..MAAILMALTA

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Stora Enso luopuu Mölndalin kartongista: Lakkautusuhan alle parisataa työpaikkaa

(Paperiliitto 2-2000) Stora Enson luopuu kartonginvalmistuksesta Mölndalissa Gööteporin lähellä. Syyksi yhtiö mainitsee 45.000 tonnin koneen matalan käyttöasteen, joka on pitänyt kannattavuuden huonona. "Sulkemispäätös on linjassa Storan Enson strategian kanssa, jonka mukaan investoinnit keskitetään suuriin, kustannustehokkaisiin tuotantolaitoksiin, yrityksen lehdistötiedotteessa todetaan. Hienopaperintuotanto jatkuu Mölndalissa.

Stora Enso aikoo aloittaa YT-neuvottelut välittömästi. Kartonkilinjan lopettaminen koskee yhtiön mukaan 200 työpaikkaa. Ammattiosaston puheenjohtaja Ulf Petterson pitää lukua ylimitoitettuna.

Petterson kaavailee, että ammattiosasto tarkastelee UT-neuvotteluissa tehdasta kokonaisuutena. "Se merkitsee sitä, että osa kartonginvalmistajista saa siirtyä hienopaperin tuotantoon ja että lyhyen aikaa tehtaalla työskennelleet ovat ensisijaisesti irtisanottavia."

Petterson ei ota kantaa siihen, onko Stora Enso kaiken voitavansa Mölndalin työpaikkojen pelastamiseksi. Yritys olisi ollut valmis myymään koko tehtaan, mutta ei ole löytänyt ostohaluisia.

 

IP jatkaa henkilökuntansa supistamista: Voitto kasvaa, mutta 2.000 työpaikkaa lopetetaan

(Paperiliitto 2-2000) Maailman suurin puunjalostusyhtiö, yhdysvaltalainen International Paper (IP) jatkaa henkilökuntansa supistamista. Uusin suunnitelma merkitsee 2.000 työpaikan lopettamista. Leikkaus koskee työpaikkoja sekä Yhdysvalloissa että yhtiön ulkomaisissa yksiköissä.

Edellisen kerran IP ilmoitti työpaikkojen lakkauttamisesta huhtikuussa. Silloin meni 1.600 työpaikkaa. Päätös liittyi alan toisen merkittävän yrityksen Union Campin ostoon.

IP:llä on Yhdysvalloissa 70.000 työntekijää, ulkomailla 30.000.

Uudella supistuksella IP tähtää voittonsa kasvattamiseen. Yrityksen tiedottaja Jack Cox toteaa, että kaikkien toimintojen on oltava kannattavia. Kriteerinä on myös tuotantolaitosten sijainti. Niiden on oltava riittävän lähellä asiakkaita.

Juuri ennen uutta työpaikkojen lopettamisilmoitusta yhtiö kertoi julkisuudessa, että sen voitto kehittyi suotuisasti loka- joulukuussa. Hallituksen puheenjohtaja John Dillon ruokki sijoittajien kiinnostusta luonnehtimalla vuoden 2000 tulosnäkymiä hyviksi.

Sähköinen kaupankäynti
tulee metsäteollisuuteen

(Paperiliitto 2-2000) Sähköisestä kaupasta tulee merkittävä tekijä metsäteollisuusyhtiöiden välisessä kilpailussa. Näin ennustaa maailmanlaajuinen konsulttitoimisto PricewaterhouseCoopers tuoreessa tutkimuksessaan.

Selvitykseen sisältyy myös sadan suurimman metsäteollisuusyhtiön web-sivustojen arviointi. Asteikolla 0-75 ainoastaan yhdeksän yritystä sai yli 50 pistettä. Tutkijat ennustavat, että sähköinen kauppa houkuttelee metsäteollisuustuotteiden välittäjiksi alan ulkopuolisia yrittäjiä, mikä hankaloittaa perinteisten tuottajien ja tukkureiden asemaa.

Raportin tekijät korostavat myös ympäristöasioihin liittyviä kilpailutekijöitä. He uskovat, että kahden seuraavan vuoden aikana ympäristöjärjestöjen ja puunjalostusyritysten kannat lähenevät sertifiointia koskevassa kiistassa.


Ammattitietoa CD-romeilta

(Paperiliitto 2-2000) Ruotsissa ammattiliitto ja työnantajat ovat tuottaneet opetusaineiston, joka tähtää ammattimiesten tietopohjan laajentamiseen. Paketti koostuu viidestä CD-romista ja kahdesta työvihosta.

Tarkoituksena on, että yritykset ostavat aineiston henkilökuntansa käyttöön sekä työajalla että kotitietokoneella.

Alimmat tasot koostuvat videofilmeistä, jotka sisältävät vastaukset työvihon kysymyksiin. Kolmannella tasolla opiskelijalta vaaditaan monipuolisempaa tiedonhankintaa. Neljännellä tasolla simuloidaan tuotannon ohjaamista.

Aineiston laatija arvioi, että kokonaisuuden kunnollinen läpikäynti vie 30 tuntia.

Testiryhmässä arveltiin, että tietokoneavusteinen perehdyttäminen voi ainoastaan täydentää opettajan johdolla toteutettua opiskelua.

Työpaikat vähenevät Ruotsin
sellu- ja paperiteollisuudessa

(Paperiliitto 2-2000) Ruotsin työvoimaviranomaiset arvioivat, että maan teollisuuteen syntyy tänä vuonna 52.000 uutta työpaikkaa. Eniten määrä lisääntyy tietotekniikan alalla.

Verkkolehti Dagens Arbeten (www.dagensarbete.se) tiivistelmässä sellu- ja paperiteollisuuden näköaloja luonnehditaan näin: "Yritykset arvioivat, että alan tuotteiden kysyntä kasvaa. Siitä huolimatta työpaikkojen määrä laskee".


Sopimus Viipurin
sellu- ja paperitehtaalla?

(Paperiliitto 2-2000) Viipurin lähellä sijaitsevan Johanneksenkaupungin sellu- ja paperitehtaan omistaja ja työläisten enemmistö ovat sopineet kiistansa, kirjoitti Pietarissa ilmestyvä Saint Petersburg Times tammikuun 18. päivänä. Samana päivänä pieni vasemmistolainen ryhmä levitti Interetin kautta maailmalle tietoa, jonka mukaan turvallisuusjoukot ovat vallanneet koko tehdasalueen.

Lokakuussa kaupungin asukkaiden tukemat työläiset puolustivat tehdasaluetta turvallisuusjoukkojen väkivaltaista hyökkäystä vastaan. Tulituksessa kuoli kymmenkunta ihmistä.

Tehtaan omistussuhteista on kiistelty pitkään. Aiemmin työläiset syyttivät, että tehdasta yrittää saada haltuunsa hämäräperäisillä keinoilla rikastunut pietarilainen mafiapomo.