JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 10-2001

Intiassa räjähdysainetehtaan
onnettomuudessa kymmeniä uhreja

Ainakin 28 ihmistä sai elokuun puolivälissä surmansa räjähdysainetehtaalla Tamil Nadun osavaltiossa Katpadissa sattuneessa onnettomuudessa. Tuoreeltaan räjähdyksen syystä ei ole varmuutta. Verkkolehti Dagens Arbeten (www.dagensarbete.se) mukaan viranomaiset arvelevat, että räjähdys johtui turvamääräysten rikkomisesta tehdasalueella sijainneessa, täysin tuhoutuneessa varastorakennuksessa.

Tehtaan laitteistot toimitti 1980-luvun alussa ruotsalainen Nobel Chematur. Tamil Nadun osavaltion pääministeri Jayalalitha on luvannut onnettomuuden kunkin uhrin omaisille 7 000 markan korvauksen.

Boikottiuhka puree:
Trico Marine Services lupasi tiedottaa usalaisille työläisilleen ay-liikkeestä

Norjan öljy- ja kaasutyöläisten liiton Nopefin uhkaus aloittaa boikotti yhdysvaltalaista Trico Marine Serviceä vastaan on johtanut ensimmäiseen myönteiseen siirtoon. Trico lupaa ilmoittaa Yhdysvalloissa toimivien yksiköidensä työntekijöille alan ay-järjestöjen nimet ja osoitteet. Nopefin julistama boikottiuhka johtuu siitä, että Yhdysvalloissa Trico ei ole kunnioittanut kansainvälisten normien mukaisia ay-oikeuksia.

Norjassa Trico Marine Service toimii öljy- ja kaasuteollisuuden alihankkijana ja on suhtautunut asiallisesti toimintakenttänsä ay-järjestöihin.

Liuottimet luultua vaarallisempia,
ruotsalaistutkimuksessa päätellään

Ruotsissa on julkistettu tutkimus, jonka mukaan liuottimet saattavat aiheuttaa hengenvaarallista leukemiaa pitoisuuksissa, jotka alittavat aiemmat käsitykset. Tutkimushankkeen johtaja Maria Albin kuitenkin huomauttaa, että johtopäätös sisältää vielä epävarmoja tekijöitä, joita pyritään eliminoimaan jatkoselvityksissä. Jos tulokset varmistuvat, on sallittujen pitoisuuksien ylärajoja laskettava tai tietyt aineosat poistettava tuotantoprosessista.

Dagens Arbete mainitsee tutkimusta käsittelevässä jutussaan, että muun muassa maalarit ja kumiteollisuuden työläiset kuuluvat riskiryhmään.

Industrifacketin kentässä vielä kaksi työehtosopimusta synnyttämättä

Kemianliiton ruotsalainen veljesjärjestö Industrifacket on saanut vuoden tes-kierroksensa päätökseen lukuunottamatta tekstiili- ja työvaateteollisuuden sopimuksia. Ne koskevat 7 500 työntekijää. Alat edustavat Industrifacketissa pesuloiden ohella kaikkein matalinta ansiotasoa.

Sopimussihteeri Kurt Walther kertoo Dagens Arbetessa, että liitto määrittelee strategiansa sen jälkeen, kun työnantajat ovat vastanneet liiton vaatimuksiin. Industrifacket esittää reaalipalkkojen korotusta ja työajan lyhentämistä. Ongelmallista liitolle on se, että yritykset ovat jo vuosikymmeniä herkästi siirtäneet tuotantoaan matalien työvoimakustannusten maihin.

Tämän vuoden tes-kierroksella ammatillinen keskusjärjestö LO on toiminut poikkeuksellisen painokkaasti ja hyvin tuloksin matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen korottamiseksi.

Saksan IG-BCE voimistaa työtään eurooppalaisissa yritysneuvostoissa

Saksan kemian-, kaivos- ja energia-alojen liitto IG-BCE (www.igbce.de) lisää tukeaan eurooppalaisissa yritysneuvostoissa toimivien jäsentensä työlle. Paraikaa järjestö kokoaa järjestelmällisesti tietoja neuvostojen asialistasta ja painopisteistä. Liitto aikoo toimittaa neuvostojen jäsenille säännöllisesti sähköpostitse tietoa muissa neuvostoissa työskentelevien kokemuksista.

USA:ssa Titan-renkaiden valmistajien yli kolmen vuoden lakko lähellä loppua

Titan Tiren ja järjestäytyneitä kumityöläisiä edustavan ammattiliitto USWA:n (www.uswa.org) paikalliset edustajat jatkoivat elokuun alussa neuvotteluja toukokuussa 1998 alkaneen lakon lopettamiseksi. Osapuolten ilmoituksen mukaan yhteisymmärrys on lähellä. Ammattiosasto 164:n puheenjohtaja John Peno kuitenkin korostaa, että jäsenäänestys järjestetään vasta, kun kaikista avoinna olevista kysymyksistä, kuten töihinpaluuoikeudesta, on päästy sopuun. Titan Tire aiheutti elokuun alun neuvottelujen jälkeen hämmennystä väittämällä, että alustava sopimus oli jo syntynyt.

Ruotsissa työsuojeluvaltuutettu pysäytti osan pienen luontaislääketehtaan tuotannosta

Industrifacketin alueellinen työsuojeluvaltuutettu Bruno Mårtensson on keskeyttänyt osan luontaislääkkeitä Ängelholmin lähellä valmistavan Cernellen tuotannosta. Työpaikan paristakymmenestä työntekijästä neljä on kärsinyt vakavista allergisista reaktioista. Ammattitautilääkäri on todennut testitulosten osoittavan, että oireet johtuvat rakeutusvaiheen ilman haitallisista pitoisuuksista.

Mårtensson kertoo Dagens Arbetessa, että tehtaan työsuojelussa on ollut pahoja puutteita aiemminkin. Ellei asioita saada kuntoon, koko tuotanto pysäytetään, hän sanoo. Tehtaan useimmissa tuotteissa käytetään raaka-aineena kasvien siitepölyä. Tuotannosta 90 prosenttia viedään Yhdysvaltoihin, Aasiaan ja Eurooppaan.

Erikoiskemikaaleja valmistava Clariant lopettaa 2000 työpaikkaa

Sveitsiläinen, erikoiskemikaaleja valmistava Clariant ilmoitti elokuun puolivälissä lopettavansa eri maissa yhteensä tuhat työpaikkaa jo aiemmin ilmoitetun tuhannen lisäksi. Yhtiön tammi-kesäkuun tulos oli raskaasti tappiollinen. Viime vuonna se tuotti reilusti voittoa. Osa tappiosta selittyy viimevuotisella yritysostolla Britanniassa. Clariantin palveluksessa on 30 000 työntekijää.