JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 15 / 16-2001

Sairaspoissaolot lisääntyivät Ruotsin kemianteollisuudessa

Sairaspoissaolojen korvaussumma kasvoi vuoden alkupuoliskolla Ruotsissa viidenneksen tammi-kesäkuuhun 2000 verrattuna. Korvaukset kohosivat 13 miljardiin markkaan. Poissaolopäivien määrä lisääntyi 16 prosenttia.

Kemianliiton veljesjärjestön Industrifacketin, vakuutusasiamies Rosalie Andersson toteaa, että kemianteollisuudessa on merkkejä sairastamisjaksojen pidentymisestä. Se hankaloittaa entisestään tilannetta työpaikoilla, joissa miehitystä on supistettu ja kuitenkin samanaikaisesti lisätty tuotantomääriä.

Kolumbiassa viisi ay-johtajaa pidätettiin lakosta ay-liikettä terrorisoivia ryhmiä vastaan

Kolumbia on ay-aktiiveille maailman vaarallisin maa. Viime vuonna Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL rekisteröi Kolumbiassa 153 ay-liikkeen jäsenten murhaa, muissa maissa yhteensä 56.

Pääosin öljyteollisuuden työläisiä organisoiva ammattiliitto USO järjesti syksyllä mielenosoituslakon ay-liikettä terrorisoivia ryhmiä vastaan. Viranomaiset pidättivät viisi lakkoa vetänyttä ay-johtajaa. Kansainvälisen ay-liikkeen kampanjan tukemina pidätetyt on nyt vapautettu, mutta ay-federaatio ICEM:n marraskuun lopun tietojen mukaan heidät on määrätty kotiarestiin.

ICEM:n pääsihteeri Fred Higgs on lähettänyt Kolumbian presidentille Andres Pastranalle vastalauseen ay-johtajien pidätyksistä ja valtion tehottomasta toiminnasta ay-liikkeen jäseniä murhaavia ryhmiä vastaan. Kolumbialaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan useimmissa tapauksissa murhaajat ovat Kolumbian armeijan alaisuudessa toimivien puolisotilaallisten joukkojen jäseniä.

 

Ruotsin lasiteollisuuteen maltillinen 3-vuotinen sopimus

Industrifacket on solminut lasiteollisuuden 1 200 työntekijää koskevan 3-vuotisen työehtosopimuksen. Palkat nousevat ensimmäisenä sopimusvuotena 2,7 prosenttia ja molempina seuraavina 2,9 prosenttia. Tuntipalkkoja korotetaan vuosittain noin 1,5 markkaa.

Matalimpiin palkkoihin tehdään vuosittain 2,2 markan korotus. Joulukuun 2001 alkuun mennessä 18 vuotta täyttäneiden matalimmaksi tuntipalkaksi tulee 50 markkaa, 17 vuotta täyttäneiden 43 markkaa.

Sopimus lyhentää työaikaa kunakin sopimusvuonna päivällä.

Yhdysvalloissa
ammattiliitto Pace
korostaa tes-kierroksella työsuhdeturvaa

Yhdysvalloissa öljyn tuotannon, jalostuksen, kuljetuksen ja markkinoinnin 30 000 työntekijää edustava ammattiliitto Pace on määritellyt uuden tes-kierroksen tavoitteensa. Nykyinen sopimus on voimassa 1.2.2002 asti.

Liiton varapuheenjohtaja Jim Pannell toteaa, että palkat ja sosiaaliedut ovat yhtä tärkeitä neuvotteluasioita kuin ennenkin, mutta nyt erityistä huomiota vaatii työsuhdeturva. Se johtuu alan omistussuhteiden nopeasta muuttumisesta lukuisten yritys- ja -fuusioiden seurauksena. Työsuhdeturva on nostettu Pacen neuvottelulistan ykkösasiaksi.

Työsuhdeturvaa järjestö koettaa parantaa myös ehdottamalla työnantajille yhteistä koulutustoimintaa, joka mahdollistaisi tuotantolaitoksissa alihankkijoiden osuuden vähentämisen.

Pace vaatii, että tuntipalkkoja nostetaan helmikuun alussa noin yhdeksällä markalla. Kolmevuotisen sopimuksen jälkimmäisille vuosille liitto tavoittelee kuuden prosentin palkankorotuksia.

Neuvotteluja käydään paikallisten sopijaosapuolten kesken. Ennen kuin paikallinen neuvottelutulos voi tulla voimaan, sen on saatava Pacen johdon hyväksyntä.

Continental keskittää tuotantoaan Itä-Eurooppaan

Itävallan kemianliiton mukaan saksalainen autonrenkaiden valmistaja Continental keskittää Euroopassa tuotantoaan maanosan itäosien matalapalkkamaihin. Itävallassa se merkitsee todennäköisesti Traiskirchenin 1 200 työntekijän tuotantolaitoksen sulkemista. Ruotsissa vakavassa vaarassa on Gislavenin 800 työntekijän tehdas. Molemmissa yksiköissä tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin Continentalin muissa eurooppalaisissa tehtaissa.

Traiskirchenin pormestari toivoo, että Continental löytää kaupungissa toimivalle tehtaalleen uuden omistaja, jos saksalaisyritys päättää luopua siitä.

Itävaltalaisten mukaan ensi vuonna Continental sulkee myös toisen Meksikossa sijaitsevista tuotantolaitoksistaan. Guadalajarassa Continentalin palveluksessa on 1 500 työntekijää, San Luis Potosissa 1 000.

Norjan kemianliitto
kannattaa tulopoliittista kokonaisratkaisua

Norjan kemianliitto kannattaa ensi vuoden tes-kierroksella tulopoliittista kokonaisratkaisua. Norjassa sitä kutsutaan solidaariseksi vaihtoehdoksi. Sen toteuttamistavalla on eri vaihtoehtoja. Yksi niistä on se, että ammatillinen keskusjärjestö LO koordinoi liittojen sopimuskamppailuja.

Järjestö perustelee linjaansa Norjan teollisuuden kehityksellä 1990-luvulla, jolloin työehtosopimukset tehtiin pääosin kokonaisratkaisuina. Reaalipalkat nousivat keskimäärin prosentin vuodessa. Maahan luotiin 35 000 uutta teollista työpaikkaa. Ay-liikkeen 1990-luvun saavutuksiin kuuluvat myös viides vuosilomaviikko sekä uudelleen- ja täydennyskoulutuksen järjestelmän uudistus. Lisäksi eläkkeiden muutokset sidottiin työelämän sopimusten kehitykseen.