JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 4-2001

Statoilin globaalista
sopimuksesta malli muille

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, on uudistanut maailmanlaajuisen sopimuksensa norjalaisen valtionyhtiön Statoilin kanssa. Uudessa sopimuksessa Statoil sitoutuu aiempaa monipuolisemmin ja tiukemmin kunnioittamaan muun muassa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n määrittelemiä työelämän perusnormeja.

Keskeistä on se, että 23 maassa toimiva Statoil hyväksyy oikeuden ammatilliseen järjestäytymiseen ja kollektiiviseen sopimustoimintaan. Sopimuksessa Statoil lupaa selostaa ihmisoikeusperiaatteitaan myös alihankkijoilleen.

Sopimuksen mukaan Statoilin on maksettava kussakin toimipisteessään kyseisen maan palkkatasoon verrattuna kohtuullisia palkkoja. Työ- ja ympäristönsuojelussa Statoil sitoutuu toteuttamaan alan parhaita käytäntöjä. Lisäksi yhtiö luo taloudelliset ja muut edellytykset eri maiden ay-edustajien tapaamisille.

Satoja työpaikkoja vaarassa:
Continental aikoo sulkea tehtaansa Belgiassa

Maailman suurimpiin renkaanvalmistajiin kuuluva Continental aikoo sulkea kuorma-autonrenkaita valmistavan tehtaansa Liegessä Belgiassa. Vaarassa on 700 työpaikkaa. Ammattiliitto Centrale Generale-FGTB ja toimihenkilöiden SETCa-FGTB järjestivät 12.3. mielenosoituksen yrityksen suunnitelmaa vastaan. Lopettamisuhan alaisen tehtaan koneet ja prosessit ovat tehokkaita ja moderneja.

Mielenosoituksessa ICEM:n pääsihteeri Fred Higgs varoitti yhtiötä, että työläiset ympäri maailmaa seuraavat valppaasti sen ratkaisuja. Puhujat muistuttivat myös, että tehtaan työntekijät ovat suostuneet viime vuosina useisiin palkkojen supistuksiin ja työpaikkojen karsimisiin turvatakseen laitoksen toiminnan jatkumisen. Uhraukset eivät ole hyödyttäneet belgialaisia työläisiä, koska ne ovat ainoastaan lisänneet monikansallisen yhtiön voittoja, jotka se on sijoittanut muualle, Centrale Generale totesi kannanotossaan.

Kaksi päivää mielenosoituksen jälkeen Continental ilmoitti, että sen myynti kasvoi viime vuonna 10,8 prosenttia nousten 60 miljardiin markkaan. Yhtiön tulos verojen jälkeen laski hieman edellisestä vuodesta päätyen runsaaseen 1,2 miljardiin markkaan.

Lannoitetehtaan työläiset osoittivat mieltään valtion tuen puolesta Kiinassa

Shandongin maakunnassa Kiinassa Zibon lannoitetehtaan sadat työläiset järjestivät huhtikuun alussa Zibon kaupunginhallituksen rakennuksen edessä mielenosoituksen. Työläiset vaativat valtiolta tukea yritykselle, joka on ajautunut taloudelliseen ahdinkoon. Hongkongissa toimivan ihmisoikeusjärjestön mukaan valtion edustaja lupasi, että viranomaiset paneutuvat tehtaan vaikeuksiin.

Viime vuosina työläisten avoimet protestit ja painostusliikkeet ovat tulleet Kiinassa jokapäiväisiksi tapahtumiksi. Ay-toiminnan ankaria rajoituksia uhmaavat mielenosoittajat kamppailevat useimmiten työpaikkojensa puolesta. Miljoonat työpaikat ovat vaarassa, koska Kiinan hallitus rationalisoi kovaotteisesti tai lakkauttaa kannattamattomia valtion yrityksiä. Osa valtion yrityksistä toimii kannattavasti.

Norjan kemianliitto
pureutuu muovialan matalapalkkaongelmaan

Norjan kemianliitto NKIF on tyytymätön muoviteollisuuden palkkakehitykseen. Alan ansiotaso on noin 92 prosenttia teollisuuden keskiarvosta. Muoviteollisuuden vähimmäispalkka oli toukokuussa 2000 runsaat 63 markkaa. Liiton mukaan muoviteollisuuden yritysten armoton kotimainen ja kansainvälinen kilpailu on rajoittanut tiukasti palkankorotusvaraa.

NKIF tekee paraikaa perusteellista selvitystä muoviteollisuuden matalapalkkaongelmasta. Selvitys on lähtökohtana yritykselle nostaa järjestäytymisastetta ja lisätä paikallista neuvotteluvoimaa, jotta matalimpia palkkoja kyettäisiin nostamaan paikallisin sopimuksin.

Unkarin hallitus
pyrkii pidentämään
työaikaa rajusti

Unkarin hallitus ajaa työaikalakiin muutoksia, jotka pidentäisivät työaikoja radikaalisti. Nykyinen 36-48 tunnin työviikko on tarkoitus venyttää 48 tuntiin palkkoja nostamatta. Viisipäiväinen työviikko korvattaisiin kuusipäiväisellä, Kemianliiton veljesjärjestö VDSz raportoi. Vuotuisten ylitöiden enimmäisraja nostettaisiin 144:stä 300 tuntiin. Taka-askelta merkitsisi myös kausityöksi luokiteltavan tehtäväalueen olennainen laajentaminen.

VDSz:n mukaan kemianteollisuuden työnantajat eivät ole jääneet odottamaan parlamentin päätöstä asiassa, vaan ovat kiirehtineet toteuttamaan lakiluonnokseen sisältyviä työehtojen huononnuksia.

Unkarin hallitus yrittää uskotella kansalaisille, että työaikoja on pidennettävä, jotta ne vastaisivat EU:n lainsäädäntöä. ICEM:n pääsihteeri Fred Higgs on selostanut Euroopan komission puheenjohtajalle Romano Prodille kirjeitse sitä, miten Unkarin johto antaa väärän kuvan EU:n laeista.

Yli 1 400 Industrifacketin jäsentä saanut irtisanomisvaroituksen

Ruotsissa Kemianliiton veljesjärjestö Industrifacket on tehnyt yhteenvedon toimialan irtisanomisvaroituksista. Varoituksen on saanut ainakin 1 436 jäsentä. Runsaat tuhat heistä työskentelee telelaitteita ja -järjestelmiä valmistavan Ericssonin alihankintayrityksissä. Lähes puolet varoituksista on antanut muoviosia tuottava Nolato.

Kanadan öljy-, kaasu- ja petrokemian työläisille
yhteensä 9,5 prosentin korotus vuosina 2001-2003

Kanadassa ammattiliitto CEP on solminut Petro-Canadan kanssa 10 000 öljy-, kaasu- ja petrokemiantyöläistä koskevan 3-vuotisen työehtosopimuksen. Palkat nousevat sopimuskauden aikana yhteensä 9,5 prosenttia. Ensimmäisenä vuonna palkkoja korotetaan 3,5, toisena 3,0 ja kolmantena 3,0 prosenttia. Liitto arvioi, että sopimus toimii mallina alan kaikkien yritysten tes-neuvotteluissa.

CEP:n puheenjohtaja Brian Payne sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että Petro-Canadassa vältyttiin maanlaajuiselta lakolta.