JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 13-2001

 2 400 loukkaantui, 29 kuoli:
Työsuojelun laiminlyönti aiheutti kemiantehtaan räjähdyksen Ranskassa

Syyskuun 21. päivän räjähdys kemiantehtaalla Toulousessa Ranskassa vaati ainakin 29 kuolonuhria. Viikko onnettomuuden jälkeen yli 2 400 loukkaantuneesta seitsemäntoista tila oli yhä vakava. Onnettomuuspaikalle syntyi räjähdyksen voimasta viisitoista metriä syvä kuoppa. Tehdasalueella sijaitsee lannoitetehdas ja useita erikoiskemikaalien valmistusyksiköitä. Räjähdys tapahtui ammoniumnitraattivarastossa.

Ranskalaiset ammattiliitot vaativat työsuojelun tehostamista, jotta tuhoisilta onnettomuuksilta vältytään tulevaisuudessa. Tapaus ei olisi ollut mahdollinen, jos ammoniumnitraattia varastoineen TotalFinaElfin omistama yksikkö olisi varautunut riskeihin asianmukaisesti ja jos työsuojeluviranomaiset olisivat hoitaneet valvontavelvollisuutensa kunnolla. Paikallisen lehden mukaan viranomaiset eivät kiinnittäneet toukokuisessa tarkastuksessaan varastoon minkäänlaista huomiota.

Ammatillisen keskusjärjestön CFDT:n kriisiryhmä aikoo osallistua räjähdyksen oikeuskäsittelyyn kaikkien mahdollisten opetusten saamiseksi tapauksesta. Järjestö torjuu joidenkin poliitikkojen vaatimukset riskejä sisältävän kemianteollisuuden lopettamiseksi Ranskassa. CFDT korostaa, että alan tuotanto on nyky-yhteiskunnassa välttämätöntä ja että olisi moraalitonta siirtää se vaarojen vuoksi muihin maihin. Ratkaisevaa on huolehtia työsuojelusta niin, että riskit hallitaan. Järjestö epäilee onnettomuuden yhdeksi taustatekijäksi yritysten ja valtion liian niukat työsuojelumäärärahat.

Ay-järjestöt muistuttavat myös siitä, miten työnantajatahot ovat jarruttaneet EU:n työsuojelunormien kiristämistä ja hidastaneet unionin työtä riskialttiiden kemikaalien rekisterin luomiseksi.

TotalFinaElf, Toulousen kaupunki ja Ranskan valtio ovat kukin osoittaneet yhdeksän miljoonaa markkaa pelastustöihin ja uhrien sekä heidän omaistensa auttamiseen.

 

Bridgestone/Firestone
vetää taas miljoonia renkaita liikenteestä

Japanilaisomisteinen Bridgestone/Firestone veti viime kesänä liikenteestä ja markkinoilta 6,5 miljoonaa Wilderness AT –rengasta sen jälkeen, kun niiden epäiltiin olleen osasyyllisenä lähes 300:aan kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen. Lokakuun alussa yhtiö ilmoitti jatkavansa virheidensä paikkaamista ja vaihtavansa lisäksi 3,5 miljoonaa rengasta turvallisempiin vaihtoehtoihin.

Bridgestone/Firestonen renkaiden vaarat ovat johtaneet lukuisiin oikeusjuttuihin. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Shigeo Watanabe mainitsee uutistoimisto AP:n jutussa, että osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen yhteensä 250 oikeustapauksessa. Watanabe kieltäytyi kertomasta, montako oikeusjuttua on vielä kesken.

Rengasskandaali on tullut yhtymälle kalliiksi. Tammi-kesäkuun tappio oli 1,7 miljardia markkaa. Osaksi se johtuu paitsi renkaiden mahtavasta vaihtamisesta ja yhtiön maineen mustumisesta myös konsernin työn alla olevasta rakenneuudistuksesta.

Industrifacket kampanjoi jäsenten oikeuksien
ja työehtosopimusten arvostuksen lisäämiseksi
 

Industrifacket, joka on Kemianliiton veljesjärjestö Ruotsissa, kampanjoi lokakuun kolmannella viikolla jäsenten oikeuksien vahvistamiseksi ja työehtosopimusten arvostuksen lisäämiseksi. Suunnitelman mukaan jokaisessa ammattiosastossa käsitellään ”Me yhdessä - työehtosopimuksen arvosta” –aineistoa. Vetävä kymmensivuinen kampanjamateriaali on luettavissa ruotsinkielellä webissä Industrifacketin sivustossa.  

 

Ammattiliitto Pace vaatii USA:n teollisuuden jälleenrakentamista

Yhdysvaltojen kemian- ja paperityöläisiä organisoiva ammattiliitto Pace

syyttää virheellistä kauppapolitiikkaa ja julkisen vallan roolia Yhdysvaltojen teollisen perustan murentamisesta. Puheenjohtaja Boyd Young sanoo, että se vaarantaa maan kansallisen turvallisuuden.

Vuonna 1981 Yhdysvalloissa oli 315 öljynjalostamoa, mutta nyt niitä on enää 154. Öljyteollisuuden työntekijöiden määrä laski 1990-luvulla viidenneksellä. Samansuuntainen kehitys on leimallista usealle teollisuudenalalle, Young varoittaa. Samanaikaisesti yhdysvaltalaiset yritykset ovat laajentaneet toimintaansa muissa maissa.

Boyd vaatii hallitukselta tukea Yhdysvaltojen teollisen perustan jälleenrakentamiseen. Hän odottaa päättäjiltä toimia myös dollarin yliarvostuksen vähentämiseksi sekä maan ympäristö- ja kauppapolitiikan muuttamiseksi niin, että ne auttavat Yhdysvaltojen teollisuutta menestymään kansainvälisessä kilpailussa.

Rasitusvammojen syihin
kannattaa pureutua ajoissa
 

Ruotsalainen tutkija Mats Djupsjöbacka arvioi, että rasitusvammojen syitä ja ehkäisemistä tunnetaan huonosti, vaikka ongelmaa on koetettu selvittää lukuisissa tutkimuksissa. Ruotsissa työnantaja on velvollinen tekemään kuntoutusselvityksen tapauksissa, joissa työntekijä on ollut 12 kuukauden aikana vähintään kuusi kertaa sairaslomalla tai yhteensä vähintään 30 päivää. Industrifacketin alueellinen työsuojeluvaltuutettu Rune Samuelsson toteaa verkkolehti Dagens Arbetessa, että 60 prosenttia tapauksista ohitetaan ilman mitään selvityksiä.

Djupsjöbackan mukaan ruotsalaisyritysten aktiivisuus rajoittuu tapauksiin, joissa rasitusvammat uhkaavat kovatasoisen ammattilaisen terveyttä. Hän arvelee, että siirtyminen ns. Hollannin malliin lisäisi työnantajien kiinnostusta asiaan. Hollannissa yritys joutuu rahoittamaan työstä johtuvan sairasloman ensimmäisen vuoden kulut. Ruotsissa niistä vastaa pääosin valtio.