MAAILMAN PAPERI

AY-UUTISET MAAILMALTA

PAPERILIITTO 12-2000


Pitkäaikaisterveitä
Stora Enson Forsin tehtaalla

Stora Enson Forsin tehtaalla Ruotsissa puhutaan yllättävin käsittein. Laitoksella työskentelee pitkäaikaisterveitä! Ryhmään kuuluvat ne, jotka eivät ole olleet kahteen vuoteen päivääkään sairaslomalla. Tuotannossa heidän osuutensa kasvoi 3 prosentista 23:een vuosina 1990-1997. Toimistoissa pitkäaikaisten osuus nousi 12 prosentista 41:een.

Kehitys on työnantajan ja työntekijöiden määrätietoisen yhteistoiminnan tulosta. Yhtiö on sijoittanut hankkeeseen 6 miljoonan kruunua ja säästänyt sairaslomapäivien vähenemisen ansiosta 30 miljoonaa kruunua, tehtaan lääkäri Jonny Johanson kertoo verkkolehti Dagens Arbetessa.

Ratkaisevaa on ollut työnantajan myönteinen ja kannustava suhtautuminen työntekijöihin. Se on luonut hyvän työilmapiirin. Työosastoilla, joiden ilmapiiri on paras, pitkäaikaisterveiden osuus on suurin.

Hankkeen aikana yhtiö on rahoittanut runsaasti vapaa-ajan toimintaa työntekijöille ja heidän perheilleen: juhlia, kalastusta, teatterikäyntejä, keilailua, hiihtoretkiä ja useita muita tilaisuuksia. Myös terveyspalveluja on ollut tarjolla tavallista enemmän.

Hankkeen hyviä tuloksia vaarantavat tehtaalla viime aikoina tehdyt henkilökunnan supistukset.

Abitibi-Consolidated
sulkee kaksi tehdastaan

Kanadassa päämajaansa pitävä Abitibi-Consolidated sulkee vuoden lopulla 130 000 tonnin sanomalehtipaperitehtaansa Washingtonin osavaltiossa Yhdysvaltojen länsirannikolla. Ensi vuoden alussa yhtiö lopettaa myös Wayagamackissa 50 000 tonnin PM1:n tuotannon. Tehdas sijaitsee Quebecin osavaltiossa Kanadan itärannikolla.

Abitibi-Consolidatedin toimitusjohtaja John Weaver toteaa Pulp and Paper Onlinessä, että sulkemiset kuuluvat Donohuen ostamisen jälkeen laadittuun suunnitelmaan. Tuotanto keskitetään tehtaisiin, joiden tuotantokustannukset ovat matalat.

 


PACE-liitolla viranomaisten tuki: Willamette painostaa ay-aktiiveja

Yhdysvaltojen paperityöläisten liitto PACE on saanut viranomaiset puolelleen kiistassa, joka koskee työntekijöiden ay-oikeuksia Willametten tehtaalla Fort Smithissä Arkansasin osavaltiossa. Willamette kuuluu 26 miljardin markan liikevaihdollaan Yhdysvaltojen suuriin metsäteollisuusyhtiöihin.

PACE:n puheenjohtaja Boyd Young ihmettelee, miksi Willamette toimii laittomasti työläisten oikeuksia vastaan Fort Smithissä, vaikka yhtiön ja ay-järjestöjen välit ovat hyvät yli kymmenellä muulla paikkakunnalla. Fort Smithissä Willamette on syyllistynyt lukuisiin uhkauksiin ja aiheettomiin rangaistuksiin järjestäytyneitä työläisiä vastaan.

PACE vetosi heinäkuun lopulla liittovaltion viranomaisiin, jotka totesivat Willametten syyllistyneen työläisten epäreiluun kohteluun. Se antaa ay-aktiiveille moraalista tukea, mutta Yhdysvaltojen juristivetoisilla työmarkkinoilla päätöksestä voi olla pitkä matka käytännön hyvityksiin ja menettelytapojen oikaisuihin.

Miltä Repapin ja Zandersin
tuotantolaitokset näyttävät?

UPM-Kymmenen uusiin hankintoihin Kanadassa voi tutustua Repapin web-sivuston tarjoamalla virtuaalikierroksella. Se koostuu sekä englanninkielisistä selostuksista että kartasta ja amatöörimäisistä kuvista. Virtuaalikierroksen idea on hyvä.

Virtuaalikierroksen voi webissä tehdä myös Saksassa Zandersin   tuotantolaitoksille, joiden ostamisesta Metsä-Serla neuvottelee.

Sune Ekbåge
LO:n hallitukseen

Ruotsin Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge on valittu maan suurimman ammatillisen keskusjärjestön LO:n hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Yhdentoista jäsenen hallituksessa ei ole paikkaa LO:n kaikkien kahdeksantoista jäsenliiton edustajille. Pappers vuorottelee valinnassa Puuliiton kanssa. Varajäsenillä ei ole kokouksissa äänioikeutta.


Iggesundissa
kiista paperin
ja kuljetuksen rajasta

Holmenin paperitehtaalla Iggesundissa on kiistelty pitkään siitä, pitäisikö tuotannoprosessin ja sataman välissä tavaraa siirtäviin työläisiin soveltaa paperin vain kuljetuksen työehtosopimusta. Työnantaja on koettanut siirtää työläiset sataman työvoimaan ja vastaavasti sataman työehtosopimukselle. Yhtiö saisi siitä miljoonien kruunujen rationalisointihyödyn.

Pappers ei ole suostunut rajojen muuttamiseen. Aiemmin tänä vuonna liitto uhkasi Holmenia lakolla ja sai yrityksen päättäjät perääntymään. Ruotsin kuljetustyöläisten liiton lehdessä Transportarbetaressa kuitenkin arvellaan, että kiista ei ole päättynyt. Lehden mukaan Holmen etsii paraikaa muita keinoja saadakseen kaavailemansa rationalisointiedun.

Lehti otsikoi juttunsa näin: "Pappers johtaa 1-0".

LO vaatii lainmuutoksella
viiden päivän lyhennystä työaikaan

Ruotsin suurin ammatillinen keskusjärjestö LO vaatii työajan lyhentämistä viidellä päivällä. Vaatimus on osoitettu maan hallitukselle, jotta se veisi eduskuntaan lainmuutosesityksen. LO haluaa palkansaajille oikeuden itse valita, millä tavalla he käyttävät lyhennyksen: pidennettynä lomana, vapaapäivinä vai vapaatunteina.

Vaatimus työajan lyhentämisestä hyväksyttiin LO:n edustajakokouksessa syyskuun alussa. Pappersin edustajat esittelivät metsäteollisuudessa sopimusteitse toteutettua työajan lyhennystä, mihin jäsenet ovat tyytyväisiä.

LO:n edustajakokouksessa työajan lyhentämisen eri vaihtoehdoista keskusteltiin vilkkaasti. Päätös syntyi äänestyksittä kompromissina.