PAPERILIITTO 10-2000

PUUNJALOSTUSUUTISET
MAAILMALTA

Juhani Artto

Consolidated Papers lopettaa kymmenesosan työpaikoistaan

Stora Enson Yhdysvalloissa ostama Consolidated Papers supistaa henkilökuntaansa kymmeneksellä. Se merkitsee 700 työpaikan lopetusta. Kohteena ovat sekä tuotanto että markkinointikoneisto. Tavoitteena on kannattavuuden parantaminen kustannussäästöillä.

Yritys aloitti säästökuurinsa viime vuonna. Heinäkuussa Consolidated Papers ilmoitti, että yli puolet tavoitellusta 600 miljoonan markan vuosisäästöstä on jo toteutunut. Säästetty on muun muassa raaka-ainekuluissa. Lisäksi tuotteiden laatu on parantunut, yhtiön tiedonannossa todetaan.

Tuntipalkkaisten irtisanominen on jo aloitettu. Yhtiö sanoo noudattavansa työehtosopimuksen sallimaa menettelyä. Supistusohjelman kohdentumista eri työpaikoille ei ole julkistettu. Ohjelma sisältää ylimääräistä tukea niille, jotka irtisanoutuvat vapaaehtoisesti. Consolidated Papers auttaa heitä muun muassa uuden työpaikan löytämisessä.

Toisella vuosineljänneksellä yhtiön tulos parani 22 prosenttia vastaavasta ajanjaksosta vuonna 1999. Parannusta on tapahtunut neljällä peräkkäisellä vuosineljänneksellä.

International Paperilta
paras tulos viiteen vuoteen

International Paper, joka kilpaili voitokkaasti UPM-Kymmenen kanssa Champion Internationalista, paransi toisella vuosineljänneksellä tulostaan 25 prosenttia. Tulos oli paras sitten vuoden 1995 viimeisen vuosineljänneksen. International Paper on alan suurin yritys maailmassa.

 

Kunnan isät auttoivat Oklahomassa Fort Jamesin työläisten organisoinnissa

Fort Jamesin paperitehtaalla Muskogeessa Oklahomassa on 1 400 työntekijää, mutta henkilökunta ei ole ammatillisesti järjestäytynyttä. Hiljattain ammattiliitto Pace sai järjestäytymiskampanjalleen arvokasta sivustatukea. Paikkakunnan kaupunginhallituksen ay-henkiset jäsenet osallistuivat tuotantolaitoksen portilla Pacen valistusaineiston jakamiseen. Liiton lehti Pacesetter luonnehtii työläisten suhtautumista kampnajaan myönteiseksi.

Tehtaan johto toimii aktiivisesti ammatillista järjestäytymistä vastaan. Yhtiö on esittänyt työläisille ay-toiminnan vastaisia elokuvia ja jakanut ay-liikettä halventavia t-paitoja.

Ammattiliittoa lähestyneet työpaikka-aktiivit valittavat, että esimiehet ylläpitävät suosikkijärjestelmää. Lisäksi työnantaja pitää uusia työntekijöitä vuoden koeajalla ennen kuin mahdollinen päätös työsuhteen vakinaistamisesta tehdään.

Georgia-Pacific maksoi
70 miljardia Fort Jamesista

Metsäteollisuuden muhkeat yrityskaupat jatkuivat heinäkuussa Yhdysvalloissa. Georgia-Pacific osti Fort Jamesin maksaen siitä 70 miljardia markkaa. Ilmoittaessaan uudesta hankinnastaan Georgia-Pacific kertoi samalla, että se aikoo luopua osasta pehmopaperituotantoaan. Suunnitelma koskee 250 000 tonnin kapasiteettia.

Fort Jamesin toimitusjohtaja Miles Marsh kommentoi omistajanvaihdosta näin: "Osakkeenomistajille se avaa hienoja mahdollisuuksia ja lahjakkaat työntekijämme ovat nyt oivallisessa tilanteessa". Hän perusteli arvioitaan toteamalla, että Fort Jamesin osto tekee Georgia-Pacificista entistä vahvemman ja jännittävämmän.

Kaupan jälkeen Georgia-Pacificista tulee Pohjois-Amerikan suurin pehmopaperin valmistaja. Pohjois-Amerikan ulkopuolella sillä on ostonsa jälkeen toimintaa yhdessätoista maassa. Suomessa työ keskittyy Nokialle ja Ikaalisiin.

Viime vuonna 55 000 työntekijän Georgia-Pacificin ja 25 000 työntekijän Fort Jamesin yhteenlaskettu liikevaihto nousi yli 150 miljardiin markkaan.

Toulousen paperitehtaalla
kamppaillaan työpaikkojen puolesta

Toulousessa Ranskassa Scheufelenin paperitehtaan lähes 140 työntekijää kamppailee hankalassa tilanteessa työpaikkojensa puolesta. Saksalaiset omistajatahot eivät aio tehdä laitoksen jatkuvuuden vaatimia investointeja ja he ovat muutoinkin laiminlyöneet velvollisuuksiaan työntekijöitä kohtaan.

Heinäkuun puolivälissä työntekijöiden ja ammattiliitto Filpac-CGT:n edustajat neuvottelivat valtiokoneistossa teollisuusasioita hoitavien korkeiden virkamiesten kanssa työpaikkoja uhkaavasta lopettamista.

Edellisen kerran toulouselaiset paperityöläiset kamppailivat tehtaan toiminnan jatkumisen ja työpaikkojensa puolesta vuonna 1995. Tehtaan tuotantokapasiteetti on 38 000 tonnia vuodessa.

April järjesteli
velkansa takaisinmaksua

UPM-Kymmenen indonesialainen yhteistyökumppani April on sopinut kotimaisten lainanantajiensa kanssa velkojen takaisinmaksuohjelman uudelleenjärjestelyistä. Sopimus koskee yli kuuden miljardin markan velkaa.

April on velkaa myös UPM-Kymmenelle, mutta alunperin 121 miljoonan dollarin (yli 700 miljoonan markan) suuruisen lainan takaisinmaksun uudelleenjärjestelyistä ei ole neuvoteltu. Lainan vakuutena on Aprilin 49 prosentin osuus Kiinassa sijaitsevasta paperitehtaasta. Myös UPM-Kymmene omistaa tuotantolaitoksesta 49 prosenttia.

Kesäkuun lopun tiedotteessaan April toteaa, että Sumatran Riauhun tulevan uuden 450 000 tonnin sellulinjan rakennustyöt ovat edenneet aikataulun mukaisesti. Myös hankkeen rahoitus on turvattu, yhtiö vakuuttaa. Runsaan kahden miljardin markan investointi luo 5 000 uutta työpaikkaa Indonesiaan. Tuotannon on määrä käynnistyä vuoden 2000 tammi-maaliskuussa.