JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 9-2001

Norjan Nopef painostaa jenkkiyhtiö Tricoa
hyväksymään ay-toiminnan – USA:n työnantajat
uhkaavat vastata boikotoimalla Norjaa

Öljy- ja kaasuteollisuudelle palveluja myyvä yhdysvaltalainen Trico toimii kotimaassaan aktiivisesti työläisten ammatillista järjestäytymistä vastaan. Öljy- ja petrokemianteollisuuden norjalainen ammattiliitto Nopef (www.nopef.no) ei sitä hyväksy, vaan painostaa Tricoa sallimaan kansainvälisten normien mukaisen järjestäytymisoikeuden.

Nopef kampeaa Tricoa asialinjalle muun muassa kehottamalla Tricon suuria asiakkaita Statoilia ja Norsk Hydroa lopettamaan jenkkiyhtiön palvelujen ostamisen. Elokuun alussa Tricon tytäryhtiö Norjassa ilmoitti vetävänsä Nopefin oikeuteen vastaamaan boikottikampanjasta.

Trico ei ole allekirjoittanut Nopefin vaatimaa, ay-oikeudet tunnustavaa kannanottoa. Trico perustelee kieltäytymistään väittämällä, että se kunnioittaa ay-oikeuksia kaikissa toimintapisteissään. Norjassa asia onkin kunnossa, mutta Yhdysvalloissa yritys toimii toisin. Vahvat todisteet siitä löytyvät esimerkiksi toimialajärjestö OMSA:n verkkosivuilta (www.offshoremarine.org). OMSA:n puheenjohtaja Robert Alario lietsoo kirjoituksessaan jäsenyrityksiään voimistamaan kamppailuaan ammattiliittoja vastaan.

Kaiken huippuna Alario uhkaa kirjeessään Norjan ammatilliselle keskusjärjestölle LO:lle, että yhdysvaltalaiset yritykset aloittavat Norjan boikotin, ellei Nopef luovu Tricon painostamisesta.

 

Kansainvälinen kampanja auttoi Bungen lakkolaisia Yhdysvalloissa

Monikansallisen agrokemikaali- ja elintarvikeyhtiön Bungen 200 työläisen lakko Danvillessä Yhdysvalloissa päättyi täpärän äänestyksen jälkeen elokuun alussa. Työtaistelu kesti kolme kuukautta. Lopputulos merkitsee työläisille torjuntavoittoa. Yhtiön vaatimat etujen ja oikeuksien kavennukset monin osin torjuttiin. Uusi sopimus on voimassa 32 kuukautta.

Kemianliiton veljesjärjestön PACE:n aluejärjestön varapuheenjohtaja Bill Gibbons arvioi, että lakkolaisten rohkeus ja heille osoitettu kansainvälinen tuki auttoivat lakon lopettamisessa.

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, osallistui Bungen painostamiseen. Se kohdistui paitsi suoraan yhtiön johtoon myös sijoittajiin, joita varoitettiin geenimuokattujen tuotteiden riskeistä Bungen tuotevalikoimassa. Merkittävässä roolissa olivat myös Brasilian ja Argentiinan ay-järjestöt. Bunge toimii laajasti Brasiliassa ja Argentiinassa.

PACE:n erikoisprojektien johtaja Joseph Drexler uskoo, että lakonaikaiset toimet loivat perustaa ay-liikkeen, viljelijöiden ja ruokaturvaa puolustavien yhteisöjen maailmanlaajuiselle verkostolle. Bunge käyttää jalosteissaan geenimuokatuista kasveista saatua kiistanalaista raaka-ainetta.

Bungen työtaistelusta on raportoinut ICEM:n Pohjois-Amerikan aluejärjestö (www.icemna.org).

Ruotsin lasiteollisuus hamuaa työvoimaa EU-alueen ulkopuolelta

Kemianliiton veljesjärjestö Ruotsissa Industrifacket pitää vastuuttomana sitä, että lasiteollisuudessa usea yritys anoo lupaa värvätä työntekijöitä EU-alueen ulkopuolelta.

Industrifacketin toimitsija Ove Hagstrand muistuttaa liiton verkkosivustossa (www.industrifacket.se), että alan johtava yritys Ruotsissa Orrefors Kosta Boda on antanut irtisanomisvaroituksen 55 työntekijälleen ja aikoo lopettaa Rosladan lasitehtaan. Muutoinkaan kaikilla lasityöläisillä ei ole työpaikkaa, joskin työttömyys on alalla vähäistä.

Hagstrand vaatii yrityksiä kouluttamaan avoimiin tehtäviin ruotsalaisia työttömiä ulkomaisen työvoiman palkkaamisen sijaan.

Industrifacketia
arveluttaa Dyno Nobelin
Ljungaverkin tuotantolaitoksen lopettaminen

Dyno Nobel on hankkinut räjähdysaineiden valmistuksessa tarvitsemansa ammoniumnitraatin Ljungaverkin tehtaalta Sundsvallin läheisyydestä ja Norsk Hydrolta. Kesäkuussa Dyno Nobel päätti kuitenkin lopettaa tuotantonsa Ljungaverkissä. Industrifacketin ammattiosaston puheenjohtaja arveli elokuun alussa verkkolehti Dagens Arbetessa (www.dagensarbete.se), että päätös ei johdu Ljungaverkin kannattavuudesta vaan kansainväliseen kilpailuun liittyvistä syistä.

Dyno Nobel aikoo keskittää ammoniumnitraatin ostonsa Norsk Hydrolle estääkseen norjalaisyhtiön ja australialaisen Orican allianssin muodostumisen. Orica on räjähdysaineiden maailmanmarkkinoilla Dyno Nobelin tärkein kilpailija.

Kun Dyno Nobel päätti lopettaa Ljungaverkin tehtaansa, Industrifacketin pyytämä selvitys yksikön taloudesta oli vielä kesken. Neuvottelut lopettamisesta aloitettiin elokuun alussa.

Dyno Nobelin omistaa sijoitusyhtiö Industri Kapital. Sen liikeideana on hankkia, yhdistää, uudelleenorganisoida ja kehittää yrityksiä. Liikevaihdoltaan lähes 60 miljardin markan yhtiö osti 1990-luvulla yli 40 kemianteollisuuden yritystä.

Saksassa ammattiliitto IG-BCE julkaisee verkkosivustoa nuorille

Saksassa kemian-, kaivos- ja energiateollisuuden liitto IG BCE on alkanut julkaista omaa verkkosivustoa nuorille (www.future-igbce.de). Viihteellä on julkaisussa näkyvä osa, mutta tekijät käyttävät etusivua myös ay-liikkeen keskeisten asioiden raportteihin. Elokuun alussa ykkösuutisena oli yritysneuvostoja koskevan lain uudistus. Myös ay-koulutus ja liiton nuorisotoiminta ovat vahvasti esillä.

Viihdeosuus sisältää muun muassa lomajuttuja ja linkkivinkit jalkapallosatiirille omistettuun Blutgärtscheen, maanlaajuiseen bilekalenteriin ja viihdeportaali sms.de:hen. Etusivulla soi kevyt musiikki.