JUHANI ARTTO
TIINA PASANEN

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 6-2001

Industrifacket veti
Kemiran oikeuteen
tehtaan sulkemisesta
ilman neuvotteluja

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket on vetänyt Kemiran Helsingborgin kemianyksikön työtuomioistuimeen. Liitto syyttää Kemiraa tehtaan sulkemisesta ilman neuvotteluja. Järjestön mielestä menettely on ristiriidassa myötämääräämislain kanssa. Liitto vaatii 200 000 markan vahingonkorvausta.

"Menettely ei ollut poikkeustapaus. Kemiralla on tapana suhtautua löysästi neuvotteluihin", ammattiosaston puheenjohtaja Tomas Munkeberg sanoo verkkolehti Dagens Arbetessa (www.dagensarbete.se).

Henkilöstöpäällikkö Lisa Perssonin mukaan asiasta on neuvoteltu. Hän muistuttaa, että työntekijöiden ja yrityksen edustajat tapaavat joka toinen viikko. Tapaamisissa keskitytään informaation vaihtoon.

Sulkemisen taustalla on Saksan, Ranskan ja eräiden muiden maiden päätös kieltää fosfaatit pesuaineista. Helsingborgin fosfaattitehtaan kannattavuus on sen vuoksi heikentynyt. Tuotantolaitoksessa työskentelee 60 henkeä. Tuotannon on määrä jatkua huhtikuuhun 2002. Helsingborgissa Kemiran kemianyksiköiden palveluksessa on yhteensä lähes 800 työntekijää.

Munkeberg korostaa, että kaikki maat eivät ole kieltäneet fosfaatteja pesuaineista. Tehtaan 30 prosentin markkinaosuus Euroopassa ja hyvä laatu tarjoaisivat hänen mielestään vähin investoinnin mahdollisuuden jatkaa tuotantoa.

Etelä-Afrikan Goodyearillä sadat irtisanoutuivat vapaaehtoisesti

Etelä-Afrikan Goodyearillä on löydetty monen kuukauden tiukkojen neuvottelujen tuloksena yhteisymmärrys tuotantolaitoksen rakenneuudistuksista. Ne lakkauttavat 400 työpaikkaa. Vapaaehtoisesti irtisanoutuville 250 työntekijälle maksetaan kahden viikon peruspalkka palvelusvuotta kohti ja eräitä muita korvauksia.

Sopimuksen mukaan yhtiö laatii sosiaaliohjelman, jota se rahoittaa 3,4 miljoonalla markalla. Ohjelmalla avustetaan työpaikkansa menettäviä ja vapaaehtoisesti irtisanoutuvia. Heille tarjotaan koulutusta ja apua pienyritystoiminnan aloittamiseen. Päämääränä on niveltää heitä paikalliseen liike-elämään sekä Goodyearin että muiden toimeksiantajien alihankkijoina.

Jalkinetehtaan tapaus kertoo Kiinan työolosuhteiden valvonnan vaikeudesta

Vaikutusvaltainen Far Eastern Economic Review -lehti julkaisi toukokuun puolivälissä kirjoituksen, joka kertoo työolosuhteiden valvonnan vaikeudesta Kiinassa. Vuonna 1998 joukko ihmisoikeusryhmiä, hallituksia ja monikansallisia yhtiöitä loi SA8000-standardin. Siinä määritellään vähimmäisnormit, joita noudattamalla yritykset voivat ilmoittaa kuluttajille tuotteidensa täyttävän tietyt perusvaatimukset. SA8000-standardi sisältää myös järjestelmään liittyneiden tehtaiden työolojen valvontamekanismin.

Maailmanlaajuisesti SA8000-standardi on myönnetty 58 tehtaalle. Niistä 28 toimii Kiinassa, muun muassa Kantonin maakunnassa sijaitseva Lizhanin jalkinetehdas. Hiljattain laitosta tarkastaneet valvojat törmäsivät työolosuhteisiin, jotka rikkoivat raskaasti SA8000-standardia. Taiwanilaisen sijoittajan omistamalla tehtaalla tehdään tavallisesti 12-tunnin työvuoroja ja yöpymistiloissa jopa 28 henkeä saattaa ahtautua samaan huoneeseen. Kun kiillotusosaston työläiset aloittivat lakon lyhyempien työaikojen ja parempien palkkojen puolesta, työnantaja erotti lakkolaiset. Tarkastuksen jälkeen tehdas pudotettiin SA8000-standardia noudattavien tuotantolaitosten listalta.

Räikeiden olosuhteiden paljastuttua Lizhanin jalkineiden yhdysvaltalainen tilaaja siirsi toimeksiantonsa naapurissa toimivalle Likain jalkinetehtaalle. Sillä on sama taiwanilainen omistaja kuin Lizhanilla.

Myös kolmas Kantonissa toimiva, taiwanilaisomisteinen jalkinetehdas Chung Hoo saa merkittävän osan toimeksiannoistaan Yhdysvalloista. Viime joulukuussa tehdas menetti oikeuden esiintyä SA8000-standardin noudattajana, koska tarkastus paljasti työnantajan pakottavan 3 000 työntekijän henkilökuntaa leimaamaan kellokorttinsa väärin. Talon tapana on teetättää säännöllisesti kahdeksan tunnin työpäivän lisäksi kolme tuntia ylitöitä. Ruuhka-aikoina joillakin työläisillä on teetetty töitä kuukausia ilman ainoatakaan vapaapäivää.

Oma lukunsa on se, että Kiinan johto ei salli itsenäisten ay-järjestöjen perustamista ja toimintaa. SA8000-standardin heikkouksiin kuuluu se, että siinä hyväksytään työläisten edustajiksi työnantajan nimeämät henkilöt.

Väärennetyt lääkkeet uhkaavat Venäjällä sekä kuluttajia että vakavia lääkeyrityksiä


Venäjän terveysviranomaiset käräyttivät viime vuonna 56 väärennettyä tuotemerkkiä maan lääkemarkkinoilla. Varaterveysministeri Anton Katlinskyn mukaan neljä prosenttia Venäjällä myytävistä lääkkeistä on väärennöksiä, Moscow Times -lehti kertoo. Lääketehtaat arvioivat, että todellisuudessa väärennösten osuus on tuntuvasti suurempi.

Väärentäjien suosiossa ovat yleisimmin käytetyt lääkkeet, kuten antibiootit. Kehnot väärennökset ovat paitsi kuluttajien myös lääkevalmistajien riesa. Ulkomaiset lääketehtaat ovat jo joutuneet vetämään useita tuotteitaan venäläisten apteekkien hyllyiltä. Lääketehtaat syyttävät venäläisyrityksiä myös tuotteidensa laittomasta kopioinnista.

Sadat kuolleet myrkkyvuotoihin Venäjällä

Viime vuosina yli 200 ihmistä on menehtynyt kemiallisia aseita valmistavan tehtaan myrkkyvuotoihin Venäjällä, Nezavisimaja Gazeta -lehti paljastaa. Kuolemantapaukset ovat sattuneet Novotsheboksarskin pikkukaupungissa. Myrkkypäästöt ovat peräisin tehtaan tuotannosta ja kemikaalivarastoista.