PAPERILIITTO 8-2000
Maailman paperi

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

"Jefferson-Smurfitilla on
jakautunut persoonallisuus"

Maailman johtaviin aaltopahvin ja pakkausten valmistajiin kuuluva Jefferson-Smurfit kohtelee työntekijöitään tylysti Yhdysvalloissa. Politiikka poikkeaa jyrkästi yhtiön linjasta Kanadassa, Britanniassa, Ranskassa, Hollannissa ja Irlannissa, jossa se pitää päämajaansa.

Kuilu paljastui toukokuun lopulla Floridassa järjestetyssä tapaamisessa, johon osallistui ay-edustajia viidestä maasta. "Jefferson-Smurfitilla on jakautunut persoonallisuus", henkilöstöpolitiikan eroista yllättynyt yhdysvaltalaisen ammattiliiton Pacen johtohenkilö Glenn Goss totesi. "On vaikeata uskoa, että saamamme tiedot kuvaavat yhden ja saman yhtiön toimintaa eri maissa."

Pacen edustajien mukaan Yhdysvalloissa työnantaja päättää yksipuolisesti ylitöistä, laiminlyö työsuojelua, heikentää sosiaalietuja ja suhtautuu ylimielisesti työläisiin ja ay-liikkeeseen.

Muiden maiden edustajat luonnehtivat Jefferson-Smurfitia asialliseksi työnantajaksi.

Pace ehdottaa Jefferson-Smurfitin piirissä toimivien ay-järjestöjen yhteisen neuvoston perustamista.

Metsäyhtiöt ja ympäristöjärjestöt
ratkovat kiistojaan Länsi-Kanadassa

Ympäristöjärjestöt ja metsäyhtiöt ovat pitkään kiistelleet alueen mahtavien metsien käyttötavoista Brittiläisessä Kolumbiassa Länsi-Kanadassa. Osavaltion viranomaiset, puutavaran toimittajat ja intiaaniryhmät ovat moneen kertaan vedonneet kiisteleviin osapuoliin, jotta ne sovittelisivat monelle taholle ongelmallisia erimielisyyksiään.

Toukokuun lopulla kolme metsäyhtiötä ja kolme keskeistä ympäristöjärjestöä sopi aiheista, joissa ne pyrkivät toimiviin kompromisseihin kahdessa kuukaudessa. Ne koskevat intiaanien oikeuksia perinteisillä alueillaan, metsien hyötykäytön ja suojelun yhteensovittamista sekä maankäytön suunnittelua.

Metsäyhtiöt ja ympäristöjärjestöt pyytävät yhteisessä kannanotossaan intiaaneilta anteeksi kiistoja, jotka ovat vaikuttaneet kielteisesti alueen alkuperäisväestön asemaan.

 

Tuhat päivää
ilman työtapaturmia

Ruotsin paperitehtaissa rekisteröitiin viime vuonna 788 työtapaturmaa. Se merkitsi 18 prosentin kasvua edellisestä vuodesta.

Yleisestä kehityssuunnasta poiketen Lignotechin Vargön ja Bäckhammarin tehtailla on vältytty työtapaturmilta jo pitkään. Toukokuussa työpaikoilla tuli täyteen tuhannes päivä ilman ainoatakaan vähintään yhden sairaspäivän aiheuttanutta työtapaturmaa. Laitoksilla on yhteensä 50 työntekijää.

Vargössä Lignotechin naapurissa toimivalla Holmenin paperitehtaalla rekisteröitiin viime vuonna 33 ja vuotta aiemmin 19 työtapaturmaa.

Ammattiosaston puheenjohtaja Kurt Johansson arvioi, että Lignotechin saavutus perustuu ennen muuta määrätietoiseen työsuojelutyöhön. Erityisen huolellisesti tehdään vuositarkastukset. Toinen selittävä tekijä on se, että Lignotechillä ei ole supistettu prosessien miehitystä työvoimakustannusten säästämiseksi, kuten monella muulla tehtaalla.

Paikallisilla sopimuksilla lyhyempiä työaikoja Ruotsissa

Ruotsissa metsäyhtiöillä ja Pappersilla on sopimus, joka lyhentää vuosityöaikaa kolmessa vuodessa 24-27 tuntia. Lyhentämisen takaraja on ensi tammikuussa.

Dagens Arbete -lehden - www.dagensarbete.se - selvityksen mukaan noin neljänneksessä työpaikoista on tehty paikallisia sopimuksia, jotka lyhentävät työaikaa enemmän kuin valtakunnallisesti on sovittu. Monessa työpaikalla ylimääräinen lyhennys vastaa kahta työpäivää. Työntekijöille sopimusten hintana ovat lisäjoustot.

Dagens Arbeten mukaan paikallisia sopimuksia on tehty muun muassa Stora Enson Forsin ja Metsä-Serlan Mariestadin tuotantolaitoksilla.

Ruotsin paperityöläiset
Metsä-Serlan kauppaa vastaan

Ruotsalaiset paperityöläiset vastustivat pitkin kevättä Modo Paperin myyntiä Metsä-Serlalle ja Metsä Tissuen ostamista Metsä-Serlalta. Kannanotot perustuivat Ruotsin tiedotusvälineiden uutisiin, joiden mukaan yrityskaupoista neuvoteltiin pitkin kevättä tiiviisti, vaikka osapuolet kielsivät aikeensa.

Mariestadin, Nyboholmin ja Pauliströmin tehtailla pelätään, että uusi omistaja SCA ei jatka niiden toimintaa. SCA:n strateginen valinta on ollut keskittää tuotantonsa suuriin, yli 100.000 tonnin tuotantoyksiköihin. Ostettujen kolmen tehtaan kapasiteetti on yhteensä vain 110.000 tonnia.

Metsä-Tissuen kaupassa ruotsalaisia huolestuttaa lisäksi se, että omistajanvaihdos nostaa SCA:n markkinaosuuden pehmopapereissa yli 80 prosenttiin. Mariestadin ammattiosaston puheenjohtaja Björn Nilsson arvelee, että yhden yrityksen näin vahva markkina-asema johtaa hintojen korotuksiin.

Työpaikkojensa menetystä pelkäävät myös Metsä-Serlan ostamien Modo Paperin Wifstavarvin ja Silverdalenin työntekijät.

Kauppa uhkaa myös lakkauttaa työntekijöiden edustuksen Modo Paperin hallituksessa, koska Metsä-Serlassa sellaista ei ole.

Iggesundissa torjuttiin
siirtyminen alihankintaan

Pappersin työtaistelu-uhka taivutti Holmen-yhtymän Iggesundin kartonkitehtaan johtajat perääntymään päätöksestään siirtää 30 työntekijän työt yhtymän tytäryhtiölle Skärnäs Terminalille. Työpaikat ovat tehdasalueella Iggesundin satamassa, jossa työntekijät toimittavat tuotteet laivoihin.

Työnantaja pyrki irrottamaan työntekijät Pappersin työehtosopimuksesta.

Pappersin työehtosihteeri Lennart Olovsson on tyytyväinen kiistan lopputulokseen. Työnantaja kieltäytyi monta kuukautta neuvottelemasta asiasta. Olovsson toteaa, että hän ei ole törmännyt 30-vuotisen uransa aikana yhtä kummalliseen työnantajan käyttäytymiseen. Olovssonin mukaan kieltäytyminen neuvotteluista rikkoi lakia.