PAPERILIITTO 6-2000

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Ammattiliitto PACE:
UPM-Kymmenen ja Stora Enson yritysostot eivät
uhkaa tehtaiden välittömällä sulkemisella, mutta ...

Yhdysvaltojen sellu- ja paperityöläisten ammattiliiton PACE:n lehti PACEsetter arvioi maaliskuun numerossaan lyhyesti UPM-Kymmenen ja Stora Enson äskettäisten yritysostojen seurauksia.

"(Omistajanvaihdokset) eivät uhkaa tehtaita välittömällä sulkemisella, mutta sitäkään mahdollisuutta ei pidä aliarvioida. PACE seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä", lehden kirjoittaja toteaa.

Yli 15 mrdmk:n kauppa:
Norske Skog osti Fletcher Challengerin

Norjalainen Norske Skog (www.norskeskog.no) ostaa Fletcher Challengerin ja tulee runsaan viiden miljoonan tonnin kapasiteetillaan maailman toiseksi suurimmaksi sanomalehtipaperin valmistajaksi. Uudessa Seelannissa päämajaansa pitävän yhtiön hankinta maksaa norjalaisille yli 15 miljardia markaa. Se on Norjan kaikkien aikojen suurin ulkomainen yrityskauppa.

Norske Skogilla on tuotantolaitoksia Norjassa, Ranskassa, Itävallassa, Tsekin tasavallassa ja Brasiliassa, jossa se toimii yhteistyössä Etelä-Amerikan laajimman metsäteollisuusyhtiön Klabinin kanssa. Lisäksi Norske Skog omistaa kolmanneksen Pan Asia Paper Companystä, joka valmistaa paperia Thaimaassa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa.

Fletcher valmistaa sellua ja paperia Kanadassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, Brasiliassa, Chilessä ja Malesiassa.

Yritysoston jälkeen Norske Skogin palveluksessa on 11.000 työntekijää. Viime vuonna sen liiketoiminnan tulot olivat vajaat 14 miljardia markkaa.

International Paper
aikoo alan johtavaksi nettikauppiaaksi

Liikevaihdoltaan maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper (IP) ryhtyy kauppaamaan tuotteitaan ja tarjoamaan niiden vaatimia asiakaspalveluja internetissä. IP toteuttaa hankkeen yhdessä kahden muun suuren pohjoisamerikkalaisen metsäteollisuusyrityksen, Georgia-Pacificin ja Weyerhauserin kanssa.

Yhtiöt odottavat, että yhteinen yksikkö yksinkertaistaa asiakaskontakteja, parantaa tiedonkulkua, nopeuttaa toimituksia ja alentaa kustannuksia. Jos suunnitelma osoittautuu menestyksekkääksi, omistajat harkitsevat nettiyksikön viemistä pörssiin.

 

Karlsborg myy valkaisuosastonsa:
Ostaja teetättää työt alihankintana Karlsborgilla

Töiden ulkoistaminen jatkuu Ruotsin sellu- ja paperiteollisuudessa. Kiinteistöjen hoidossa se etenee nopeiten, mutta alihankintaa lisätään muissakin tehtävissä.

Karlsborg myy valkaisuosastonsa EKA Chemicals -yritykselle, joka puolestaan aikoo teetättää työt alihankintana, jotka tilataan Karlsborgilta.

Ammattiliitto Pappersin edustaja Kurt Lindvall pitää ratkaisua tyydyttävänä niin kauan kuin työpaikat pysyvät omilla työntekijöillä. Silti myyntipäätös on askel huonoon suuntaan, hän kommentoi. "Parasta olisi ollut pitää valkaisulaitos yrityksen omassa omistuksessa."

Fiskebyn yhdysvaltalainen omistaja selvittää konvertointikoneen hallinnan tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yhtenä vaihtoehtona on töiden teettäminen alihankintana.

Vallvikissa työnantaja harkitsee päästöveden ja kloorilaitoksen ulkoistamista. Päätökset yritys tekee aikaisintaan syksyllä.

Nättrabyssa on ulkoistettu lastausta ja palkkahallintoa.

Karskärissä selvitetään tehtaan kaikkien toimintojen hallintatapaa. Mikä tahansa osasto saatetaan ulkoistaa, jos se selvityksen mukaan on yritykselle edullisinta.

Sappin johtajille
lähes 5 mmk vuodessa

Etelä-Afrikassa metsäteollisuusyhtiö Sappi maksoi viime vuonna johtajilleen palkkaa keskimäärin lähes viisi miljoonaa markkaa. Muissa pörssiyhtiöissä johtajien palkat olivat pienempiä. Selvitys ei sisällä optioetuja. Yhtiöt eivät ole niitä julkistaneet.

Pörssiyhtiöiden johtajien keskiansio nousi vuodessa 680.000 markasta 890.000 markkaa. Työläisten vuoden bruttotulo kasvoi 16.000 markasta 18.700 markkaan.

Tapaturmat lisääntyivät
Ruotsin paperitehtaissa

Ruotsin paperiteollisuudessa rekisteröitiin viime vuonna 788 työtapaturmaa. Vuonna 1998 niitä kirjattiin 670.

"Tapaturmien lisääntyminen on hinta, jonka työntekijät maksavat prosessin miehityksen vähentämisestä", toteaa Pappersin työsuojeluasiamies Mikael Jansson verkkolehti Dagens Arbetessa.

AssiDomän siisti
ympäristövaikutustaan

Ruotsalainen 17.000 työntekijän metsäteollisuusyritys AssiDomän alensi viime vuonna energiankulutustaan 8 prosenttia. Happamoittavien aineiden päästöt laskivat 25 prosenttia, kasvihuonekaasujen kaksitoista prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi AssiDomänin viime vuoden ympäristöselvityksestä. Yhtiö kuuluu toimintansa ympäristövaikutusten arvioimisessa ja julkistamisessa alan pioneereihin.

IG Medien vaatii paperinjalostajille
yli viiden prosentin palkankorotusta

Saksassa paperinjalostuksen työläisiä organisoiva IG Medien (www.igmedien.de) vaatii 5,5 prosentin palkankorotusta tälle vuodelle. Työnantajat ovat torjuneet sen, mutta eivät ole jättäneet omaa esitystään. IG Medien perustelee vaatimustaan tuotannon ja tuottavuuden suotuisalla kehityksellä.

IG Metallin tälle vuodelle hankkima kolmen prosentin korotus ja ensi vuoden 2,1 prosenttia eivät IG Medienille riitä. Asiaan vaikuttaa kuitenkin se, miten työaikaa koskevissa kohdissa edetään. IG Medien ajaa samantapaista osa-aikaista varhaiseläkejärjestelyä, mihin IG Metall ylsi. Se lisää merkittävästi metallin työpaikkojen määrää.