JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 5-2001

Ympäristöjärjestöt
tukevat MUA:n
kampanjaa Australiassa

Australian merenkävijöiden ammattiliiton MUA:n jäsenet järjestivät huhtikuun lopulla tapahtuman kuuluisalla lainelautailurannalla Bell's Beachillä. Ay-aktiivit levittivät yleisölle tietoa alikuntoisten alusten aiheuttamasta vaarasta luonnolle ja merimiesten turvallisuudelle.

MUA:n operaatioon osallistuneet muistuttivat surffaajia viime marraskuisesta onnettomuudesta, jossa malesialainen laiva ajoi karille Great Barrier -riutalla saastuttaen lomailijoiden suosimia rantoja vakavasti. Ay-aktiivit selostivat myös maaliskuussa julkistetun Kansainvälisen merenkulkukomission raportin varoituksia rannikoiden tuhoutumisvaarasta.

Australian keskeiset ympäristöjärjestöt, kuten Greenpeace ja Maan ystävät, sekä Lainelautailijoiden säätiö tukevat MUA:n kampanjaa laivojen kunnon valvonnan tehostamiseksi.

Liettuan valtion
omistama varustamo myytiin tanskalaisille

Liettua myi 75 prosenttia valtiollisen LISCO-varustamon osakekannasta tanskalaiselle DFDS Tor Linelle. Lähes 320 miljoonan markan kauppahinnan ohella tanskalaisyhtiö sitoutuu investoimaan varustamoon kolmessa vuodessa runsaat 400 miljoonaa markkaa.


Naapurimaa Latvia ei sen sijaan ole onnistunut yrityksessään yksityistää suurta LASCO-varustamoaan. Toukokuussa järjestetty varustamon yksityistämishuutokauppa epäonnistui. Yritys oli jo kolmas.

Merirosvous lisääntyi
viime vuonna rajusti

Viime vuonna tehtiin aseellisia hyökkäyksiä kauppalaivoille peräti 57 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. International Maritime Bureau rekisteröi niitä yhteensä 469. Myös uhrien määrä kasvoi. Merirosvojen hyökkäyksissä kuoli 72, haavoittui 99 ja otettiin panttivangiksi 202 henkeä. Luvut ilmoittanut keskus pelkää, että merirosvoilun kasvu jatkuu lähiaikoina.

Yli neljännes viime vuoden tapauksista sattui Indonesian vesillä. IMB ennustaa, että alueella tilanne vielä synkkenee, elleivät Indonesian viranomaiset ryhdy tositoimiin merirosvoja vastaan. Pahin alue oli Malakkan salmi. Siellä välikohtausten määrä nousi 75:een edellisen vuoden kahdesta tapauksesta. Malesian poliisin erikoisyksikkö pystyi pidättämään useasta merirosvojoukkiosta kaksi.

Bangladeshin vesillä hyökkäysten määrä kaksinkertaistui ja rosvot turvautuivat yhä karkeampaan väkivaltaan. Merenkulun järjestöt vaativat vastaavaa ministeriä tehostamaan alusten ja niiden miehistöjen suojelua.

Intian vesillä tapausten määrä nousi 14:stä 35:een ja Ecuadorissa kahdesta 13:een.

Alusten miehistöt torjuivat menestyksekkäästi 145 hyökkäystä. Vuotta aiemmin luku oli 46. IMB:n mukaan muutos kertoo merimiesten valmiustilan kehityksestä.

Bulkkialuksille tehtiin 113 hyökkäystä, öljytankkereille 91 ja tavallisille rahtialuksille 80. Konttilaivoilla kärsittiin 75 aseellisesta rynnistyksestä, kemikaalitankkereilla 22:sta.

Valtaosa tapauksista, joissa merirosvot onnistuivat aikeissaan, sattui alusten ollessa ankkurissa.

Tähtilipun alle
lisää loistoristeilijöitä

Yhdysvaltojen merimiesten ammattiliitto SIU iloitsee siitä, että maan tähtilipun alla seilaa yhä enemmän loistoristeilijöitä. Puheenjohtaja Michael Sacco korostaa sen merkitystä toimialan ja koko Yhdysvaltojen taloudelliselle vakaudelle ja turvallisuudelle. Se mahdollistaa myös ammattitaitoisen, yhdysvaltalaisen miehistön laajentamisen, Sacco toteaa.

Puheenjohtaja antaa kehityksen suunnasta tunnustuksen American Classic Voyages -varustamolle, koska se suosii maan omaa lippua. Loistoristeilijöillä se ei ole tavallista.