Juhani Artto

AY-UUTISET MAAILMALTA

Paperiliitto 13-2000


Ruotsin työnantajat korostavat tes-kierroksella yksilön valintoja

Ruotsissa työnantajat ovat määritelleet ensi vuoden tes-kierroksen tavoitteensa. Niissä korostuvat pyrkimys lisätä työorganisaation joustavuutta laajentamalla yksittäisten työntekijöiden valittavana olevia vaihtoehtoja. Vuoden 1998 sopimus antoi työntekijöille oikeuden ottaa tietyn osan korvauksestaan rahana, lyhyempänä työaikana tai lisäeläkkeenä.

Nyt työnantajat esittävät vaihtoehtojen täydentämistä neljännellä sovellutuksella. Siinä työntekijä saisi oikeuden ottaa osan korvauksestaan opiskelumahdollisuutena, jota työnantaja tukisi sillä ehdolla, että opiskelu hyödyttää yhtiötä.

Työnantajat eivät pidä mahdottomana työajan lyhentämistä, mutta samalla he vaativat ylityömääräysten väljentämistä. Jos työaikaa lyhennetään lakisääteisesti, työnantajat eivät aio hyväksyä uusia lyhennyksiä sopimusteitse.

Työnantajat tähtäävät kolmevuotiseen sopimukseen, joka on irtisanottavissa ennen kolmannen vuoden alkua.

"Kuin pommi olisi räjähtänyt": Stora Ensosta Forshagan omistaja

Stora Enso on ostanut Tetra Pakilta Värmlannissa toimivan Forshagan pakkausmateriaalitehtaan. Ammattiosaston puheenjohtaja Jan Persson toteaa verkkolehti Dagens Arbetessa (www.dagensarbete.se), että omistajanvaihdos tuli työntekijöille täydellisenä yllätyksenä. Lehden kirjoittajan mukaan ilmoitus tuntui työntekijöistä kuin pommi olisi räjähtänyt. Persson arvelee, että laitoksen 230 työntekijästä vain noin 100 saa pitää työpaikkansa.

Tehdas on Forshagan suurin työnantaja. Työvoiman kysyntä on Perssonin mukaan seudulla heikkoa huolimatta Ruotsin talouden noususuhdanteesta.

 


International Paperin maita vammaisten virkistyskäyttöön

Maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper  luovuttaa Alabamassa vammaisjärjestö Wheelin' Sportsmen of American (WSA) käyttöön lähes 900 hehtaaria maata järjestön jäsenten virkistyskäyttöön. Alueella on hyvät kalastus- ja retkeilymahdollisuudet. Mississippissä yhtiö on sopinut WSA:n kanssa yli 700 hehtaarin alueen antamisesta vammaisten käyttöön.

International Paper on Yhdysvaltojen suurin yksityinen metsänomistaja. Sillä on viisi miljoonaa hehtaaria metsää. Niissä istutetaan vuosittain 500 miljoonaa tainta.

Consolidated Papers
irtisanoo ja värvää

Stora Enson ostama Consolidated Papers irtisanoo työläisiään ja toimihenkilöitään, koska vapaaehtoisesti varhaiseläkkeelle siirtyvien määrä ei riitä tavoitteena olevaan 700 hengen supistukseen. Henkilökuntaa supistetaan tuottavuuden kohottamiseksi. Vuoden alussa yhtiön palveluksessa oli 6 800 työntekijää. Consolidated Papers on kehitellyt ja toteuttanut tuottavuusohjelmaansa kaksi vuotta.

Uutta väkeä yritys tarvitsee asiantuntijatehtäviin. Työntekijöitä Consolidated etsii muun muassa verkkojulkaisunsa sekä korkeakouluissa järjestettävien tiedotustilaisuuksien avulla.

Ruotsin liitot tutkivat
tietokonetyön vaikutusta

Ruotsin paperityöläisten ammattiliitto Pappers on mukana selvityksessä, jossa tutkitaan tietokonetyön ja tietotekniikan vaikutusta työntekijöihin. Selvitykseen osallistuvat myös kemian-, metalli-, elintarvike- ja puuteollisuuden ammattiliitot.

Ensimmäisessä vaiheessa liittojen ammattiosastot täyttävät kyselykaavakkeen. Vastauksia odotetaan 3 000 työpaikalta. Kysymykset koskevat tietokoneiden käyttöä sekä niiden vaikutusta työilmapiiriin ja päätöksentekoon. Myös henkilökohtaisia käyttötapoja tutkitaan.

Ensi keväänä selvitystä jatketaan syventyen erityisen perusteellisesti osaan työpaikoista.

Päämääränä on koota tietoa työntekijöiden kokemuksista ja tehdä niihin pohjautuvia ehdotuksia laitteiden ja ohjelmien toimittajille


Ruotsin nuoria
patistellaan tekniikan ja luonnontieteen pariin

Ruotsin metsäteollisuus käyttää vuosittain 14 miljoonaa markkaa tiedottamiseen, jolla houkutellaan lahjakkaita nuoria teknisiin ja luonnontieteellisiin opintoihin. Tänä vuonna 15 000 lukiolaista osallistuu metsäteollisuuden järjestämään ohjelmaan, jota kutsutaan Tulevaisuusmatkaksi. Valistuksen kohteena ovat myös korkeakoulujen opiskelijat. Viestinä on alan kansainvälisyys ja teknologinen laaja-alaisuus. Toimialaliiton toimitusjohtaja Jan-Peter Duker koettaa vakuuttaa nuoret siitä, että metsäteollisuus on jännittävä tulevaisuuden ala.

Jenkkiyhtiöiden sähköinen
kauppapaikka aloittaa pian

Metsäteollisuuden sähköinen kauppa vauhdittuu lähiaikoina. Neljän pohjoisamerikkalaisen yhtiön yhteisen kauppapaikan ForestExpressin on määrä aloittaa toimintansa vuoden viimeisellä neljänneksellä. International Paper ja muut osapuolet sijoittavat hankkeeseen yli 300 miljoonaa markkaa. Yritykset käyttävät kauppapaikkaa sekä myyntiin että ostotoimintaansa.

ForestExpressin tiedotteen mukaan pohjoisamerikkalaiset analyytikot arvioivat, että muutaman vuoden kuluttua kolmannes - noin 900 miljardia markkaa - alan pohjoisamerikkalaisten yritysten myynnistä ja ostoista hoidetaan ForestExpressin kautta.

Ruotsin teollisuus
alensi rikkipäästöjään

Ruotsin metsäteollisuus on alentanut kahdessa vuodessa rikkipäästöjään Itämereen 70 prosenttia. Se on toteutettu siirtymällä sellua, paperia ja puutavaraa kuljettavissa rahtialuksissa vähärikkiseen polttoaineeseen. Typpioksidien päästöjä ruotsalaiset panevat kuriin asentamalla laivoihin katalysaattoreita, mutta siirtymäkausi on pitkä. Ensimmäinen katalysaattorialus otettiin käyttöön 1998. Ruotsin metsäteollisuuden mukaan se oli uutta koko maailman teollisuuden kuljetuksissa.