JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 11-2001

Erimielisyys työehtosopimuksesta johti
lakkoon Etelä-Afrikan rengasteollisuudessa

Etelä-Afrikan rengasteollisuudessa alkoi lakko syyskuun alussa. Se koskee Bridgestone Firestonen, Continentalin, Dunlopin ja Goodyearin tuntipalkkalaisia. Toisen lakkoviikon lopulla osapuolet sopivat ensimmäisen vuoden palkankorotukseksi kahdeksan prosenttia, mutta neuvottelut katkesivat toisen ja kolmannen vuoden ansiotakuuta koskeviin erimielisyyksiin.

Lisäksi osapuolet kiistelevät irtisanomissuojaa koskevista määräyksistä. Lakkolaisia edustava ammattiliitto Numsa vaatii niihin parannuksia, mutta työnantajat eivät ole suostuneet määräysten muutoksiin.

Lakon jatkuessa on odotettavissa, että Numsa voimistaa painostustaan autotyöläisten solidaarisuuslakoilla.

Alustava sopimus syntyi:
USA:n kumiteollisuuden historian pisin työtaistelu päättymässä

Yhdysvalloissa kumiteollisuuden työläisiä organisoiva ammattiliitto USWA on päässyt alustavasti yhteisymmärrykseen sopimuksesta, jonka odotetaan lopettavan yli 39 kuukautta jatkuneen Titan Tiren työtaistelun. Sopimus koskee Des Moinesissa ja Natchezissa toimivien tehtaiden yli tuhatta työläistä.

Lakkolaiset äänestävät sopimuksesta tutustuttuaan huolellisesti sen yksityiskohtiin. Ennen äänestystä USWA ei julkistanut sopimuksen tarkkaa sisältöä. Tiedotteessaan liitto kuitenkin luettelee neuvottelujen myönteisiä tuloksia. Alustava sopimus sisältää tuntuvia palkankorotuksia, uusia eläke-etuja, takeet tehtaiden toiminnan jatkumisesta ja rajoituksia työnantajan oikeuksiin määrätä työläisiä ylitöihin. Lisäksi kaikilla lakkolaisilla on oikeus palata työpaikoilleen menettämättä palvelusvuosiin perustuvia oikeuksiaan.

Titan Tire on pyörittänyt lakon aikana kahden tehtaansa tuotantoa yhdysvaltalaisten yritysten tapaan rikkurityövoimalla.

Yhdysvaltojen työnantajarintama repesi Norjan boikotoinnissa

Norjan petrokemian työläisten liiton Nopefin ja yhdysvaltalaisen Tricon välinen kamppailu liikahti merkittävästi syyskuun puolivälissä. Norjaa boikotilla uhanneen jenkkiyritysten kattojärjestön OMSA:n rivit ovat revenneet asiassa. Sen jäsenyritys Transocean Sedco Forex vaatii OMSA:a perumaan boikottiuhkansa ja erottamaan jäsenyydestään Yhdysvalloissa ay-toimintaa rajoittavan Trico Marine Servicen. Transocean toteaa, että OMSA ei ole konsultoinut Norjaa vastaan suunnatusta boikottiuhasta jäsenyritystensä kanssa.

Kemian-, energia- ja kaivostyöläisten kansainvälinen liitto ICEM, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, tukee kamppailussa Nopefia, joka vaatii Tricoa sallimaan ay-toiminnan Yhdysvaltojen yksiköissään. Nopefin kampanja vaarantaa Tricon liiketoiminnan näkymät Norjassa.

Norjan Statoil
tukee Amnestyn työtä

Norjan valtiollinen öljy-yhtiö Statoil on tehnyt vuoden sopimuksen Amnesty Internationalin Norjan osaston kanssa. Se saa Statoililta työnsä rahoittamiseen miljoona Norjan kruunua eli noin 750 000 markkaa. Lisäksi öljy-yhtiö sitoutuu antamaan työntekijöilleen ihmisoikeusongelmiin liittyvää koulutusta. Sen yritys järjestää yhdessä Amnestyn kanssa.

Norjan kemianliitto kannattaa rikkipäästöjen vapaaehtoista hallintaa

Norjan hallitus esittää, että prosessiteollisuuden rikkipäästöjä aletaan rajoittaa päästömaksun sijaan yritysten vapaaehtoisilla toimenpiteillä. Norjan kemianliitto on aiemmin tehnyt samansuuntaisia esityksiä ja hallituksen ehdotukseen tyytyväinen. Päästömaksun on ollut suuruudeltaan noin 2,2 markkaa rikkidioksidikiloa kohti. Vuonna 1999 päästöjä kertyi 29 miljoonaa kiloa. Tavoitteena on pudottaa vuotuinen määrä 22 miljoonaan kiloon vuoteen 2010 mennessä.

Saksan IG BCE:n puheenjohtaja Schmoldt
korostaa globaalisaation mahdollisuuksia

Saksan kemian-, energia- ja kaivostyöläisten liiton IG BCE:n puheenjohtaja Hubertus Schmoldt selvitti syyskuun alussa järjestönsä suhtautumista globalisaatioon. Hän painotti etuja, joita siitä on koitunut viennin tuloksista vahvasti riippuvaiselle Saksalle. Schmoldt huomautti kuitenkin, että kansainvälisen kaupan liberalisointi ei ole auttanut maailman kaikkia alueita kehittymään, vaan osa maista on jopa taantunut.

Keskeistä on työntekijöiden ja työnantajien rakentava sosiaalinen vuoropuhelu, Schmoldt esitti. Hän arveli, että saksalaisten työyhteisöjen on jatkettava kansainvälisen kilpailun vaatimaa sopeutumis- ja modernisointiprosessiaan.

Schmoldt piirsi myönteisen kuvan Saksan kemian- ja lääketeollisuuden yritysten roolista maailmassa. Erityisen tunnustuksen hän antoi BASF:lle, joka on tukenut konsernikohtaisen ay-verkoston luomista Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Australian AMWU:
Vapaakaupan sijaan
reilua kauppaa

Australiassa kemian- ja muun tehdasteollisuuden työläisiä organisoiva ammattiliitto AMWU (www.amwu.asn.au) on esiintynyt näkyvästi vapaakauppaa vastaan. Järjestö korostaa tarvetta muuttaa kansainvälisen kaupan sääntöjä niin, että lähtökohtana on epäoikeudenmukaisten rakenteiden oikaiseminen.

Kaupan on oltava reilua kaikille osapuolille, AMWU:n pääsihteeri Doug Cameron toteaa liiton verkkosivuilla. Hän varoitti, että vapaakauppa panee australialaiset työläiset kilpailemaan vain pari markkaa tunnissa ansaitsevien työntekijöiden ja tuskin minkäänlaisia hyvinvointipalveluja kansalaisilleen tarjoavien maiden kanssa.