JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 3-2001

Läpimurto Aventiksella:
Työntekijöiden edustajia ensi kertaa kansainvälisen yhtymän hallintoneuvostoon

Työmarkkinaosapuolet ovat solmineet 95 000 työntekijän saksalais-ranskalaisella Aventiksella historiallisen sopimuksen. Se takaa ensimmäistä kertaa työntekijöiden edustajille paikkoja kansainvälisen yhtymän hallintoneuvostossa.

Yhtiökokous valitsee hallintoneuvostoon kaksi saksalaisten ja kaksi ranskalaisten työntekijöiden edustajaa. Heidän lisäkseen elimessä on kaksi muuta työntekijöiden edustajaa. Toisen ehdokasasettelusta päättää Euroopan kaivos-, kemian- ja energiatyöläisten federaatio EMCEF ja toinen edustaa Aventiksen Euroopan vuoropuhelukomiteaa.

Ay-liikettä neuvotteluissa edustivat Saksan ja Ranskan alan ammattiliittojen lisäksi EMCEF, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on.

Työntekijöiden edustajilla on hallintoneuvostossa samat oikeudet kuin osakkeenomistajia edustavilla kymmenellä jäsenellä.

Hallintoneuvosto nimeää yhtiön operatiivisesta johtotyöstä vastaavan hallituksen, joka on työstään vastuussa hallintoneuvostolle.

Aventis syntyi 1999 yhdistämällä saksalainen Hoechst ja ranskalainen Rhône-Poulenc. Yli 120 maassa toimiva jättiyhtiö päätti marraskuussa 2000 keskittää toimintaansa lääkkeiden valmistukseen. Maatalouskemikaalien tuotannosta yhtiö aikoo irtaantua.

Ericssonin supisti tilauksiaan: Ruotsissa muovialan yritys Nolato antoi irtisanomisvaroituksen 400 työläiselleen

Ericssonin matkapuhelinten vaikeudet heijastuvat Ruotsissa myös muoviteollisuuteen. Muoviosia valmistava Nolato on antanut 400 työntekijälleen irtisanomisvaroituksen Ericssonin tilausten pienenemisen vuoksi. Ericsson on Nolaton suurin asiakas.

Ammattiosaston puheenjohtaja Åse Högman pitää tilannetta hankalana, koska Kristianstadin seudulla myös eräät muut yritykset ovat antaneet irtisanomisvaroituksia. Vaikka Nolato onnistuisikin löytämään uusia asiakkaita, työvoiman tarve ei välittömästi kasva. Uuden tuotannon aloittaminen voi viedä jopa puolitoista vuotta.

Industrifacket tarkkailee
pankkien yhdistymisen seurauksia

Kemianliiton ruotsalainen veljesjärjestö Industrifacket seuraa valppaasti pankkimaailman rakennemuutosta. Liitto omistaa 7 miljoonan markan arvosta Nordeaa, jonka osa Merita on. Äskettäin yhdistymisesta SEB-pankin kanssa päättäneen Föreningssparbankenin osakkeita Industrifacket omistaa lähes 20 miljoonan markan arvosta. Verkkolehti Dagens Arbetessa kerrotaan, että fuusio on herättänyt liiton jäsenkunnassa hankalia kysymyksiä, koska moni ay-aktiivi pitää SEB:tä ay-liikkeen "arkkivihollisena".

Industrifacketin taloudenhoitaja Leif Håkansson perustelee pankkiosakkeiden omistusta tarpeella sijoittaa liiton omaisuutta kannattavasti. Omaisuudenhoito on annettu liiton ulkopuolisille asiantuntijoille. Heidän tehtävään on tasapainottaa riski- ja tuottomahdollisuudet.

Ammatillinen keskusjärjestö LO harkitsee ay-liikkeen oman pankkitoiminnan aloittamista.

Union Carbiden myrkyistä Bhopalissa kärsineet
jatkavat kamppailuaan vahingonkorvausten puolesta

Union Carbide, joka tunnetaan ympäri maailmaa tuhansia bhopalilaisia surmanneen myrkkyvuodon yhtiönä, yhdistyi helmikuun alussa kemian alan toiseen jättiin Dow Chemicaliin. Yhdistyminen ei kuitenkaan vapauttanut Union Carbiden seuraajaa menneiden raskaiden laiminlyöntien taakasta.

Helmikuun lopulla 300 Bhopalin onnettomuudesta kärsinyttä teki värikkään yllätyshyökkäyksen yhdistyneen yhtiön Bombayn toimistoon. He jättivät yrityksen edustajille muistion, jossa selostetaan, miltä osin uhrit eivät ole vieläkään saaneet oikeudenmukaisia vahingonkorvauksia.

Vuoden 1984 kaasuvuoto surmasi noin 5 000 bhopalilaista ja suuri määrä muita tehtaan lähistön asukkaita vammautui.

Jälleen paljastus Niken alihankkijoiden
epäinhimillisistä työoloista Indonesiassa

Urheilujalkineistaan kuulu Nike on jälleen paljastunut Indonesiassa alihankkijoidensa työolosuhteista, jotka rikkovat vakavasti työntekijöiden perusoikeuksia. Yli 100-sivuisen selvityksen on tehnyt Global Alliance for Workers and Communities, jossa on mukana muun muassa Maailmanpankki sekä Nike itse. Raporttia varten haastateltiin 4 000 työläistä, jotka työskentelevät yhdeksällä eri tehtaalla.

Seksuaalinen ahdistelu ja työläisten sättiminen osoittautuivat tavallisiksi, eikä kaikille työntekijöille ole maksettu edes Indonesian virallista vähimmäispalkkaa, joka on vajaat 200 markkaa kuukaudessa. Peruspalkkojen keskiarvo ylitti täpärästi virallisen vähimmäisnormin.

Selvityksen julkistamisen jälkeen Nike lupasi tiukentaa alihankkijoidensa työolosuhteiden valvontaa, luoda työriitojen sovittelujärjestelmän sekä lisätä työnantajien edustajien koulutusta seksuaalisen ahdistelun lopettamiseksi.

Euroopan unioni tiukentaa
kemianteollisuuden määräyksiä

EU:n komissio on laatinut ohjelman, jolla tiukennetaan kemianteollisuuden valvontaa. Päämääränä on vähentää kemikaalien ihmisille ja luonnolle aiheuttamia haittoja.

Esityksen mukaan käytössä olevien 30 000 kemikaalin vaarat on selvitettävä ja kaikki aineet on rekisteröitävä vuoteen 2012 mennessä. Kiireellisintä on saada tarkat tiedot vahingollisimmista aineista. Komissio ehdottaa niiden tutkimisen takarajaksi vuotta 2005.

Vaarallisimpiin kemikaaleihin luokitellaan ne, jotka aiheuttavat syöpää ja geenimutaatioita sekä heikentävät lisääntymiskykyä.

Teollisuuden edustajat varoittavat, että tiukalle vedetyt turvallisuusmääräykset johtavat jopa satojen tuhansien työpaikkojen menetykseen. Ympäristöjärjestö Greenpeace on leimannut komission ehdotuksen liian väljäksi.