JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

MERIMIES 1-2001

ITF:ltä yli miljoona dollaria merenkulkijoiden yhteysvälineisiin

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF sijoittaa lähes seitsemän miljoonaa markkaa järjestelmään, joka parantaa merenkulkijoiden mahdollisuuksia pitää yhteyttä kotiväkeen. Sateliittivälitteinen järjestelmä koostuu alusten omista laitteista riippumattomista ääniyhteyksistä ja sähköpostista.

"Uudistus vie eteenpäin pyrkimystämme lieventää merenkävijöiden eristyneisyyttä. He saavat käyttöönsä laitteet, joita maissa työskentelevät pitävät itsestään selvyyksinä. Investointi auttaa varustamoita palkkaamaan ja pitämään miehistössään laadukasta työväkeä", ITF:n pääsihteeri David Cockroft kommentoi uutuutta.

"Uskomme, että kunnollisista ja kohtuuhintaisista yhteydenpitovälineistä tulee nopeasti hyvän työnantajan normi", hän lisää.

Meksikonlahdella kamppaillaan oikeudesta järjestäytyä ammatillisesti

Yhdysvallat sanoo toimivansa demokratian puolesta kaikkialla maailmassa, mutta maan omassa työelämässä lukuisat työnantajat kieltävät työntekijöiltään oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen. Meksikonlahdella ongelma koskee usean yhtiön öljynporauslauttojen huoltoalusten henkilökuntaa.

Joulukuun toisella viikolla parisataa henkeä osallistui New Orleansissa mielenosoitukseen, jolla painostettiin varustamoita hyväksymään ay-oikeudet. Osanottajat edustivat Kuljetustyöläisten kansainvälistä liittoa ITF:ää, Yhdysvaltojen merenkulkualan ammattiliittoja sekä paikallisia yhteisöjä. Puhujat totesivat, että ay-oikeuksien kieltäminen rikkoo vakavasti sekä Yhdysvaltojen lainsäädäntöä että työelämän kansainvälisiä perusnormeja.

Trico Marine -varustamo on jopa erottanut ammatillisesti järjestäytyneitä työläisiä heidän ay-toimintansa vuoksi, vaikka eräissä muissa maissa yhtiö on tunnustanut paikallisten ay-järjestöjen oikeudet.

Porauslauttojen huoltoaluksilla palkat ovat kehnot ja työajat ylittävät viralliset normit, ammattiliitto Seafarers International Union (SIU) toteaa.

Ruotsin eduskunta velvoitti
hallituksen päättämään merenkulun tuesta

Ruotsin eduskunta velvoitti joulukuussa maan hallituksen kehittämään merenkulkualan tukea niin, että se turvaa toimialan jatkuvuuden. Eduskunnassa konservatiivinen Moderaterna-puolue oli ainoa, joka ei yhtynyt eduskunnan päätökseen. Aiemmin Göran Perssonin hallitus oli luvannut, että alalla siirrytään ns. nettojärjestelmään vuoden 2001 alussa.

ITF:ltä vastatoimia:
Saksa koettaa alentaa
alusten miehityksen tasoa

ITF:n merenkulkujaosto käsitteli joulukuussa Norjan liiton aloitetta, jossa esitettiin reagoimista Saksan viranomaisten yritykseen heikentää alusten miehityksen tasoa. Jaosto velvoitti ITF:n asiantuntijoita tarkentamaan turvallista miehistystä koskevaa määritelmää, jotta kansainvälisissä ja kansallisissa asiakirjoissa ei lipsuttaisi alimitoitettuihin ratkaisuihin.

Norjan liitto
määritteli tavoitteensa eduskuntavaaleissa

Norjan merimiesliitto on päättänyt poliittisista tavoitteistaan maan tämänvuotisissa eduskuntavaaleissa. Keskeisiin päämääriin kuuluvat merenkulkualan toimintaehtojen varmistaminen sekä alan työturvallisuuden parantaminen. Liitto pyrkii vahvistamaan myös merellä toimivien kalastusalusten työntekijöiden ay-oikeuksia.

Kaksi merimiesliittoa
yhdistyy Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa kaksi merimiesliittoa yhdistyy tämän vuoden aikana. Sekä Seafarers International Unionin (SIU) että National Maritime Unionin (NMU) jäsenten selvä enemmistö on hyväksynyt yhdistysmisaloitteen. SIU luonnehtii yhdistyshankkeen kypsymistä liiton viime vuoden tärkeimmäksi saavutukseksi.

SIU on tyytyväinen myös siihen, että liiton asema tunnustettuna sopijapuolena vahvistui. Järjestön Seafarers Log -lehdessä luetellaan varustamoita ja aluksia, joilla SIU:n asema on tunnustettu ja joilla viime vuonna solmittiin uudet monivuotiset työehtosopimukset. Osa aluksista palvelee Yhdysvaltojen laivastoa.

Saavutuksiin kuuluvat myös eräiden alusten paluu Yhdysvaltojen tähtilipun alle ja ensimmäisen SIU-miehistöisen laivan käynti pohjoiskorealaisessa satamassa.

Sarjakuvilla turvaseksioppia filippiiniläisille merimiehille

Filippiiniläisille merimiehille on tarjottu vuodesta 1996 lähtien Rotterdamin satamassa hiv/aids-valistusta houkuttelevin muodoin. Tietoa on jaettu urheilu- ja sosiaalisten tapaamisten yhteydessä. Varsinaiseksi menestykseksi on osoittautunut sarjakuvien käyttö valistuksen välineenä.

Sarjakuvan Singing Mate käsikirjoituksen on tehnyt filippiiniläinen merimies ja sen ovat työstäneet sarjakuvaksi filippiiniläisten merimiesten tukiyhdistyksen PSAP:n kouluttajat. Kyselyssä ilmeni, että lähes kaikki vastanneet pitivät toimintamuotoa onnistuneena ja toivoivat Singing Matelle jatkoa.

Australian liitto perustelee tukea kauppalaivastolle sodankäynnin tarpeilla

Australian merenkävijöiden ja satamatyöläisten liitto MUA arvostelee maan oikeistohallitusta liian vähäisestä tuesta kauppalaivastolle. Järjestö perustelee kantaansa muun muassa sillä, että tositoimiin joutuessaan sotalaivasto on vaikeuksissa, ellei sen tukena ole vahvaa kansallista kauppalaivastoa.

Verkkolehti Labornetin kirjoittaja Zoe Reynolds arvelee, että tositilanteessa merisotilaat ovat saattaneet nääntyä nälkään ennen kuin yhtäkään ammusta on suunnattu vihollisaluksia vastaan.

Liitto syyttää viranomaisia malesialaisen aluksen karilleajosta

Malesialainen BungaTeratai Satu ajoi hiljattain myrkkylastissa karille arvokkaalla koralliriutalla. Australialainen ammattiliitto MUA syyttää tapahtumasta maansa viranomaisia, jotka olivat suhtautuneet välinpitämättömästi aluksen kunnossa todettuihin vakaviin puutteisiin.