PAPERILIITTO 11-2000

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Yhdysvallat: Työläiset helpottuneita Myllykosken tulosta uudeksi omistajaksi

Myllykosken omistama Madison osti kesäkuussa Chicagon lähellä sijaitsevan 120 000 tonnin sanomalehtipaperitehtaan, Alsipin. Kuituraaka-aineena tehtaalla käytetään jätepaperia.

Hankinnasta kerrottiin tuoreeltaan suomalaisissa sanomalehdissä, mutta Yhdysvaltojen paperityöläisten ammattiliiton Pacesetter-lehti paljastaa, kuinka armoton kamppailu edelsi omistajanvaihdosta. Edellinen omistaja uhkasi vakavasti työläisten saavuttamia etuja ja jopa työpaikkoja.

Uuden omistajan kanssa asioista on kyetty sopimaan asiallisesti. Neuvottelujen tuloksena työntekijöillä on 5-vuotinen työehtosopimus, ja työilmapiiriä rauhoittaa myös työläisten luottamus siihen, että Madison modernisoi tuotantolaitosta.

Entisen omistajan kanssa ongelmat alkoivat viime vuonna tes-neuvotteluissa. Pacesetterin mukaan työnantaja tähtäsi niissä etujen huonontamiseen ja ammattiosaston heikentämiseen. Lehti arvioi, että yritys koetti saada työläiset ryhtymään lakkoon, jotta tilalle olisi voitu palkata vähäisempiin etuihin tyytyviä rikkureita. Ay-aktiivit eivät menneet lankaan, vaan jättivät työnantajan menettelyn kansallisen työsuhdelautakunnan käsiteltäväksi.

Vuosi sitten yhtiö erotti kunnossapidon työntekijät ja värväsi tilalle uudet miehet. Työläiset äänestivät lakon puolesta, mutta lykkäsivät sen aloittamista ehkäisten työnantajan seuraavan siirron, rikkureiden palkkaamisen.

Ratkaiseva käänne alkoi siitä, että ammattiliitto ja sen käyttämät konsultit selvittivät työnantajan taustalta löytyvät omistajat. Keskeisiin omistajiin kuului Oregonin osavaltion työntekijöiden eläkerahasto. Neuvottelut sen edustajien kanssa johtivat koko tehtaan myyntipäätökseen ja ay-toimintaan asiallisesti suhtautuvan ostajan etsimiseen.

Myllykoski-yhtymän monimutkainen omistus- ja partnerirakenne löytyy englanninkielellä yhtymän web-osoitteesta klikkaamalla painikkeita "Welcome", "Myllykoski Group" ja "Group Companies". Suomen- ja ruotsinkielisten sivujen on määrä ilmestyä tietoverkkoon syksyllä.

Määräävässä asemassa yhtymässä on Björnbergin suku. Partneneihin lukeutuvat Metsä-Serla (MD Papier), Stora Enso (Sunila) ja New York Times Company (Madison Paper Industries). Myllykoski ei ole pörssiyhtiö.

Ay-edustaja tyytyväinen
Modon ja Metsä-Serlan kauppaan

EU:n komissio on hyväksynyt kaupan, jossa Metsä-Serla osti SCA:lta ja Holmensilta kolme paperitehdasta. Uuden omistajan saaneella Modo Papperilla on tehtaat Husumissa, Silverdalenissa ja Vivstavarvissa.

Husumin ammattiosaston varapuheenjohtaja Dick Gidlöf suhtautui vielä pari kuukautta sitten ratkaisuun varauksellisesti, mutta neuvottelut uuden omistajan kanssa muuttivat hänen suhtautumisensa.

"Saimme koko EU-aluetta koskevan yritysneuvoston, jonka toimenkuva vastaa aiempaa asemaamme yrityksessä. Olemme saavutukseen tyytyväisiä. Mahdollisuudet luoda hyvä yritys ovat nyt hyvät", Gidlöf toteaa verkkolehti Dagens Arbetessa.

Valohoito auttoi
Volvon yövuorolaisia

Volvon tehtaalla Skövdessä on tutkittu valohoidon vaikutusta yövuorossa oleviin työläisiin. Kokeeseen osallistui viime vuoden keväällä ja syksyllä 20 työntekijää. Molemmat koejaksot kestivät neljä viikkoa.

Osallistujista 62 prosenttia tunsi itsensä valohoidon ansiosta virkeämmiksi ja nukahti helpommin työvuoron jälkeen. Hoidon lopettamisen jälkeen aamuyön tuntien väsymys palasi entiselleen. Runsas kolmannes ei huomannut vaikutuseroa koe- ja tavallisten olosuhteiden välillä. Keneenkään valohoito ei vaikuttanut kielteisesti.

Valohoitoa annettiin tauoilla työvuorossa puoli tuntia. Päivänvalolampuilla valaistu taukohuone oli maalattu lattiasta kattoon valkoiseksi.

Lisää määräaikaisia työsuhteita Ruotsin teollisuuteen 1990-luvulla

Määräaikaiset työsuhteet lisääntyivät merkittävästi 1990-luvulla Ruotsissa. Vuosikymmenen lopulla ammatillisen keskusjärjestön LO:n jäsenistä neljätoista prosenttia kuului määräaikaisiin. Kymmenen vuotta aiemmin heidän osuutensa oli yhdeksän prosenttia. Naiset toimivat selvästi miehiä useammin määräaikaisissa työsuhteissa. Se heijastaa ennen muuta palvelualojen työpaikkojen määräaikaistamista.

Puunjalostusteollisuudessa määräaikaisten osuus kasvoi vuosikymmenessä viidestä prosentista kuuteen. Kasvu oli paljon vähäisempää kuin metalli-, kemian- ja graafisessa teollisuudessa.

Epilepsia-säätiö nimesi Gilbert Paperin vuoden yritykseksi

Yhdysvaltojen kansallinen epilepsia-säätiö on nimennyt vuoden yritykseksi Mead-yhtymään kuuluvan Gilbert Paperin. Työpaikka ansaitsi kunniamaininnan myönteisestä suhtautumisesta Nathan Selleen, joka on hoitanut tehtaalla erilaisia tehtäviä vuodesta 1979 lähtien. Sellessä kaatumatauti tunnistettiin, kun hän oli 2-vuotias.

"Olemme mielellämme tukeneet Nathan Selleä, koska hän on elävä esimerkki siitä, kuinka mahdollisuuden saadessaan vammaiset voivat toimia minkä tahansa organisaation arvokkaina jäseninä", Gilbert Paperin hallituksen puheenjohtaja William Plummer toteaa verkkojulkaisu Pulp and Paper Onlinessä.