Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Paperiliitto 16-2000

Ostaako Stora Enso
Asia Pulp & Paperin?

Ruotsin teollisuuden arvovaltainen lehti Dagens Industri julkaisi joulukuun alussa uutisen, jonka mukaan Stora Enso neuvottelee Asia Pulp & Paperin eli APP:n (www.asiapulppaper.com) ostamisesta. APP:n sellun ja paperin tuotantokapasiteetti on Paperinfon kesäkuun alun tiedon mukaan 5,7 miljoonaa tonnia.

Tuotanto keskittyy Indonesiaan ja Kiinaan. Lisäksi yhtiöllä on pieniä yksiköitä Intiassa ja Singaporessa. Markkinointiverkosto ulottuu yli 60 maahan. Henkilökunta koostuu yli 70 000 työntekijästä. Yhtiön liikevaihto on vajaat 22 miljardia markkaa.

Singaporessa päämajaansa pitävän APP:n emoyhtiö on indonesialainen Sinar Mas Group, jolla on merkittävää toimintaa myös rahoitusalalla ja palmuöljyteollisuudessa. Indonesian kiinalaisväestöön lukeutuva Wijajan perhe omistaa 80 prosenttia APP:stä. Yhtiö noteerataan New Yorkin pörssissä.

APP kuuluu yrityksiin, joiden talouden pani huonoon kuntoon Kaakkois-Aasian 1990-luvun loppuvuosien talouskriisi. Yhtiön osakkeiden arvo on romahtanut niin, että APP:n pörssiarvo on ainoastaan 1,6 miljardia markkaa. Korkeimmillaan se oli yli kymmenen kertaa suurempi. Yhtiöllä on Dagens Industrin mukaan velkaa 56 miljardia markkaa.

Osaksi APP:n heikko taloudellinen tilanne johtuu nopeasta, lainoilla rahoitetusta laajenemisesta. Alkuvuosinaan 1970-luvulla yhtiö kuului tuottajien minisarjaan.

Stora Ensosta tulee tuotantokapasiteetiltaan maailman suurin metsäteollisuusyhtiö, jos se ostaa yhdeksännellä sijalla olevan APP:n kaikki osat. Joulukuun alussa International Paper oli täpärästi Stora Enson edellä.

 

 

Advance Agrolla
vaikeuksia vastata velkasitoumuksistaan

Thaimaalainen sellu- ja paperiyhtiö Advance Agro on suurissa vaikeuksissa velkasitoumustensa kanssa, raportoi Bangkok Post marraskuun 21. päivänä. Stora Enso omistaa vajaan viidenneksen Thaimaan kiinalaisiin kuuluvan Dumnernchanvanitien perheen hallitsemasta yhtiöstä.

Lehden mukaan tilapäistä ratkaisua taloudelliseen ahdinkoon etsitään Advance Agroa luotottavien kolmen thaimaalaispankin lisärahoituksesta. Bangkok Post kirjoittaa, että Advance Agro kärsii korkeista tuotantokustannuksista. Osaksi ne johtuvat tuontikuidun käytöstä paperin tuotannossa. Thaimaan bahtin jyrkkä devalvaatio 1990-luvun lopulla on nostanut tuontihinnat korkeiksi. Prosessissa lyhytkuituinen kotimainen eukalyptus sekoitetaan pitkäkuituiseen tuontitavaraan.

Ruotsin sulfiittisellutyöläisten
terveysriskit tutkitaan perusteellisesti

Ruotsissa tehdyt tutkimukset antavat viitteitä siitä, että sulfiittisellun valmistuksessa käytettävä rikkidioksidi saattaa lisätä astma- ja syöpäriskiä. Asia aiotaan selvittää nyt perusteellisesti. Kohderyhmään kuuluu Nymöllan, Vargön, Utansjön ja Domsjön sulfiittisellutehtaiden 5 800 nykyistä ja entistä työntekijää. Vanhimmat työntekijärekisterit ulottuvat vuoteen 1940. Vertailuryhmäksi on valittu Husumin sulfaattisellutehtaan työläiset.

Aiemmissa tutkimuksessa on havaittu, että sellutyöläiset kärsivät kohonneesta aivokasvainriskistä ja että heillä on muuhun väestöön verrattuna kaksinkertainen riski kuolla astmaan.

Otokseen valitut henkilöt täyttävät 14-sivuisen kysymyskaavakkeen. Ensimmäisiä tuloksia tutkimuksesta odotetaan runsaan puolentoista vuoden kuluttua.

Vahingonkorvaus vielä auki: Klippan peruutti päätöksensä erottaa Lessebon pääluottamusmies

Ruotsalaisen Klippanin johto perui joulukuun 1. päivänä päätöksensä erottaa Lessebon tehtaansa pääluottamusmiehen Benny Karlssonin, raportoi verkkolehti Dagens Arbete (www.dagensarbete.se). Lukuisat tahot ympäri maata olivat liikkeellä Karlssonin puolesta.

Asia menee kuitenkin työtuomioistuimeen, koska Klippanin pääomistaja Jan Bernander kieltäytyi neuvotteluissa maksamasta Karlssonille äyriäkään vahingonkorvausta, vaikka työnantajaliiton edustaja Göran Swanström asettui neuvotteluissa korvauksen kannalle. Hänen mielestään asialla on tärkeä periaatteellinen merkitys.

Klippanin johdon perusteeton yritys erottaa Lessebon tehtaan pääluottamusmies on puolittanut yhtiön osakkeiden arvon Tukholman pörssissä. Pienosakkeenomistajien edustaja Gunnar Ek on huolissaan Bernanderin toiminnasta, koska se on vahingoittanut piensijoittajien etuja.

Yhdysvaltojen PACE
uudisti verkkosivunsa

Yhdysvaltojen paperi- ja kemiantyöläisten liitto PACE on uudistanut web-sivustonsa. Puheenjohtaja Boyd Young iloitsee liiton PACEsetter-lehdessä siitä, että sivunavausten (hits) viikoittainen määrä on noussut 45 000:een. Myös PACEsetter uudistetaan. Ensi vuoden alussa kuukausittain ilmestynyt, 2-värinen tabloid-lehti korvataan joka toinen kuukausi ilmestyvällä 4-värisellä aikakauslehdellä.

Naiset lievästi aliedustettuina Pappersin tes-neuvottelukunnissa

Pappersin tes-neuvottelukunnat ovat sukupuolijaoltaan varsin tasapainoisia Ruotsin eräisiin muihin teollisuusliittoihin verrattuna. Pappersin neuvottelijoista 17 prosenttia on naisia, liiton jäsenistä 22 prosenttia. Metallin jäsenistä 21 prosenttia on naisia, mutta tes-neuvottelijoista vain 3 prosenttia. Graafisen alan ammattiliiton jäsenkunnassa naisten osuus on 31 prosenttia, tes-neuvotteluryhmissä 11 prosenttia.