PAPERILIITTO 4-2000

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

Juhani Artto

Ekbåge Stora Enson suurkaupasta:
Päätöksenteko etääntyy työntekijöistä

Ruotsin Pappersin puheenjohtaja Sune Ekbåge pelkää, että Stora Enson raju laajeneminen Yhdysvalloissa etäännyttää yhtiön johtoa tavallisista työntekijöistä.

"Työntekijät ja ay-organisaatio jäävät laajenemisen seurauksena yhä vähemmälle informaatiolle yhtiön toiminnasta ja menettävät vaikutusvaltaansa sen asioissa", Ekbåge arvioi.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että suurkauppa ei näillä näkymin uhkaa Stora Enson työpaikkoja Ruotsissa.

Pappers vaatii tapaturmien
korvausjärjestelmän kehittämistä

Ruotsissa Pappers on tyytymätön työtapaturmien korvausjärjestelmään. Liiton mielestä työtapaturman uhreille ja työperäisistä kulumista kärsiville pitää korvata niin, että heidän tulonsa eivät alene. Pappers korostaa, että vuosia sitten omaksuttu periaate ei ole toteutunut käytännössä.

Ongelmallista on myös korvausperusteiden tiukentaminen. Suunta ilmenee tapaturmiksi hyväksyttyjen tapausten radikaalista vähenemisestä. Vuonna 1992 niitä oli 103.600, mutta vuonna 1997 enää 10.100. "Ammattiosastojen viestit kertovat selkeästi, että raju supistus ei johdu työympäristön muuttumisesta turvallisemmaksi", liitto toteaa.

Pappers on tehnyt työtapaturmien korvausjärjestelmän kehittämistä koskevan aloitteen keskusjärjestö LO:n syyskuun edustajakokoukselle.

 

 

 

 

Caraustar parantaa tulostaan sulkemalla kierrätyskartonkitehtaansa

Yhdysvaltalainen Caraustar Industries (www.corporate-ir.net) ilmoitti maaliskuun alussa sulkeneensa Chesapeaken kierrätyskartonkitehtaansa pysyvästi. Päämääränä on tehostaa yrityksen tuotantoa ja alentaa kustannuksia. Suljetun tehtaan asiakkaita on tarkoitus siirtää yhtiön muille tuotantolaitoksille.

Caraustar kuuluu Yhdysvaltojen suurimpiin kierrätyskartongin valmistajiin. Se tuottaa muun muassa pakkauksia, taivekartonkia, putkia ja purkkeja. Yhtiöllä on myös siistauslaitoksia.

Yritys laskee, että Chesapeaken sulkeminen vahvistaa tulokehitystä yli 30 miljoonaa markkaa vuodessa. Caraustarilla on yli sata tuotantoyksikköä ympäri Yhdysvaltoja sekä Kanadassa, Meksikossa ja Britanniassa.

Caraustar luonnehtii tuloksenteon periaatteikseen korkean käyttöasteen, monipuolisen ja joustavan toiminnan keskeisillä markkina-alueillaan sekä kustannustehokkaan tuotannon.

Consolidated Papersin web-sivuilla paljon asiallista tietoa ja kivoja pelejä

Stora Enson ostama Consolidated Papers (www.consolidatedpapers.com) ylläpitää webissä monipuolista sivustoa. Havunoksalla ja kävyllä koristeltu etusivu koostuu asiaan kuuluvista talous-, tuotevalikoima- ja uutisosastojen painikkeista.

Oma osastonsa on yhtiön omistamilla luonnonvaroilla. Julkaisussa selostetaan laajasti yrityksen ympäristöpolitiikan periaatteita ja keskeisiä käytännön toimia.

Sivuston erikoisuuksia ovat paperinvalmistuksen opas ja neljä nettipeliä, jotka löytyvät etusivun "Fun and learning" -painikkeen takaa. Peleissä testataan käyttäjän havaintokykyä, muistia ja taiteellisuutta.

Stora Enson kaupasta sivuilta on luettavissa laaja, virallinen selvitys.

PACE:n johto selittää
liiton web-työn ongelmia

Yhdysvaltojen paperi- ja kemiantyöläisten liitto PACE (www.pace-union.org) perustettiin vuoden 1999 alussa yhdistämällä kaksi alojensa johtavaa teollisuusliittoa. Lupaukset tehokkaasta Internetin hyödyntämisestä eivät ole toteutuneet ja nyt liiton johto on antanut asiasta selityksen.

Puheenjohtaja Boyd Youngin allekirjoittamassa viestissä todetaan, että alihankkijana toiminut Local Reporting Systems (LRS) on tehnyt surkeata työtä. Viestissä luvataan, että ongelmat ratkeavat noin kuukaudessa.

Pakottava syy julkiseen selitykseen on se, että LRS koettaa myydä PACE:n ammattiosastoille web-sovellutusta, joka sopii huonosti yhteen liiton ratkaisujen kanssa.

Young lupaa myös apua ammattiosastojen verkkosivujen tekijöille. "Heti kun olemme saaneet liiton sivuston kuntoon, pyydän ohjelmoijiamme kehittämään ammattiosastojen käyttöön tarkoitetun sovellutuksen", Young toteaa. Osastot saavat liiton ratkaisujen kanssa yhteensopivan ohjelmiston ilmaiseksi.

Yhdysvalloissa ay-järjestöt alkoivat hyödyntää Internetin eri mahdollisuuksia varhain verrattuna muiden maiden ay-liikkeisiin. Eri liittojen lukuisat ammattiosastot loivat omia verkkojulkaisujaan jo joitakin vuosia sitten.

Pappers varoittaa:
Järjestäytymisen perusteet vaarassa

Työnantajien into siirtää toimintoja alihankintaan uhkaa heikentää ay-liikettä, Ruotsin Pappers-ammattiliitto varoittaa. Järjestö pyytää keskusjärjestö LO:ta selvittämään vuoden 1998 järjestäytymissuunnitelman seuraukset ja pitämään lujasti kiinni työpaikka- ja alakohtaisesta järjestäytymisperiaatteesta.

Vuonna 1998 LO hyväksyi kiinteistönhoidon työntekijöille erillisen sopimusoikeuden vastaavien teollisuusliittojen ulkopuolella. Aiemmin alakohtaista järjestäytymistä ovat murentaneet työpaikkaruokailun ja vartioinnin irroittamisen vastaavien teollisuusalojen sopimuksista.