JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

AUTO- JA KULJETUSALA
9-2001

ITF:
EU:n lopettava satamadirektiivin vyörytys yli alan ay-järjestöjen ja
yritysten kantojen

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF jyrkensi heinäkuun puolivälissä sävyään järjestön vaatiessa EU:n elimiä lopettamaan uuden satamadirektiivin vyöryttämisen vastoin alan ay-järjestöjen ja yritysten kantoja. ITF varoitti, että järjestöjen kannat ohittavan satamadirektiivin hyväksyminen johtaa vakaviin seurauksiin ympäri Eurooppaa.

ITF:n satamajaosto koordinoi toimintaa, jolla eri EU-maiden kuljetusliitot painostavat hallituksia, Euroopan komissiota ja Euroopan parlamenttia. ITF vaatii päättäjiä suostumaan vakaviin neuvotteluihin kiistojen ratkaisemiseksi.

Ruotsi:
Göteborgin poliisimestari kiittää satamatyöläisiä ripeästä konttien siirrosta

Väkivaltaiset ryhmät muuttivat Göteborgin keskustan taistelutantereeksi EU:n huippukokouksen aikaan kesäkuun lopulla. Poliisin vastatoimiin kuului tiettyjen alueiden eristäminen tyhjillä konteilla, jotka tulivat tutuiksi miljoonille tv-katsojille ympäri maailmaa.

Kokouksen jälkeen Göteborgin poliisimestari Håkan Jaldung kiitti satamatyöläisiä ripeydestä, jolla he siirsivät kontit kaupungin keskustaan. Samalla Jaldung paljasti, että poliisi oli hyvissä ajoin ennen kokousta pyytänyt sataman organisaatioita varautumaan siirto-operaatioon.

Saksa: Uudella lailla ammattiliikenteen laittomat kuljettajat pois maanteiltä

Ammattiliitto ver.di ja rahtiliikenteen yritysten kattojärjestö BGL ovat tyytyväisiä uuteen lakiin, joka tähtää ammattiliikenteen laittomien kuljettajien sulkemiseen maanteiltä. Laki syntyi ver.di:n ja BGL:n aloitteesta. Nyt järjestöt odottavat, että uudet säännöt viedään nopeasti käytäntöön.

Uusi laki kieltää kuljetusyrityksiä palkkaamasta kuljettajia, joilla ei ole asianmukaista oleskelu- ja työlupaa. Järjestöjen mielestä lainsäätäjien ratkaisu on kuitenkin vain ensimmäinen askel Saksassa tukalaan tilanteeseen ajautuneella alalla. Kestävä perusta maanteiden rahtiliikenteen kilpailulle vaatii ver.di:n ja BGL:n mielestä alan toimintaehtojen harmonisointia koko EU:n alueella.

Keski-Amerikka:
Ay-aktiivit menestyivät
raja-aseman informaatioiskussa

Viiden ammattiliiton ay-aktiivit järjestivät heinäkuun puolivälissä menestyksekkään informaatioiskun Esquipulasin kaupungin lähellä sijaitsevalla raja-asemalla Guatemalassa. Operaatio toteutettiin ITF:n ja kansainvälistä solidaarisuutta edistävän ACILS:n kolmepäiväisen seminaarin yhteydessä. Ay-aktiivit ryhmittyivät useasta kansallisuudesta koostuneiksi partioiksi, jotka jakoivat raja-asemalla odottaneille kuljettajille tietoa heidän oikeuksistaan sekä haastattelivat yli 300 kuljettajaa. Pahimmiksi ongelmikseen kuljettajat mainitsivat palkkojen mataluuden, ylipitkät työajat, surkeat lepopaikat sekä odotusaikojen kohtuuttoman venymisen raja-asemilla. Hankaluuksia aiheuttavat myös lahjuksia vippaskonsteilla puristavat rajaviranomaiset.

Operaation aikana liittoihin liittyi 60 uutta jäsentä.

Venäjä:
Järjestäytyneitä työläisiä
syrjitään Kaliningradin satamassa

Kaliningradin järjestäytyneet satamatyöläiset vetoavat kansainväliseen tukeen heihin kohdistuvan ankaran syrjinnän lopettamiseksi. Venäjään kuuluva Kaliningradin alue sijaitsee Itämeren rannalla Puolan ja Liettuan välissä.

Satamassa toteutettiin uudelleenjärjestelyjä joulukuussa 2000. Niiden jälkeen järjestäytyneiden työläisten työllisyys on romahtanut. Heidän syrjintänsä on ollut järjestelmällistä. Sen säikäyttämänä enemmistö järjestäytyneistä on eronnut liitosta.

Kuljetustyöläisten kansainvälinen liitto ITF on kirjoittanut asiasta Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja Kaliningradin satamayhtiön pääjohtajalle. Heinäkuun puolivälin tiedotteessaan ITF varoittaa, että syrjinnän jatkuminen voi johtaa toimiin Kaliningradin satamassa käyviä aluksia vastaan.