..MAAILMALTA

PUUNJALOSTUSUUTISET
...MAAILMALTA

..MAAILMALTA

Pappersin johto haluaa
Ruotsin liittyvän EMU:un

(Paperiliitto 1-2000) Ruotsin Pappersin hallitus kannattaa Ruotsin liittymistä EMU:un. Elin toivoo kannanottonsa vilkastuttavan keskustelua asiasta jäsenkunnassa ennen kuin liitto päättää lopullisesta suhtautumisestaan. Hallitus korostaa, että nyt on vapaan keskustelun aika.

Liiton puheenjohtaja Sune Ekbåge arvioi, että EMU:n ulkopuolella pysyminen aiheuttaisi pitkällä aikavälillä merkittäviä ongelmia. Korkotaso olisi korkeampi kuin kilpailijamaissa, mikä rajoittaisi investointeja, eikä kruunu olisi vakaa valuutta. Lisäksi Ruotsin vaikutusvalta EU:ssa heikkenisi, Ekbåge toteaa.

Pappersin hallituksessa ainoastaan Grycksbon ammattiosasto 111 edustaja Lars-Göran Johansson vastusti tukea EMU:un liittymiselle. Hänen mielestään EMU:un liittyminen vahvistaa EU:n muuttumista liittovaltioksi ja merkitsee alistumista käsitykselle, jonka mukaan taloutta ei voida ohjata politiikan ja demokratian keinoin.

 
Eastern Paperiin
5-vuotinen sopimus

(Paperiliitto 1-2000) Yhdysvalloissa Eastern Paperin Lincolnin tehtaalla on solmittu 5-vuotinen työehtosopimus. Ensimmäisenä vuonna palkat nousevat 1,5 prosenttia, sen jälkeisinä 2,0, 2,5, 3,0 ja 3,0 prosenttia. Kertakorvauksena kaikki saivat sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen 2.200 markan bonuksen. Vuorolisät nousevat 2,80 markkaa tunnissa. Eläke-edut sekä henki- ja tapaturmavakuutukset paranivat.

Lakonuhka vauhditti sopimusneuvotteluja. Uusi sopimus koskee hieman yli 400 työntekijää.


Ruotsin metsäteollisuus
valittaa teiden huonoa kuntoa

(Paperiliitto 1-2000) Ruotsissa tutkimuslaitos Skogforsk arvioi, että teiden huono kunto aiheuttaa metsäteollisuudelle vuosittain 600 miljoonan markan arvosta ylimääräisiä kustannuksia. Teollisuus syyttää päättäjiä paikallisteiden kunnossapidon määrärahojen pudottamisesta puoleen aiemmasta tasostaan.

Raaka-ainehuoltoon kohdistuu nykyään kovat laatuvaatimukset, koska pitkässä varastoinnissa tummunut puu ei kelpaa happivalkaistavaan prosessiin. Kloorivalkaisussa raaka-aineen tummumisesta ei ollut vastaavaa haittaa.

Pace vastustaa Kiinan jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa

(Paperiliitto 1-2000) Yhdysvalloissa ammattiyhdistysliike toimii aktiivisesti maailmankaupan sääntöjen muuttamiseksi niin, että kaupan ehtoihin sisällytetään työläisten perusoikeudet sekä huolenpito ympöristöstä. Paperi- ja kemiantyöläisten ammattiliiton Pacen jäseniä oli mukana painostamassa näillä vaatimuksilla joulukuun alussa Seattlessa Maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksen osanottajia.

Vakavien erimielisyyksien vuoksi kokous jäi tuloksettomasti. Kehitysmaiden virallisten edustajien enemmistö ei hyväksynyt työelämää ja ympäristöä koskevien vähimmäisnormien lisäämistä kansainvälisen kaupan ehtoihin.

Liiton lehden Pacesetterin tuoreimmassa numerossa Pacen puheenjohtaja Boyd Young vastustaa voimakkaasti Kiinan hyväksymistä WTO:n jäseneksi. "Jäsenyys olisi kuin hyväksymisleima maalle, joka kuuluu maailman pahimpiin ihmisoikeuksien rikkojiin, ja lisäisi globaalisti painetta työelämän ja ympäristön normien heikentämiseen", Young kirjoittaa.

 
Huolestuttava tendenssi Ruotsissa: jäseneksi työttömyyskassaan mutta ei liittoon

(Paperiliitto 1-2000) Ruotsin ammattiliitot ovat huolestuneita siitä, että yhä useampi työttömyyskassan jäsen pysyttelee ammattiliittojen ulkopuolella. Vuonna 1993 ammatillisesti järjestäytymättömien osuus a-kassanin jäsenistä oli 8,3 prosenttia, viime vuoden alussa 12,4 prosenttia.

Pappersissa tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Sen järjestämisalan työläisistä 0,8 prosenttia oli a-kassanin jäseniä ammattiliittoon kuulumatta. Metallissa osuus oli 5,7, kemianteollisuudessa 6,7 ja graafisessa teollisuudessa 8,4 prosenttia.

Pappers rekisteröi kuusi vuotta sitten 20 tapausta. Vuoden 1999 alussa niitä oli 211.

  

"Natsit ulos liitoista"

(Paperiliitto 1-2000) Ay-aktiivin murha viime syksynä ja eräät muut väkivaltaiset teot ovat synnyttäneet Ruotsin ay-liikkeessä keskustelua siitä, voivatko uusnatsit kuulua ammattiliittoon. Verkkolehti Dagens Arbete on selvittänyt 218 ammattiosaston puheenjohtajan kannat. Heistä 90 prosenttia kannatti uusnatsien erottamista ay-järjestöistä, 6 prosenttia vastusti. Kantaa ei ottanut 4 prosenttia.

Vastaajat ovat Dagens Arbetea julkaisevien Paperi-, Kemian-, Metalli- ja Graafisen liiton osastojen puheenjohtajia.

Pappersin osastojen puheenjohtajista 83 prosenttia kannatti uusnatsien erottamista.

Raportissa muistutetaan kuitenkin siitä, että moni erottamista kannattanut suhtautui asiaan epäröivästi. Asennetta heijastaa Kongassa asuvan Bo Petterssonin lausunto: "Meidän pitää olla varovaisia erottaessamme jäseniä heidän mielipiteittensä perusteella. Joissakin tapauksissa erottaminen on paikallaan, mutta mihin on vedettävä raja", hän kysyi.

Kristianstadin ammattiosaston puheenjohtaja Roger Bengtsson korosti, että erottaminen on viimeinen keino. Ennen sen käyttöä epäilyttävien jäsenten kanssa on koetettava keskustella asioista perusteellisesti, Bengtsson esitti.


Sellun hinta yhä ylemmäksi

(Paperiliitto 1-2000) Sellun hinta jatkaa nousuaan myös tämän puolella. Helsingissä sijaitseva sellupörssi listasi havupuusellun avaushinnaksi uudella vuosituhannella 622 dollaria/tonni. Kahdessa kuukaudessa hinta nousi viisi prosenttia.