..MAAILMALTA

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Championin web-sivustossa esitellään yhteisöissään ansioituneita työntekijöitä

(Paperiliitto 3-2000) UPM-Kymmenen kanssa yhdistyvä Champion International julkaisee alalla harvinaista web-sivustoa, koska siinä esitellään vapaaehtoistyötä yhteisöissään tekeviä työntekijöitä. Kuukausittain esitellään uusi "Champion's Champion" (Championin Mestari).

Tuorein "Mestari" Eric Stover on vuodesta 1989 lähtien kerännyt mahtavan määrän juomatölkkejä yhteisönsä lasten hyväksi.


Stora Enso lakkauttaa
80 työpaikkaa Värmlannissa

(Paperiliitto 3-2000) Stora Enson tehtaalla Skoghallissa Värmlannissa lakkautetaan vuoteen 2002 mennessä noin 80 työpaikkaa. Neuvottelut supistustavoista ovat käynnissä. Runsaat puolet paikoista koskee ammattiliitto Pappersin järjestämisalan tehtäviä, kertoo ammattiosaston puheenjohtaja Roger Karlsson.

Osasto ei hyväksy työpaikkojen lopettamista niin, että tehtävien hoito siirretään alihankintaan. Osa henkilöstön supistuksesta voidaan hoitaa varhaiseläkejärjestelyillä.

Karlsson on tyytyväinen siihen, että työnantaja ei ole tehnyt ehdotukseensa sisältyvää kiinteistönhoidon siirtoa alihankintaan periaatteelliseksi kysymykseksi. "Se parantaa mahdollisuuksia ratkaista asiat neuvottelemalla", Karlsson toteaa. Eräillä muilla paikkakunnilla Ruotsissa työnantaja on pitänyt asiaa periaatteellisena.

Yhtiön laskelman mukaan työpaikkojen supistussuunnitelman toteuttaminen merkitsee vajaan 40 miljoonan markan säästöä.

Dunilla vältettiin
siirtyminen alihankintaan

(Paperiliitto 3-2000) Dunin kahdella paperitehtaalla Taalainmaalla vältettiin kunnossapidon ja kiinteistönhoidon siirto alihankintaan toteuttamalla työorganisaation sisäisiä muutoksia ja eräitä säästötoimia. Yritys hyötyy niistä taloudellisesti yhtä paljon kuin sen laskelman mukaan olisi säästynyt siirtymällä alihankintaan.

Vuosi sitten työnantaja uhkasi siirtää alihankintaan 60 työntekijän työt.

 

 

Ruotsalaistehtaita
itävaltalaiseen omistukseen

(Paperiliitto 3-2000) Assi Domän on myymässä kymmenkuntaa Ruotsissa sijaitsevaa tehdastaan itävaltalaiselle Frantschahille. Sen omistavat puoliksi itävaltalainen Frapac ja eteläafrikkalainen Mondi. Verkkolehti Dagens Arbete otaksuu, että kaupasta sovitaan lopullisesti maaliskuussa.

Dagens Arbeten haastattelemat ay-aktiivit eivät pelkää, että omistajanvaihdos uhkaa ruotsalaisia työpaikkoja. Sen sijaan hankaluuksia saattaa aiheutua pääkonttorin siirtymisestä Ruotsin ulkopuolelle, arvelee osasto 31:n puheenjohtaja Torbjörn Eriksson.

"Pääkonttorin siirto Itävaltaan johtaa samaan tilanteeseen kuin Storan ja Enson yhdistyminen. Meidän on suuntauduttava eurooppalaiseen ay-yhteistyöhön", Eriksson sanoo.

Euroopan suurimmalla säkkipaperin valmistajalla Frantschahilla on 7.100 työntekijää 18 maassa.

Ympäristöpalkinto
International Paperille

(Paperiliitto 3-2000) Liikevaihdoltaan maailman suurin metsäteollisuusyhtiö International Paper (IP) on voittanut ympäristöpalkinnon, jonka jakaa vuosittain World Environment Centerin yhteydessä toimiva raati. Perusteluissa IP:tä kiitetään sitoutumisesta kestävään maankäyttöön ja ympäristöjohtamisen kytkemisestä päivittäiseen toimintaan.

IP:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja John Dillon sanoo palkinnon kuuluvan yhtiön kaikille 100.000 työntekijälle.

IP on Yhdysvaltojen suurin yksityinen metsänomistaja. Sen metsäpolitiikkaan sisältyy uhanalaisten lajien suojelua.

Ammattiliitto CEP
huolissaan Abitibin ja Donohuen yhdistymisestä

(Paperiliitto 3-2000) Donohuen siirtyminen Abitibi-Consolidatedin hallintaan vahvistaa Abitibin asemaa maailman suurimpana sanomalehtipaperin tuottajana. Sen markkinaosuus Pohjois-Amerikassa nousee 35 prosenttiin ja tuotantokapasiteetti 6,3 miljoonaan tonniin.

Kanadassa ammattiliitto CEP on huolissaan, miten kauppa vaikuttaa työpaikkojen määrään. Liitto vaatii maan hallitukselta selvitystä siitä, miten paperiteollisuuden omistuksen keskittyminen vaikuttaa työläisten toimeentuloon ja tehdasyhteisöjen elämään.

Ammattiliitossa on Abitibilta 5.000 ja Donohuelta 1.700 jäsentä.

Donohuen myy viime aikojen jättikaupoilla maailman suurimmaksi graafisen teollisuuden yhtiöksi kasvanut perheyhtiö Quebecor. Suomessa Quebecor omistaa Mikkelissä toimivan painolaitoksen Helprintin. Julkisissa spekulaatioissa Donohuen ostajaehdokkaina pidettiin myös Stora Ensoa ja UPM-Kymmeneä.

Abitibi, Donohue ja Quebecor ovat kanadalaisia yhtymiä.

Hankinnan jälkeen Abitibilla on Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa 25 paperitehdasta. Lisäksi se omistaa kolmasosan neljästä tuotantolaitoksesta Etelä-Koreassa, Thaimaassa ja Kiinassa.


Hampulle käyttöä
selluteollisuudessa

(Paperiliitto 3-2000) Kanadassa tehdyt tutkimukset osoittavat, että hampulla on mahdollisuuksia sellu- ja paperiteollisuuden raaka-aineena. Sitä voidaan käyttää myös tekstiileissä ja rakennusaineissa. Hampun kasvattamisen kielto kumottiin Kanadassa vuonna 1998.

Toisena kesänä kiellon kumoamisen jälkeen hamppuviljelmien pinta-ala kasvoi useaan tuhanteen hehtaariin. Kokeiluihin viljelijöitä kannustaa preerian perinteisten lajien kuten vehnän matala hinta.

Hampun laajamittainen teollinen käyttö vaatii merkittäviä investointeja jalostusketjun eri osiin.

Asiasta on raportoinut metsäteollisuuden asiantuntijoille suunnattu verkkojulkaisu Pulp and Paper Online.