JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 2-2001

Norjan liitto vaatii pohjoismaisia toimintaehtoja merenkulun harjoittamiselle

Norjan merimiesliiton lähetystö jätti helmikuun toisella viikolla elinkeinoministeri Grete Knudsenille 25 000 allekirjoittajan adressin. Siinä vaaditaan, että päättäjien on säädettävä Norjan merenkululle samantasoiset toimintaehdot kuin muissa Pohjoismaissa.

Vakuutusyhtiö Lloyd's todistaa työnsä laatutasoa tarkastusluvuilla

Merenkulun vakuutusyhtiö Lloyd's julkaisi tammikuussa lukuja Australian viranomaisten aluksille tekemien tarkastusten tuloksista. Uutisen mukaan tarkastetuista 2 926 laivasta viranomaiset pidättivät alimittaisen kunnon vuoksi 125 aluksen lähtöä satamasta.

Syy uutisen julkaisemiseen oli se, että Lloyd'sin vakuuttamien alusten kunto osoittautui viime vuonna paremmaksi kuin yhtiön tärkeimpien kilpailijoiden. Lloyd's asiakkaiden aluksista viranomaiset reputtivat 2,6 prosenttia. Det Norske Veritasin vastaava prosenttiluku oli 3,5, Nippon Kaiji Kyokain 3,9 ja American Bureau of Shippingin 4,2.

Lloyd's tarjoaa jakauman perusteella päätelmää, jonka mukaan se valvoo asiakkaidensa aluksia tiukasti, eikä hyväksy asiakasrekisteriinsä alikuntoisiksi laivoja.

 

Kv. naisten päivänä 8.3:
ITF:ltä raportti kuljetusalan
naistyöntekijöiden työolosuhteista

Kuljetusalan ay-järjestöt organisoivat ainakin 30 maassa tapahtumia kansainvälisenä naisten päivänä 8.3. Ohjelmassa on muun muassa mielenosoituksia, näyttelyitä ja vaatimusten esittämistä viranomaisille.

"Oikeus työhön kuuluu naisten perusoikeuksiin", Kuljetustyöläisten kansainvälisen federaation ITF:n naistyön sihteeri Sarah Finke toteaa. Naistenpäivän tapahtumilla koetetaan vauhdittaa oikeuden toteutumista. Muita polttavia aiheita ovat muun muassa tasa-arvo palkoissa ja koulutuksessa sekä oikeus korvauksiin äitiysloman aikana.

ITF voimistaa päivän sanomaa julkistamalla 8.3. selvityksen kuljetusalan naisten työolosuhteista.

Maailman merillä
150 000 intialaista

Ympäri maailmaa seilaa 150 000 intialaista merimiestä. Lähes joka kolmas on saanut pestin toimistoista, jotka välittävät työpaikkoja eräiden mukavuuslippujen alla toimivien varustamoiden aluksille. Kova kilpailu niiden työpaikoista on ajanut intialaiset työntekijät tyytymään surkeisiin palkkoihin ja työolosuhteisiin, toteaa Intian merimiesliiton NUSI:n pääsihteeri Leo Barnes World of Work -lehdessä.

Intia ei ole allekirjoittanut merimiesten värväystä koskevaa vuoden 1996 kansainvälistä sopimusta, jonka päämääränä on estää miehistön pestaaminen kohtuuttoman huonoin työehdoin.

ITF maksoi miljoona markkaa: Yli 200 hengen miehistö kotiin konkurssivarustamon alukselta

Bahamalle rekisteröidyn Enchanted Caprin varustamo Commodore Cruise Lines ajautui hiljattain konkurssiin. Sen seurauksena aluksen 230 hengen miehistö ei saanut poistua laivalta ennen kuin Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF tuli apuun ja käytti miljoonaa markkaa työntekijöiden kotiuttamiseen.

"Miljoona markkaa on suuri summa, mutta 230 henkeä on suuri määrä ihmisiä. Miehistö joutui elämään Enchanted Caprilla kurjissa olosuhteissa ja kaukana kodeistaan. Jotakin oli tehtävä", ITF:n pääsihteeri David Cockroft perustelee järjestön ratkaisua.

"Meidän ei voi odottaa puuttuvan asioiden kulkuun samalla tavalla kaikissa vastaavissa tilanteissa. Tapaukset osoittavat selkeästi sen, miksi hylättyjen miehistöjen laillista suojaa on kehitettävä", Cockroft sanoo.