JUHANI ARTTO

AY-UUTISET MAAILMALTA

PAPERILIITTO
15-2000

Willamette uhkaa huonontaa järjestäytyneen työväen etuja

Yhdysvaltalainen metsäteollisuusyhtiö Willamette sotii ankarasti ammatillista järjestäytymistä vastaan. Järjestäytymättömillä työpaikoilla yhtiö jopa uhkaa huonontaa työläisten eläke-etuja, jos he järjestäytyvät ay-liikkeeseen.

Marraskuun alussa työntekijät järjestivät työnantajalle "halloween-yllätyksen" 19 toimipisteessä ympäri maata. Yllätys silti tuskin yllätti yrityksen johtoa, koska tapahtumapäivän sisältönä oli yhtiölle osoitettu vaatimus lopettaa toiminta ammatillista järjestäytymistä vastaan.

Protestoijat tuomitsivat myös sen, että hiljattain Willamette palkkasi alle viidenneksen ostamansa, suljettuna olleen Smurfit Stonen tehtaan järjestäytyneistä työntekijöistä ja korvasi muut järjestäytymättömillä työläisillä.

Ruotsi: Klippan yrittää erottaa tehtaan pääluottamusmiehen

Klippan-yhtymä on päättänyt erottaa Lessebossa Etelä-Ruotsissa sijaitsevan tehtaansa pääluottamusmiehen Benny Karlssonin. Yrityksen suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jan Bernander perustelee päätöstä syyttämällä Karlssonia korruptiosta ja perusteettomien ylityökorvausten hankkimisesta.

Ammattiosasto ja ammattiliitto Pappers pitävät syytöksiä kummallisina, koska Karlssonin kaikki toiminta on ollut avointa, eikä siitä ole löydettävissä irtisanomisperusteita. Pappers on kääntynyt metsäteollisuuden työnantajaliiton puoleen, jotta se saisi Bernanderin tajuamaan työelämän yksinkertaiset perusasiat.

Painostuksen edessä Klippan on joutunut lykkäämään irtisanomista, ja kiistaa käsitellään seuraavan kerran joulukuun 12. päivänä. Karlsson on saanut tukea ympäri Ruotsia muun muassa ay-järjestöiltä ja sosialidemokraattisilta kansanedustajilta.

Pian Karlssonin tapauksen jälkeen Klippan törmäsi Lesebossa toiseenkin ongelmaan. Tuotannon työntekijöistä niin iso osa sairastui, että sellulinjan ja yhden kolmesta paperikoneesta tuotanto jouduttiin välillä keskeyttämään.

Liitolle tunnustettu asema
paperipussitehtaalla
Meksikossa

Ammattiosasto on tunnustettu neuvottelu- ja sopijapuoleksi Duron paperi- ja muovipussitehtaalla Yhdysvaltojen rajan tuntumassa Meksikossa. Askel on historiallinen, sillä seudulla ei ole aiemmin tapahtunut vastaavaa. Tehtaalla työskentelee 700 työläistä.

"Hallitus tunnusti asemamme, koska yhtenäisyytemme on vahva", kertoo Maria Isabel Garcia PACEsetter-lehdessä. Yhdysvaltojen paperityöläisten liitto PACE on tukenut Duron meksikolaisten työläisten järjestäytymistä.

Meksikon hallitus ei taipunut helposti ammattiosaston aseman virallistamiseen. Kesäkuussa poliisi puuttui lakkoon ryhtyneiden työläisten mielenosoitukseen pieksäen lakkolaisia ja pidättämällä seitsemän työläistä. Viranomaiset luopuivat nopeasti pidätettyjen syytteistä sen jälkeen, kun PACE ja Yhdysvaltojen ammatillinen keskusjärjestö olivat lahjoittaneet yhteensä yli 50 000 markkaa pidätettyjen tukikassaan.

Yhdysvallat:
Ay-liikkeen jäsenille ATK-paketti 4000 markalla

Yhdysvalloissa ay-liike on sopinut eräiden ATK-laitteiden toimittajien kanssa, että järjestöjen jäsenet voivat ostaa noin 4000 markalla tehokkaan tietokonepaketin. Se sisältää tavanomaiseen kotikäyttöön mainiosti riittävät laitteet ja ohjelmat: nopean prosessorin ja nettiyhteyden, ison muistin, cd-aseman, vuoden huoltotakuun ja 15 tuuman näytön. Vain tulostin puuttuu. Paperityöläisten liitto PACE on mukana hankkeessa.

Ruotsin metsäteollisuudessa
3,3 prosentin avoin työttömyys

Lokakuussa Ruotsin metsäteollisuuden avoin työttömyys oli 3,3 prosenttia, mikä on täpärästi teollisuuden keskiarvon alapuolella.

Euroopassa tehostetaan
paperin ja kartongin kierrätystä

Euroopan paperiteollisuuden liitto CEPI ja Euroopan keräyspaperiyhdistys ERPA ovat sitoutuneet lisäämään paperin ja kartongin kierrätystä Euroopassa. Tavoitteena on nostaa kierrätysaste 56 prosenttiin vuonna 2005. Nykyään se on 48,7 prosenttia.

Suomi sijoittuu 65 prosentin kierrätysasteellaan Euroopan kärkimaihin. Saksa on kuitenkin selvästi edellä 73 prosentillaan. Irlantilaisiin kierrätysinto on tarttunut heikosti. Vain 18 prosenttia paperista ja kartongista käytetään uusiotuotteiden raaka-aineena.

Keräyspaperin osuus Euroopan paperiteollisuuden kuidusta on 40 prosenttia.

Sasi kehui
metsäteollisuutta
pätevästä  kansainvälistymisestä

"Suomen metsäteollisuus käy esimerkistä kansainvälistymisen edelläkävijänä", arvioi kauppa- ja teollisuusministeri Kimmo Sasi (kok) marraskuun 9. päivän Globaali metsäteollisuus -seminaarissa. Hän piti toimialaa oivana esimerkkinä siitä, miten avoimuus kansainvälisille vaikutuksille johtaa menestykseen.

Dagens Arbete välittää
ulkomaisia työpaikkoja

Ruotsalainen verkkojulkaisu Dagens Arbete on alkanut välittää ulkomaisia työpaikkoja. Ammattiliitto Pappersin ja kolmen muun liiton yhteinen web-sivusto on sopinut asiasta Jobpilotin kanssa. Dagens Arbeten mukaan Jobpilotin tietokannassa on 120 000 työpaikkaa, mutta marraskuun puolivälissä paperityöläisten ammattitaidolle ei ollut Jobpilotissa kysyntää. Työpaikkailmoitukset löytyvät Dagens Arbeten etusivun Platstorget-painikkeen takaa.