JUHANI ARTTO

AY-UUTISET
MAAILMALTA

PALKKATYÖLÄINEN
10-2000

Etelä-Afrikka:
Telkomin pilkkominen
heikentää työsuhdeturvaa

Telkom, joka on telealan johtava yritys Etelä-Afrikassa, on viime vuosina siirtänyt alihankintaan suuren määrän yhtiön ydintoimintoihin liittymättömiä töitä. Telkomin henkilökunta on supistunut 5000 hengellä. Joutuessaan siirtymään alihankintayrityksiin työntekijöiden työsuhdeturva ja eräät muut edut ovat heikentyneet.

Mail and Guardian -lehden mukaan työntekijät syyttävät ammattiliitto CWU:ta hampaattomuudesta siirrettyjen jäsentensä etujen puolustamisessa, koska CWU on ryhtynyt eräiden alihankintayritysten omistajaksi oman investointiyhtiönsä kautta.

ILO: Historiallinen päätös
sanktioida Burmaa

Kansainvälinen työjärjestö ILO on päättänyt alkaa sanktioida Burmaa sen vuoksi, että maan sotilasjohto käyttää laajamittaisesti pakkotyötä. ILO:n päätös on historiallinen, koska sanktioista ei ole aiemmin syntynyt yhteisymmärrystä järjestön 80-vuotisen historian aikana. Päätöstä vastustivat ainoastaan Kiina, Venäjä, Intia ja Malesia.

Päätös panee koetukselle Burmassa operoivien länsimaisten ja aasialaisten öljy- ja kaasuyhtiöiden sekä matkanjärjestäjien suhtautumisen työelämän kansainvälisiin perusnormeihin. Ne kieltävät yksiselitteisesti pakkotyön.

Kansainvälinen ay-liike on pitkään toiminut Burman olojen normalisoimisen puolesta. Burman maanpaossa toimiva ay-johto tukee ILO:n päätöstä.

Venäjä:
Pietari houkuttelee
ulkomaisia sijoittajia

Vajaan viiden miljoonan asukkaan Pietari tekee tänä vuonna ennätyksen vastaanottamissaan ulkomaisissa sijoituksissa. Tammi-syyskuussa sijoitusten arvo kohosi lähes 5 miljardiin markkaan, mikä ylittää viime vuonna saavutetun kahdentoista kuukauden ennätyksen.

Myös Pietaria ympäröivä ja sen kanssa kilpaileva Leningradin alue on ollut tänä vuonna ennätysvauhdissa. Tammi-syyskuussa sen vastaanottamien ulkomaisten sijoitusten arvo nousi liki 400 miljoonaan markkaan.

Eniten viime vuosina Pietariin ja Leningradiin ovat sijoittaneet oluen, savukkeiden ja ajoneuvojen valmistajat. Ulkomaalaisten omistamien tuotantolaitosten myynti keskittyy Venäjän markkinoille.

VAKL: Japani rikkoo
työelämän perusnormeja

Japani rikkoo monin tavoin työelämän kansainvälisiä perusnormeja, joihin se on sitoutunut sekä kansallisessa lainsäädännössään että Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Pahimpiin rikkomuksiin kuuluu lakko-oikeuden kieltäminen miljoonilta julkisen sektorin työntekijöiltä. Julkisen sektorin työntekijä, joka osallistuu lakon valmisteluun, voidaan erottaa ja tuomita jopa kolmen vuoden vapausrangaistukseen.

Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL julkaisi marraskuussa Japania koskevan selvityksen. Raportissa kiinnitetään huomiota myös naisten syrjintään työmarkkinoilla. Myönteistä VAKL näkee viranomaisten viimeaikaisissa toimissa naisten seksuaalista ahdistelua vastaan. Suurimman ammatillisen keskusjärjestön Rengon vuoden 1996 tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia työtätekevistä naisista on joutunut työpaikoillaan seksuaalisen ahdistelun uhreiksi.

Yhdysvallat: Amazon.com:ssa
järjestäytysmishanke

Yhdysvalloissa kirjojen ja muiden kulutustavaroiden sähköistä kauppaa harjoittavan Amazon.com:n työntekijöitä on alkanut järjestäytyä ammatillisesti. Ryhmä henkilökunnan edustajia on kääntynyt avunpyynnöllään ammattiliitto CWU:n puoleen, raportoi CNN.

Amazonilla on Seattlessa keskustoimistonsa asiakaspalvelussa 400 työntekijää. Järjestäytymishankkeen tekee erityisen kiinnostavaksi se, että Yhdysvalloissa harva sähköisen kaupan palveluksessa oleva työntekijä on organisoitunut ay-liikkeeseen.

Amazonin tiedottaja Patty Smith leimaa järjestäytymishankkeen tarpeettomaksi, koska yrityksen kaikki työntekijät kuuluvat Amazonin osakkeenomistajiin. Asiakaspalvelussa uudelle työntekijälle maksetaan noin 70 markan tuntipalkkaa.

