikunnat ei päästä
mukavuuslippulaivoja aluevesilleen

Arabiemiirikunnat on päättänyt kieltää mukavuuslippulaivoilta pääsyn aluevesilleen. Kuljetustyöläisten kansainvälisen liiton pääsihteeri David Cockroft on onnitellut Arabiemiirikuntia sekä ratkaisunsa rohkeudesta että halusta edistää merenkulun turvallisuutta ja laillisuutta.

Cockroft kehottaa muita maita seuraamaan Arabiemiirikuntien esimerkkiä ja olemaan odottamatta kansainvälisiä sopimuksia, jotka rajoittavat keinottelua mukavuuslippujärjestelmällä.

ITF-tarkastajat hankkivat
1,5 miljoonan markan palkkarästit

Floridasta kävin toimivat ITF-tarkastajat ovat hankkineet Kyproksen lipun alla seilanneen Joywaven miehistön 62 jäsenelle runsaan 1,5 miljoonan markan rästipalkat sekä rahat kotimatkaa varten.

Tarkastaja Scott Brady kertoo Seafarers Logissa, että hän ei ole uransa aikana nähnyt koskaan miehistön yhtä kurjia olosuhteita kuin Joywavella. Noin 80 hengen miehistöllä oli käytössään ainoastaan yksi kahden suihkun pesuhuone ja kuhunkin hyttiin oli ahdettu kuusi työntekijää. Ruokavälineitä riitti kerrallaan kymmenkunnalle työntekijälle.

Aluksella ei ollut riittävästi edes puhdasta juomavettä ja säilytystilat olivat olemattomat.

Kreikkalaisen New Marathonin omistama Joywave pidätettiin helmikuussa Dominikaanisessa tasavallassa maksamattomien satamalaskujen vuoksi. Matkalla satamaan alus kaiken lisäksi törmäsi huvipurteen, joka törmäyksen runtelemana upposi.

Jouwaven miehistöön kuului muun muassa kuubalaisia, filippiiniläisiä, indonesialaisia, romanialaisia, liettualaisia, puolalaisia ja jugoslavialaisia merimiehiä.