...MAAILMALTA

PAPERILIITTO 7-2000

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

...MAAILMALTA
Juhani Artto

Norjan laaja lakkorintama voitti: palkat nousevat ja lomat pitenevät

Vapun jälkeen alkanut 85.000 työntekijän lakko kypsytti viikossa Norjan yksityissektorin työnantajat kohtuulliseen työehtosopimukseen. Keskusjärjestö LO:n johtamaa lakkoa olisi laajennettu toukokuun toisella viikolla, ellei sopimusta olisi syntynyt. Silloin 5.200 paperi- ja sellutyöläistä olisi liittynyt lakkorintamaan.

LO:n johto suosittelee yksimielisesti syntyneen neuvottelutuloksen hyväksymistä. Ennen lakkoa 64 prosenttia äänestykseen osallistuneista LO:n liittojen jäsenistä hylkäsi välittäjän sopimusesityksen.

Tuntipalkat nousevat runsaan markan tunnissa. Kullakin teollisuusalalla matalatuloiset saavat ylimääräisen 1.40 markan korotuksen tuntipalkkoihinsa. Huhtikuun alussa 2001 tuntipalkkoja korotetaan 70 penniä ja matalatuloiset saavat uuden 1.40 markan kuoppakorotuksen.

Sopimus on kaksivuotinen. Vuosiloma pitenee viiteen viikkoon.

Ruotsin Pappers
varautui solidaarisuuteen norjalaisille

Ruotsin Pappers-ammattiliitto varautui osoittamaan solidaarisuutta norjalaisille ammattitovereille, jos Norjan suurlakko olisi laajentunut sellu- ja paperiteollisuuteen. Ruotsalaiset olisivat kieltäytyneet tilauksista, jotka olisi siirretty norjalaisilta tuotantolaitoksilta Ruotsiin. Pappers noudatti samaa linjaa Suomen Paperiliiton lakon aikana.

Eräät ruotsalaisyhtiöt, kuten Munksjö ja Peterson, harjoittavat tuotantoa Norjassa.

 

Saksan paperinjalostajille
oikeus  osa-aikaiseen eläkkeeseen

Saksassa paperinjalostajia organisoiva IG Medien on solminut uuden kaksivuotisen työehtosopimuksen. Se sisältää merkittäviä parannuksia työntekijöiden oikeuksiin siirtyä osa-aikakaeläkkeelle. Yritystä vähintään kymmenen vuotta palvelleet, 57 vuotta täyttäneet vuorotyöläiset voivat siirtyä osa-aikaeläkkeelle. Uudessa järjestelmässä osa-aikaeläkeläiselle kertyy nettotuloa vähintään 85 prosenttia kokopäivätyön nettoansiosta.

Uusi sopimus mahdollistaa myös 55-vuotiaiden osa-aikaeläkkeelle siirtymisen, jos työntekijä ja työnantaja siitä sopivat.

Oppisopimuksella työskentelevät saivat vuoden työpaikkatakuun kolmevuotisen opiskelujaksonsa jälkeiselle ajalle.

Palkkoja nostetaan kesäkuun alussa kolme prosenttia ja vuotta myöhemmin 2,5 prosenttia.

IG Medien arvioi, että neuvottelutulos on hyvä kompromissi ja että ympäri Saksaa järjestetyt pistelakot auttoivat olennaisesti hyväksyttävän tuloksen syntyyn.

Tuplavuoro, lyhyet unet ja maantielle surman suuhun

Yhdysvalloissa Fort Jamesin nuori työläinen Claude Brame menetti hiljattain henkensä liikenneonnettomuudessa. Hänen työtoverinsa muistuttavat, että ennen onnettomuutta Brame oli tehnyt kaksi peräkkäistä työvuoroa ja oli palaamassa työpaikalleen vain viiden, kuuden tunnin levon jälkeen.

Yritysten yhdistäminen
johti 130 työpaikan lopettamiseen

Mississippi-joen varrella Keokukissa sijaitseva laatikkotehdas lopetettiin huhtikuussa, jotta ylikapasiteetti pienenisi, hinnat nousisivat ja voitot kasvaisivat. Näin arvioivat Smurfit-Stonen ay-aktiivit. Päätös vei työpaikan 130 työläiseltä. Ennen tehtaan sulkemista työläiset ansaitsivat keskimäärin 85 markkaa tunnissa ja nauttivat hyvistä sosiaalieduista.

Lopettamisen taustalla on Jefferson Smurfitin ja Stone Containerin yhdistyminen vuonna 1998. Smurfit-Stone aikoo lakkauttaa myös useita muita tehtaita kohottaakseen kannattavuuttaan ja keskittääkseen tuotantonsa lähelle tärkeimpiä markkina-alueitaan.

Norjan sellutehtaita
ruotsalaiselle Södralle

Ruotsalainen Södra on ostanut Norjan metsäteollisuuden lippulaivalta Norske Skogilta Toften ja Follan sellutehtaat. Södra laajenee näin maailman suurimmaksi markkinasellun toimittajaksi, toteaa verkkolehti Dagens Arbete (www.dagensarbete.se). Yhteensä lähes puolen miljoonan sellutonnin norjalaistehtaat sijaitsevat Oslon vuonon ja Trondheimin läheisyydessä.

Södra on 33.000 götanmaalaisen metsänomistajan yhtiö. Sen palveluksessa on 2.500 työntekijää. Södra tekee vuodessa runsaan viiden miljardin markan liikevaihtoa.

Pappersin
jäsenmäärä aleni

Ruotsissa ammatillisen keskusjärjestön LO:n liittoissa oli viime vuoden lopussa 2,1 miljoonaa jäsentä. Jäsenmäärä laski vuodessa 1,3 prosenttia eli lähes 27.000 hengellä. Ainoastaan hotelli- ja ravintoalan sekä kuljetusalan liitot kasvoivat. Muiden jäsenmäärä aleni.

Pappersin jäsenmäärä putosi 700 hengellä ollen vuoden lopussa 27.300. Liiton työehtosopimuksen piirissä on 23.000 työntekijää. Työehtosopimuksen piirissä olevista 0,9 prosenttia ei kuulu Pappersiin.

Osa liiton jäsenistä toimii muilla aloilla, opiskelee tai on työttöminä.

Pöyryn ehdotuksessa
alihankinnalta vältytään

Norrköpingin lähellä sijaitsevalla Fiskerby Boardilla saatetaan välttyä jälkikäsittelyn siirtämiseltä alihankintaan, jos päättäjät hyväksyvät Jaakko Pöyry Consultingin uuden ehdotuksen. Se lopettaisi 80 työntekijän työpaikkoja koskevan lopettamisuhan. Fiskerbyn omistaa yhdysvaltalainen Riverwood International. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sen liikevaihto ja voitto kasvoivat selvästi. Liikevaihto nousi 1,7 miljardiin markkaan.

Fiskerbyssä ammattiosaston puheenjohtaja Erik Selin uskoo, että Pöyryn selvitys jättää tehtaan työpaikat rauhaan.