JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 2-2000

Viiden vuoden työsulku:
Työläiset palasivat voittajina Crownin öljynjalostamolle USA:ssa

Pasadenassa Yhdysvalloissa 252 ammattiliitto PACE:n jäsentä on palannut työpaikoilleen Crown Central Petroleumin öljynjalostamolle. Melkein viisi vuotta jatkunut työsulku päättyi osapuolten sopimukseen. Sen mukaan palkkoja korotetaan lähes 12 prosenttia sopimuksen ensimmäisen 13 kuukauden aikana ja sen jälkeen alan kansallisten ratkaisujen tahdissa. Sopimus pysyy voimassa myös siinä tapauksessa, että jalostamo vaihtaa omistajaa.

Työsulun päättymiseen auttoi norjalaisen ammattiliiton Nopefin toiminta, jonka seurauksena Norjan valtiollinen öljy-yhtiö Statoil keskeytti toimeksiantonsa Crownille. Sitä ennen Statoililla oli kolmanneksen osuus jalostamon toimeksiannoista.

Tuki Euroopasta auttoi:
Imeryn 400 työläiselle USA:ssa kollektiivinen työehtosopimus

Imeryn tehtaalla Sylacaugassa Yhdysvalloissa on solmittu 3-vuotinen työehtosopimus. Sitä edelsi 20 kuukauden kamppailu: ensin ammattiosaston tunnustamisen puolesta, sitten kohtuullisten työehtojen turvaamiseksi. Kalsiumkarbonaattia Sylacaugassa valmistavan yrityksen päämaja on Ranskassa. Kansainvälinen ay-federaatio ICEM sekä usean Euroopan maan ay-aktiiveja osallistui Imeryn Ranskassa toimivan ylimmän johdon painostukseen.

Puoli vuotta kestäneiden tes-neuvottelujen tuloksena palkkoja nostetaan sopimusvuosittain 3,5, 3,0 ja 3,0 prosenttia. Myös ylityökorvaukset, eläke-edut ja eräät muut työehdot paranevat.

Ruotsin Industrifacketin
jäsenmäärä luisuu alaspäin

Kemianliiton ruotsalaisen veljesliiton Industrifacketin jäsenmäärä laski viime vuonna 1 400 hengellä. Sen vastasi 1,4 prosentin vähennystä. Vuonna 1999 jäsenmäärä supistui 0.9 prosenttia. Vuoden 2000 lopussa Industifacketilla oli 95 800 jäsentä.

 

Palestiinan muovien ja kemikaalien tuotanto on romahtanut neljännekseen

Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelujen tuloksettomuus tulee kalliiksi konfliktin molemmille osapuolille. Erityisesti siitä kärsivät palestiinalaiset, palestiinalaisalueella hiljattain vieraillut länsieurooppalainen ay-valtuuskunta reportoi.

Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueilla muovin ja kemikaalien tuotanto on supistunut 75 prosenttia. Vielä pahemmin on romahtanut elintarvikkeiden sekä puu- ja rakennusteollisuuden tuotanto. Gazassa työttömyysaste on noussut 18 prosentista 60:een, Länsirannalla 11:sta 35:een.

Israelissa työskennelleistä palestiinalaisista 120 000 on menettänyt työpaikkansa. Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla 180 000 ei pääse töihin Israelin joukkojen ylläpitämien tiesulkujen vuoksi.

Työehdoista työtaisteluita
Indonesian jalkinealalla

Kenkien muovipohjia valmistavan Subur Industri Plastikin 500 työntekijää aloitti lakon ja mielenosoitusten sarjan tammikuun 24. päivänä, paikallinen sanomalehti Surabaya Post uutisoi. Seuraavana päivänä työläiset valtasivat työpaikkansa ja estivät yrityksen johtajia ja esimiehiä liikkumasta sisään ja ulos. Lakkolaiset vaativat 35 prosentin palkankorotusta ja henkilöstöpäällikön erottamista. Työläisten mukaan henkilöstöpäällikkö on tökeröillä menettelytavoillaan romahduttanut tuottavuuden. Poissaoloja on ollut poikkeuksellisen paljon ja tiheään toistuneet työnseisaukset ovat häirinneet tuotantoa.

Tangerangissa jalkinetehdas Prima Inreksa Industrin 6 000 työläistä keskeytti tammikuun kolmannella viikolla tuotannon ja siirtyi linja-autoilla alueen parlamenttirakennukselle, Jakarta Post selostaa. Mielenosoittajat vaativat vähimmäispalkkojensa nostamista alueen viralliselle vähimmäistasolle, äitiysrahan ja lomakorvausten korotusta sekä henkilöstöstöpäällikön vaihtamista. Alueella virallinen vähimmäispalkka on noin 280 markkaa kuukaudessa. Prima Inreksa Industri toimii Adidaksen alihankkijan alihankkijana.

Scaniafelt, Preem ja Scanraff maksavat
ylimääräistä eläkemaksua vain liiton jäsenille

Teollisuustekstiilejä Högsjössä valmistava Scandiafelt alkaa maksaa 175 kruunun ylimääräistä eläkemaksua kuukaudessa ammattiliitto Industrifacketin niistä jäsenistä, jotka käyttävät osan tes-kierroksen palkankorotuksesta tulevan eläkkeensä korottamiseen. Liittoon kuulumattomia etu ei koske.

"Haluamme näyttää jäsenillemme, että neuvottelemme heidän hyväkseen", ammattiosaston puheenjohtaja Curt Pettersson perustelee harvinaista ratkaisua verkkolehti Dagens Arbetessa.

Industrifacketin sopimuskentässä vastaava järjestely alkoi toimia jo aiemmin Preemin ja Scanraffin kahdella öljynjalostamolla. "Meillä järjestelmä toimii tosi hyvin. Jäsenet ovat siihen tyytyväisiä", sanoo Preemin ammattiosaston puheenjohtaja Eivind Simonsen.

ICEM tärkessä roolissa:
Normaaliin työviikkoon kuuden tunnin lyhennys Taiwanilla

Taiwanin parlamentti hyväksyi viime kesäkuussa lain, joka lyhentää normaalityöviikon 48 tunnista 42 tuntiin. Lain hyväksymisen jälkeen maan liike-elämä harasi voimakkaasti sen toimeenpanoa vastaan.

Ay-liike vastasi työnantajien vastustukseen kansainvälisen ay-liikkeen tukemalla omalla kampanjallaan. Sen tuloksena taiwanilaiset siirtyivät tammikuussa kuusi tuntia aiempaa lyhyempään normaalityöviikkoon. Kansainvälisellä ay-federaatiolla ICEM:llä, jonka jäsenjärjestö Kemianliitto on, oli tärkeä rooli kansainvälisen tuen organisoimisessa Taiwanin ay-liikkeelle.