Fidzi:
Korkein oikeus ja ay-liike
samaa mieltä perustuslaista

Fidzillä aiemmin tänä vuonna ensin pieni aseellinen ryhmä ja pian sen jälkeen maan sotilasjohto anasti vallan laillisesti valitulta hallitukselta, jossa ay-liikkeellä oli vahva edustus. Tuoreessa päätöksessään Fidzin korkein oikeus vaatii maata palaamaan vuoden 1997 perustuslain noudattamiseen. Päätös tukee Fidzin ja kansainvälisen ay-liikkeen kampanjaa, joka tähtää demokratian palauttamiseen Tyynenmeren 820 000 asukkaan saarivaltioon.

Unkari:
Keskusjärjestöt vaativat
sosiaalista vuoropuhelua

Unkarin hajanainen ay-liike on löytänyt yhteisen kannan vaatiessaan maan hallitukselta sosiaalista vuoropuhelua työelämän pelisääntöjen kehittämisessä. Yhtenäisyyden vahvistuminen ilmeni hiljattain selkeästi kuuden keskusjärjestön yhteisessä mielenosoituksessa Budapestissä. Suuressa urheiluhallissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui tuhansia työntekijöitä. Vain puolet halukkaista mahtui halliin.

UNDP:
Kiinassa 10 miljoonaa
menettänyt työpaikkansa

Neljässä vuodessa kymmenen miljoonaa kiinalaista on menettänyt työpaikkansa valtion yritysten kannattavuuden parantamiskampanjan seurauksena. Näin arvioi YK:n kehitysohjelma UNDP vastikään julkaisemassaan selvityksessä. Sen mukaan naisten, varsinkin yli 40-vuotiaiden, kohtalona on paljon miehiä useammin irtisanominen. Naisten osuus kaupunkien työvoimasta on 39 prosenttia, mutta viime aikoina potkut saaneista 51 prosenttia on ollut naisia.

Yhdysvallat:
Ay-liikkeelle uusi nettiportaali

Yhdysvaltojen ay-liike on mukana uudessa nettiportaalissa (workingfamilies.ibelong.com). Osa sen etusivusta on varattu linkeille, jotka vievät keskusjärjestö AFL-CIO:n ja yli kymmenen ammattiliiton web-aineistoihin.

Indonesia:
Ulkomaisiin yrityksiin
kohdistuu kasvava paine

Indonesiassa ulkomaiset yritykset ovat yhä useammin paikallisten köyhien protestien ja vaatimusten kohteena. Yli kolme vuosikymmentä hallinneen sotilasdiktatuurin kaaduttua kansalaiset ovat rohkaistuneet vaatimaan oikeuksiaan, joita presidentti Suharton kaudella poljettiin raskaasti koti- ja ulkomaisten sijoittajien eduksi.

Tavallisia kohteita ovat kaivos-, palmuöljy-, puunjalostus- ja öljy-yhtiöt, jotka saivat Suharton aikana edullisesti hallintaansa kyläläisten perinteisesti käyttämiä maita. Kiistojen kärjistyminen on tehnyt monikansalliset yritykset aiempaa varovaisemmiksi investoimaan Indonesiaan.

Etelä-Korea:
Suurten konkurssien uhka
leijuu työpaikkojen yllä

Etelä-Koreassa Daewoo Motorin konkurssi vaarantaa 17 000 työpaikan jatkuvuuden. Vielä massiivisempi työpaikkojen lopetus uhkaa 200 000 työntekijän Hyundai Engineerissä, ellei se onnistu nousemaan tukalasta rahoitusvajeestaan.

Työpaikkojen häviämistä pelätään myös voimayhtiö Kepcossa, joka horjuu 180 miljardin markan velkataakan alla. Etelä-Korean hallitus suunnittelee Kepcon jakamista viiteen osaan ja niiden myymistä ulkomaisille sijoittajille. Työntekijät arvelevat, että jakamista ja myymistä seuraa ankara rationalisointi, joka merkitsee tuhansien työpaikkojen lopettamista.

Thaimaa:
Niken entiset työläiset vetosivat Tiger Woodsiin

Maailman parhaalla golfin pelaajalla, yhdysvaltalaisella Tiger Woodsilla on 700 miljoonan markan sponsorisopimus urheilujalkineistaan kuulun Niken kanssa. Yhtiön alihankintaketjun entiset työläiset Thaimaassa ovat vedonneet Woodsiin, että hän auttaisi taivuttamaan Niken hyväksymään kunnolliset työehdot Nikeä valmistaviin tuotantolaitoksiin.

Woods saa Nikeltä päivässä yhtä paljon kuin tuotantoketjussa työskentelevä työläinen 38 vuodessa.