JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

REAKTIO 1-2001

Kymmenen pahinta yhtiötä vuonna 2000: listalla öljy-, rengas-, muovi- ja lääketeollisuuden yrityksiä

Kriittisyydestään kuuluisa Multinational Monitor -lehti on julkaissut "Maailman kymmenen pahinta yhtiötä vuonna 2000" -listansa. Öljy-yhtiöistä lehti on poiminut listalleen British Petroleumin ja Amocon yhdistämisen kautta syntyneen BP/Amocon sen lukuisten lainrikkomusten vuoksi. Yhtiö on sijoittanut ongelmajätteitä laittomasti ja heikentänyt öljyntuotannollaan vakavasti ympäristön tilaa.

Firestone on listalla sen vuoksi, että sen tuottamat virheelliset renkaat ovat syynä kymmeniin, ehkä jopa 150 kuolemantapaukseen liikenteessä. Muoviteollisuuden Phillips Petroleumin valinta perustuu useaan tuhoisaan räjähdykseen yhtiön tuotantolaitoksilla.

Lääketehtaita Multinational Monitor syyttää erityisesti aids-lääkkeiden ylihinnoittelusta ja kilpailevien tuotteiden pääsyn estämisestä markkinoille. Uhreina ovat miljoonat hi-virusta kantavat afrikkalaiset, jotka kuolevat ennenaikaisesti, koska heillä ei ole varaa aidsin puhkeamista hidastaviin lääkkeisiin. Kymmenen pahimman -listalle lehti on sijoittanut lääkeyhtiö Glaxo Wellcomen.

Tanskalainen tutkimus: Yötyö lisää rintasyövän riskiä

Perusteellisen tanskalaisen tutkimuksen mukaan yötyö lisää naisten rintasyöpäriskiä. Vähintään puolen vuoden yötyö nostaa rintasyöpään sairastumisen todennäköisyyttä 50 prosenttia. Jos yötyö on jatkunut kuusi vuotta riski on 70 prosenttia suurempi kuin päivätyötä tekevillä. Johtopäätökset perustuvat kansallisen tilaston laajaan otokseen. Työssä tutkittiin yli 7 000 vuosina 1935-1959 syntynyttä naistyöntekijää.

Samansuuntaisiin päätelmiin on päädytty aiemmissakin tutkimuksissa, mutta ne eivät ole olleet otokseltaan yhtä edustavia kuin tanskalaistutkimus. Se esiteltiin tammikuun alussa Tanskan syöpäyhdistyksen ja KAD- ja SiD-ammattiliittojen yhteisessä seminaarissa.

Todennäköinen syy yötyön kohonneeseen syöpäriskiin on melatoniinissa, jonka tuotanto häiriintyy jatkuvassa yötyössä lisäten kasvainten vaaraa.

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM, jonka jäsen Kemianliitto on, pohtii uutisessaan tanskalaistutkimuksesta ay-liikkeen kantaa naisten yötyöhön. Pyrkimys miesten ja naisten tasa-arvoon työelämässä on viime vuosina maailmanlaajuisesti lisännyt naisten yötyötä.

KAD:n puheenjohtaja ja ICEM:n hallituksen jäsen Lillian Knudsen luonnehtii tutkimustulosta huolestuttavaksi. Hän varoittaa synnyttämästä paniikkia, koska esimerkiksi sairaaloissa ja hoitokodeissa on joka tapauksessa oltava henkilökuntaa ympäri vuorokauden.

ICEM, suuryhtiöt ja kansalaisjärjestöt
hyväksyivät yhteisen asiakirjan ihmisoikeuksista

Kansainvälinen ay-federaatio ICEM on ollut mukana neuvotteluissa, jotka päätyivät joulun edellä yhteiseen käsitykseen ihmisoikeuksista öljy-, kaasu- ja kaivosteollisuuden turvatoimissa. Alan monikansallisista yhtiöistä asiakirjaan yhtyivät muun muassa Royal Dutch/Shell, Texaco, Chevron ja BP-Amoco. Kansalaisjärjestöistä periaatteet hyväksyivät muun muassa Amnesty International ja Human Rights Watch. Neuvottelut käytiin Yhdysvaltojen ja Britannian johdolla.

ICEM:n edustajana neuvotteluissa toiminut järjestön Pohjois-Amerikan aluetoimiston vetäjä Kenneth Zinn korostaa asiakirjan merkitystä. "On huomattava askel eteenpäin, että yhtiöt tunnustavat julkisesti ihmisoikeuksia koskevat velvoitteensa, joihin kuuluu kunnioitus ammatillisen järjestäytymisen ja kollektiivisen sopimisen oikeuksia kohtaan", hän toteaa.

Tvättjänst Stockholmin
menettely työtuomioistuimeen?

Industrifacket uhkaa vetää työtuomioistuimeen Tvättjänst Stockholmin työpaikan ay-yhdyshenkilön laittomasta erottamisesta sekä yhden työntekijän painostamisesta eroamaan. Liittojen väliset neuvottelut syksyllä syntyneestä kiistasta eivät ole johtaneet yhteisymmärrykseen korvauksista.