JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 5-2001

Tärkeä ennakkotapaus:
Monikansalliset yritykset luopuivat oikeusjutusta
Etelä-Afrikan hallitusta vastaan kopiolääkekiistassa

Ay-liikkeellä oli merkittävä rooli kamppailussa, jonka tuloksensa 39 suurta lääkkeiden valmistajaa luopui oikeudenkäynnistä Etelä-Afrikan hallitusta vastaan. Yritykset vetivät Etelä-Afrikan oikeuteen sen vuoksi, että viranomaiset olivat sallineet hiv/aidsin hoitoon käytettävien ns. kopiolääkkeiden tuonnin. Yhtiöt puolustivat patenttioikeuksiaan, kun taas Etelä-Afrikan hallituksen ongelmana on, miten lääkitä maan viittä miljoonaa hi-viruksen kantajaa ja aids-potilasta.

Kopiolääkkeet ovat halvempia kuin monikansallisten suuryhtiöiden lääkkeet, jotka maksavat potilasta kohti noin 60 000 markkaa vuodessa.

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, pitää yhtiöiden ratkaisua merkittävänä ennakkotapauksena. Yritykset taipuivat painostukseen välttyäkseen leimautumasta ahneiksi riistäjiksi, joille hiv/aidsista kärsivien kohtalo ei merkitse mitään.

Saksan ammattiliitto IG BCE arvostelee EU:ta
sokeudesta kemianalan työpaikkojen merkitykselle

Euroopan komissio on julkaissut kemian teollisuutta koskevan valkoisen kirjan. Se on perusta keskustelulle, jolla etsitään 15 jäsenmaan yhteistä käsitystä koko toimialan kehittämiselle. EU-alueella kolmannes kemianteollisuuden puolestatoista miljoonasta työpaikasta on Saksassa, jossa kemiantyöläisiä organisoi ammattiliitto IG BCE.

Liitto arvostelee valkoista kirjaa siitä, että siinä ei käsitellä lainkaan alan työpaikkakehitystä. IG BCE esittää, että ympäristönsuojelun ja muut määräykset on mitoitettava niin, etteivät ne aseta EU-maiden yrityksiä huonompaan asemaan kuin kovimpien kilpailijamaiden Yhdysvaltojen ja Japanin yrityksiä.

Valkoisessa kirjassa hahmotellut toimenpiteet maksavat kymmenessä vuodessa 2,1 miljardia euroa (euro on 5,94 markkaa). Se merkitsee kemianteollisuudelle vuosittaista 0,2 miljardin euron kustannusta. Merkittävä osa kuluista johtuu tarpeesta testata sekä jo käytössä olevia että uusia kemiallisia aineita. Suurimmillaan pelkästään yhden ainoan aineen testaaminen voi maksaa 325 000 euroa.

Ammattiliitto tyytyväinen kompromissiin: Runsas viidennes Statoilista yksityistetään

Norjan parlamentissa laajan enemmistön muodostavat puolueet ovat päässeet yhteisymmärrykseen valtiollisen öljy-yhtiön Statoilin osittaisesta yksityistämisestä. Yksityisille sijoittajille tarjotaan runsasta viidennestä öljy-yhtiöstä.

Ammattiliitto Nopefin puheenjohtaja Leif Sande pitää puolueiden kompromissiratkaisua hyvänä. Hän uskoo, että selvän enemmistön yhteinen linja pohjustaa parhaiten Norjan öljyteollisuuden tulevaisuutta.

Sande perustelee myönteistä kantaansa myös sillä, että Norjan päättäjät eivät ole muutoinkaan enää vaatineet Statoililta tavanomaisesta poikkeavaa sosiaalisuutta. "Sen vuoksi osa yrityksestä joutaa yksityistettäväksi", Sande sanoo Nopefin uutiskirjeessä.

Huonona puolueiden kompromississa Sande pitää kaasuputkiston siirtämistä Statoilin hallinnasta. Yksityistäminenkään ei ole kaikkien ay-järjestöjen mieleen. Eräät ay-järjestöt ovat protestoineet sitä lyhyillä lakoilla.

Työläisille voitto australialaisen väritehtaan työaikakamppailussa

Oikeistolaisen hallituksen johtamassa Australiassa työnantajat painostavat työläisiä ja ay-liikettä hyväksymään pidennyksiä normaalityöaikoihin. Mirotonen väritehtaalla työnantaja vaati siirtymistä 35-tuntiseen työviikosta 39-tuntiseen, mutta työläisten tehokas kamppailu torjui aikeen. Työnantaja painosti kiistassa työntekijöitä määräämällä kuudessa viikossa kolme työsulkua. Konfliktin lopettamissopimus nostaa palkkoja 8,1 prosenttia seuraavan 19 kuukauden aikana.

Ammattiliitto LHMU on keskittänyt viime syksystä lähtien voimiaan väriteollisuuteen saadakseen alan yrityksiin työehtosopimukset. Ennen Mirotonen kovaa yhteenottoa liitto ylsi sopimukseen kolmessa muussa yhtiössä.

Yhdysvaltojen teollisuus torjui globaalin ympäristö- ja terveyssopimuksen

Kemianteollisuuden kansainväliset osapuolet, liike-elämän ICCA ja ay-liikkeen ICEM, ovat neuvotelleet yli kaksi vuotta sopimuksesta, joka määrittelisi työ- ja ympäristönsuojelun maailmanlaajuiset perusnormit. Hanke on nyt kuitenkin kaatunut Yhdysvaltojen teollisuuden vastustukseen. ICEM:n pääsihteeri Fred Higgs pitää käännettä pahana takaiskuna koko alalle ja varsinkin teollisuudelle, koska laajat kansalaispiirit ympäri maailmaa syyttävät sitä ympäristön ja ihmisten terveyden pilaamisesta.

Higgs arvioi, että yhteisen hankkeen kaatumisen jälkeen teollisuuden on entistä vaikeampaa esiintyä uskottavasti työ- ja ympäristösuojelun asioissa. Kemianteollisuuden monikansalliset yritykset ovat viime vuosina koettaneet parantaa mainettaan vapaaehtoisuuteen perustuvalla Responsible Care -kampanjalla (vastuullinen huolenpito). Arvostelijat ovat leimanneet sen viherpesuksi, joka on keskittynyt konkreettisten tekojen sijasta mahtipontisiin julistuksiin.

Industrifacket pani
saartoon pienen muovituotteiden valmistajan

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket pani maaliskuun puolivälissä Lennart H:n muovituotteita valmistavan kahdeksan työntekijän yksikön saartoon. Työpaikan työläiset aloittivat samanaikaisesti lakon. Työtaistelu johtuu siitä, että yritys on kieltäytynyt allekirjoittamasta työehtosopimusta.

Lennart H ei ole maksanut työntekijöille maaliskuun alkuviikkojen palkkaa. Industrifacket vaatii vahingonkorvausta sallimattoman painostuskeinon käytöstä.